Vajon miért fontos a WordPress weboldal karbantartás? Azt gondolhatjuk, hogy a WordPress weboldal készítés után a honlappal semmilyen teendőnk nincs, de ez tévedés. Bár maga a weboldal elkészítése sem kis feladat – főleg, ha igényes, személyre szabott oldal elkészítése a cél – de a folyamatos karbantartás legalább olyan fontos. Ennek pedig több célja is van.

WordPress weboldal karbantartás célok

Biztonságos működés

A weboldal biztonságos működése elengedhetetlen. Ehhez pedig hozzátartozik a weblapon megjelenített információk naprakészen tartása is. Ugyanis az elavult információk negatív hatással lesznek a látogatókra. Ugyanakkor a hekker támadások és a folyamatosan fejlődő vírusok ellen is szükséges védeni a honlapunkat, hiszen a kibertérben számtalan veszélynek vagyunk kitéve. Legyen szó akár a különböző ártalmas kódokról, spam levelek tömegével történő kiküldéséről, adathalászatról stb.

Szoftverek, bővítmények frissen tartása

Jellemzően a leggyakoribb hiba, amivel találkozunk, hogy a honlap elkészítését követően az oldalon nem történnek frissítések. Ez több okból is problémás. Egyrészt a bővítmények, szoftverek ha nem frissítjük őket sérülékenyek lesznek, így a támadásokkal szemben védtelenebb lesz a weboldalunk. Ha pedig védtelen, akkor a hekker támadások és egyéb kártékony kódok is sokkal nagyobb veszélyt jelentenek. Másrészt,nemcsak vírus támadhatja meg a rendszert, de alapból is történhet meghibásodás. Ilyenkor az oldal vagy lelassul vagy be sem tölthető.

Biztonsági mentés

Itt jön képbe a biztonsági mentés fontossága. Mert ilyen esetekben – vagy ha bármely oknál fogva szétesik az oldal – egyszerűbb egy korábbi mentésből visszaállítani azt. Már, ha van ilyen.

Weboldal gyorsítása

Számos esetben azért veszthetünk látogatót, mert nem tölt be elég gyorsan az adott oldal. Ugyanis, ha nem jön be néhány másodperc alatt, akkor sajnos a látogató elkattint és nem várja meg a betöltődést. Ehhez pedig elég 5-6 mp betöltődési idő, ma már az is túl hosszú, nem várják ki. Ráadásul nemcsak a látogatói élmény miatt nagyon fontos, de a Google is a gyorsabb, vagyis pozitív felhasználói élményt adó weboldalakat részesíti előnyben.

A lassúságnak pedig több oka is lehet. Érdemes a gyorsítás érdekében az alábbi lépéseket végignézni.

A honlap gyorsításának lépései:

  1. Első lépésként érdemes egy biztonsági mentést készíteni, aztán megnézni a lehetséges okokat. A biztonsági mentés nemcsak ilyenkor fontos, de ebben az esetben mindenképpen ajánlott elvégezni.
  2. Következő lépésként a pluginokat, bővítményeket is érdemes átnézni. Ugyanis lehet közöttük olyan, ami lassít és akár olyan is, amire nincs is szükség. Ezek megtalálásával és kikapcsolásával sokat tehetünk az oldal gyorsulásáért.
  3. Meg kell nézni, hogy a legfrissebb PHP verziót használjuk-e, ami rendszerint biztonságosabb és gyorsabb is.
  4. A képek méretét utólag is optimalizálhatjuk, ha azt tapasztaljuk, hogy nagyon nagy méretűek.
  5. A nagy méretű videók beágyazva sávszélességet takarítanak meg szemben a közvetlen feltöltéssel. 
  6. Ha nem elég gyors a sablonunk, érdemes annak leváltását is átgondolni egy gyorsabbra. De ez általában komolyabb átalakítást igényel, mert a honlap kinézetét is érinti.
  7. Ezután pedig ajánlott az adatbázis karbantartása is. Ezt a WP-Optimize bővítmény segítségével is el lehet végezni. (Mindenképpen meg kell előzze biztonsági mentés, mivel törölni fogja a posztokat, és egyéb tartalmak korábbi, mentett változatait!)
  8. Valamint alapvetően fontos egy megfelelően beállított WordPress gyorsítótárazó bővítmény alkalmazása. Ez lehet például a WP-Rocket, W3 Total Cache, WP Fastest Cache, Autoptizme, stb. A gyorsítótár/cache lényege, hogy bizonyos tartalmakat a gyorsítótárba elment és a honlap betöltődést jelentősen gyorsítja. Mivel onnan (átmeneti tároló) betöltve sokkal gyorsabb mintha a WordPresshez tartozó adatbázisból kellene minden egyes alkalommal kiolvasnia a webhely összes tartalmát.

Honlap sebességének ellenőrzése

Többféle tesztelési módszer is lehetséges a honlap sebességének ellenőrzésére. Ilyen lehet a PageSpeed Insights, a Google saját sebességtesztelője, de akár a GT metrix is. Csak a weboldal címét (URL) kell megadni és már láthatjuk is az eredményeket. Ezek külön asztali nézetre és mobilra is alkalmazhatók, ráadásul javaslatot is kapunk módosításokra, érdemes végig nézegetni őket.

Ha ezeken a lépéseken végig mentünk és mégsem lett lényegesen jobb a weboldalunk sebessége, akkor a tárhely még okozhat meglepetéseket. Ugyanis sok esetben osztott tárhelyen vagyunk, ami azonban sok látogató esetén már nem feltétlenül elég. Ilyenkor érdemes lehet már egyéb prémium szolgáltatást rendelni.

Fontos az is, hogy HTTPS-t használjunk a weboldalon, mivel ezek gyorsabban töltődnek be és kulcsfontosságú is, hogy legyen HTTPS protokoll a weblapunkon.

Érdemes a felesleges bővítmények törlése után a nyomokat is megszüntetni az adatbázisból. Ezeket a táblákat a phpMyAdminban lehet megtenni. Vagy az Advanced Database Cleaner bővítmény telepítésével is elvégezhető. Ez ugyanis felismeri az adatbázisban maradt táblákat.

Ha mindezek ellenére lassú a honlapod, és szeretnéd gyorsabbá tenni, kérd személyre szabott ajánlatunkat itt:

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom