Vajon miért fontos a WordPress weboldal gyorsítás? Ugyanis, a koncentrációs képességünk évről-évre csökken. Míg néhány évtizeddel ezelőtt 12-13 másodpercig figyeltünk egy adott témára, napjainkban ez már 7!!! másodpercre csökkent.  Sajnos ez nem fog növekedni.  Annak, hogy lassú a honlap ugyan több oka is lehet. Azonban a weboldal gyorsítása elkerülhetetlen, ha nem akarunk látogatókat veszteni. Ugyanis, ha nem jön be néhány másodperc alatt a weboldalunk, akkor sajnos a látogató elkattint és nem várja meg a betöltődést. Ehhez pedig elég 5-6 mp betöltődési idő, ma már az is túl hosszú, nem várják ki. Ráadásul nemcsak a látogatói élmény miatt nagyon fontos, de a Google is a gyorsabb, vagyis pozitív felhasználói élményt adó weboldalakat részesíti előnyben.

Mit tehetsz, a WordPress weboldal gyorsítás érdekében?

Érdemes már a domain név kiválasztását követően időt szakítani egy megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztására. Ugyanis a honlapunk sebességét alapvetően meghatározza a tárhelyszolgáltató által biztosított mögöttes webszerver tárhely sebessége is. Ezzel egy időben pedig azt is jó már végig gondolni a WordPress honlap késztés előtt, hogy mire is szeretnénk használni az oldalt. Ugyanis annak megfelelően kell keresni és beállítani egy gyors, megbízható sablont (theme), bővítményeket, tartalmakat, képeket.

A bővítményeknél fontos, hogy csak azok legyenen a weboldalon, amik bejáratottak ás amire tényleg szükség van, fölöslegesen ne lassítsuk az oldalt. A képeknél pedig ajánlott a képek méretének optimalizálása, akár kicsinyítéssel, akár tömörítéssel. Az indokolatlanul nagy kép méretek szintén lassíthatják az oldal betöltési sebességét. (Ugyanez igaz a videók esetében is.) Ez tehát már a 0. lépés.

WordPress weboldal gyorsítás
WordPress weboldal gyorsítás

Mi lassíthatja a WordPress weboldalt?

A honlap gyorsításának lépései:

  1. Első lépésként érdemes egy biztonsági mentést készíteni, aztán megnézni a lehetséges okokat. A biztonsági mentés nemcsak ilyenkor fontos, de ebben az esetben mindenképpen ajánlott elvégezni.
  2. Következő lépésként a pluginokat, bővítményeket is érdemes átnézni. Ugyanis lehet közöttük olyan, ami lassít és akár olyan is, amire nincs is szükség. Ezek megtalálásával és kikapcsolásával sokat tehetünk az oldal gyorsulásáért.
  3. Meg kell nézni, hogy a legfrissebb PHP verziót használjuk-e, ami rendszerint biztonságosabb és gyorsabb is.
  4. A képek méretét utólag is optimalizálhatjuk, ha azt tapasztaljuk, hogy nagyon nagy méretűek.
  5. A nagy méretű videók beágyazva sávszélességet takarítanak meg szemben a közvetlen feltöltéssel.  
  6. Ha nem elég gyors a sablonunk, érdemes annak leváltását is átgondolni egy gyorsabbra. De ez általában komolyabb átalakítást igényel, mert a honlap kinézetét is érinti.
  7. Ezután pedig ajánlott az adatbázis karbantartása is. Ezt a WP-Optimize bővítmény segítségével is el lehet végezni. (Mindenképpen meg kell előzze biztonsági mentés, mivel törölni fogja a posztokat, és egyéb tartalmak korábbi, mentett változatait!)
  8. Valamint alapvetően fontos egy megfelelően beállított WordPress gyorsítótárazó bővítmény alkalmazása. Ez lehet például a WP-Rocket, W3 Total Cache, WP Fastest Cache, Autoptizme, stb. A gyorsítótár/cache lényege, hogy bizonyos tartalmakat a gyorsítótárba elment és a honlap betöltődést jelentősen gyorsítja. Mivel onnan (átmeneti tároló) betöltve sokkal gyorsabb mintha a WordPresshez tartozó adatbázisból kellene minden egyes alkalommal kiolvasnia a webhely összes tartalmát.

Honlap sebességének ellenőrzése

Többféle tesztelési módszer is lehetséges a honlap sebességének ellenőrzésére. Ilyen lehet a PageSpeed Insights, a Google saját sebességtesztelője, de akár a GT metrix is. Csak a weboldal címét (URL) kell megadni és már láthatjuk is az eredményeket. Ezek külön asztali nézetre és mobilra is alkalmazhatók, ráadásul javaslatot is kapunk módosításokra, érdemes végig nézegetni őket.

Ha ezeken a lépéseken végig mentünk és mégsem lett lényegesen jobb a weboldalunk sebessége, akkor a tárhely még okozhat meglepetéseket. Ugyanis sok esetben osztott tárhelyen vagyunk, ami azonban sok látogató esetén már nem feltétlenül elég. Ilyenkor érdemes lehet már egyéb prémium szolgáltatást rendelni.

Fontos az is, hogy HTTPS-t használjunk a weboldalon, mivel ezek gyorsabban töltődnek be és kulcsfontosságú is, hogy legyen HTTPS protokoll a weblapunkon.

Érdemes a felesleges bővítmények törlése után a nyomokat is megszüntetni az adatbázisból. Ezeket a táblákat a phpMyAdminban lehet megtenni. Vagy az Advanced Database Cleaner bővítmény telepítésével is elvégezhető. Ez ugyanis felismeri az adatbázisban maradt táblákat.

Ha mindezek ellenére lassú a honlapod, és szeretnéd gyorsabbá tenni, kérd személyre szabott ajánlatunkat itt:

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom