A Yoast SEO WordPress keresőoptimalizáló bővítmény, mely nemcsak az egyik legjobb, de legnépszerűbb is. Ha WordPress weboldal készítésén gondolkodsz, mindenképpen szükséges lesz hozzá egy SEO pluginra az internetes keresőmotorban elérhető jobb helyezésért, de nem mindegy, hogy melyiket választod. Van többféle, de nem véletlenül a legnépszerűbb a Yoast SEO. Lássuk miért?

Yoast SEO WordPress weboldalon

A SEO bővítmény szükséges a keresőoptimalizáláshoz. Ennek segítségével a weboldalon be tudjuk állítani a meta címet (title), a meta leírásokat (meta description). Ezáltal pedig a keresőmotorok (pl.: Google) hamarabb fel tudják térképezni mit is kínál a honlapunk.

Ehhez az egyik legjobb választás a Yoast SEO

Yoast SEO telepítése

Telepítése rendkívül egyszerű. Ehhez be kell lépni a WordPress admin- vagy kezelőfelületére. Itt a bal oldali menüsorban a „Bővítmények” címszó alatt az „Új hozzáadása” mezőt kell megkeresni. Ide kell beírni a Yoast SEO-t, és ha megtalálta, akkor a „Telepítés most” gombra kattintva, hamarosan aktiválhatjuk is a bővítményt. Ezzel bekapcsoltuk és a bővítmények alatt már meg is fog jelenni.

Yoast SEO WordPress beállításai

A telepítés után a WordPress admin felület bal oldali menüsorában megjelenő SEO lehetőségre kattintva láthatjuk a General, Dashboard és Features füleket.

General – általános beállítások találhatók itt

Dashboard – irányító panel, itt láthatók a bővítmény főbb adatai

Features – itt szükséges beállításokat módosítani

Az alábbi funkciók érdekesek itt:

  • SEO analysis – ezt be kell kapcsolni, mivel elengedhetetlen az aloldalak keresőoptimalizálásához
  • Readability analysis – könnyebben olvashatóvá teszi a szövegeket
  • Cornerstone content – a fontosabb aloldalakat, bejegyzéseket lehet megjelölni vele
  • Text link counter – a belső linkeket mutatja meg, ha bekapcsoljuk, hogy mennyi belső link mutat az egyes aloldalakra
  • XML sitemap – ez egy oldaltérkép/tartalomjegyzék, beállításával a Google keresőmotorok könnyebben meg tudják találni a weboldalon található összes aloldalt, bejegyzéseket. Valamint, ha változik a tartalom az transzparensebben eljut a keresőmotorokhoz.
  • Security: no advanced settings for authors – csak abban az esetben van jelentősége, ha több szerzője is van a weboldalnak, akkor ugyanis ők is hozzáférhetnek speciális beállításokhoz

Yoast SEO pro

Nagyon sok bővítmény ingyenes és Premium – vagyis fizetős – verzióban is megtalálható. Jellemzően, ha egy ingyenes bővítményt letöltünk, sokszor bombázni is fognak minket azzal, hogy töltsük le a Premium változatot. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy mire van szükségünk ténylegesen, és ezt melyik változattól kapjuk meg inkább. Mivel az ingyenes variációkban jellemzően kimaradnak fontosabb funkciók.

A Yoast SEO esetében azonban a free verzióban is megtalálhatók azok a funkciók, amikkel nemcsak alap, hanem profi beállítások is elvégezhetők a honlapon.

Meta cím beírása

Ezt a „Kivonat szerkesztése” gomb alatt tudjuk megtenni a SEO cím mezőben. A „Keresőbarát név” alatt pedig az URL megjelenítését lehet beállítani, majd ezt követi a meta leírás.

Fontos tudni ehhez, hogy a meta cím maximum 55 karakter legyen, a meta leírás 155. Ha túl rövid a cím vagy a leírás, akkor alatta narancssárga sáv jelenik meg, ha optimális a hosszúság, akkor zöld és túl hosszú esetén piros.

Azonban ezek a leírások nem jelennek meg rögtön a Google keresés során. Ugyanis nem történik meg azonnal az oldalak indexelése és a Google botok sem járják be olyan gyorsan az oldalt. Éppen ezért ebbe pár nap is bele szokott telni.

Alapértelmezetten a keresőmotorok automatikusan bejárják (crawling), indexálják az új- és módosított webes aloldalakat. De ha szeretnénk soron kívül beindexáltatni az adott oldalt, arra a Google Search Console felületen van lehetőség. A keresőmezőbe be kell másolni az adott URL linkjét és entert nyomva megkapjuk, hogy z adott oldal beindexálódott-e már vagy sem.

Amennyiben nem, akkor az „Indexelési kérelem” gombra kattintva, már hamarosan beolvasásra is kerül. Visszaellenőrzéshez ugyanide kattintva „Az URL megtalálható a Google rendszerben” mellett zöld pipát kell lássunk.

Ha elakadtál, kérd személyre szabott ajánlatunkat itt!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom