Weboldal készítés előtt az egyik legfontosabb döntés, amit a majdani tulajdonosnak meg kell hoznia, hogy milyen alapokra szeretné helyezni a weboldalt. Ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, azonban a lehetőségek száma sok félreértésre is okot adhat. Ebben a bejegyzésben két népszerű, gyakran alkalmazott metodológiát fogunk összehasonlítani, hogy könnyebben hozhasd meg a döntést. Kezdjünk is bele, nézzük előbb a WordPresst.

A WordPressről

A WordPress egy tartalomkezelő rendszer, avagy CMS (content management system). Ezek lényege, hogy lehetőséget biztosítanak arra, hogy a felhasználók maguk módosítsák weboldalt bármiféle kódolás nélkül. Erre egy felhaszálóbarát felületen keresztül van lehetőségük, ahol a legtöbb beállítást néhány kattintással módosíthatják, tartalmat tölthetnek fel, vagy épp új aloldalakat hozhatna létre.

A világ weboldalainak több, mint 30%-a WordPress alapokon fut, így egy igen népszerű megoldásról beszélünk.

Azt meg kell említenem, hogy WordPress alatt két különböző platformról beszélünk. Az egyik a WordPress.com, a másik a WordPress.org. Fontos, hogy ne keverjük a két opciót. A .org végződésű az maga a szoftver, amiről ebben a bejegyzésben szó van, míg a .com végződésű társa egy limitáltabb, tárhellyel és domain címmel egybekötött szolgáltatáscsomag.

Nézzük az előnyöket:

A WordPress-el nagyon könnyű dolgozni és nagyon gyorsan megtanulható a kezelése. Nincs különösebb technikai tudásra szükség ahhoz, hogy a felhasználó eligazodjon. Az elindulás is ilyen könnyedén megy, ugyanis a WordPress telepítése során csak végig kell kattintanod egy varázsló szoftvert és már használatba is veheted az oldalt.

A WP nagyon nagy mértékben testreszabható. Könnyedén adhatsz új funkciókat a weboldaladhoz egy-egy bővítmény telepítésével. Megváltoztathatod a megjelenését egy-egy téma aktiválásával. Rengeteg lehetőséged van, hiszen egész kis iparág épült a WordPress-hez kapcsolódó szoftverek fejlesztésére.

A szoftver folyamatos fejlődés alatt áll, évről évre egyre robosztusabb funkcionalitását tekintve. Versenyképes alternatíva bármely más webes megoldással szemben. Rengeteg fejlesztő dolgozik azon, hogy a WordPress egyre jobb és jobb legyen. Akármilyen problémára is keresel megoldást, a legtöbb esetben válogathatsz a lehetőségek között. Számtalan előre elkészített és testreszabható bővítmény, valamint megjelenés vár, ha a WordPresst választod.

Rendkívül költséghatékony választás lehet, hiszem maga a szoftver ingyenes. Természetesen egy domainre és tárhelyre szükséged lesz, valamint egy-két prémium plugint, vagy témát biztosan megvásárolsz idővel, de ez töredéke annak, amit egy egyedi fejlesztésre kellene költened.

Wordpress beállítások

A hátrányokról:

A karbantartás kiemelt fontosságú a WP esetében. A moduláris felépítésnek ez a nagy hátránya. Mind magát a WordPress szoftvert, mint a bővítményeket, mint a témákat, mind az egyéb beépülő elemeket naprakészen kell tartani.

Az előző néhány mondathoz szorosan kapcsolódik a biztonság kérdése. Mivel az egyes kiegészítő szoftvereket akár milliók is használhatják, ezért fontos, hogy jól válaszd meg azokat és figyelj a karbantartásukra. Csak így kerülheted el az esetleges sérülékenységekből fakadó későbbi problémákat.

A WP rugalmatlanságáról is érdemes szót ejteni. Átlag felhasználás esetén és speciális igények nélkül a WordPress az igények többségét gond nélkül kiszolgálja. Azonban, ha valamilyen speciális megoldásra van szükséged, amire nincs bővítmény, vagy nehézkes kezelni, mint amilyen egy több tízezres termékválasztékkal rendelkező webshop, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy mind felhasználói, mind fejlesztői szempontból könnyebben menedzselhető megoldáson.

Az egyedi fejlesztésekről

Az egyedi fejlesztésű weblapok teljesen más logika szerint működnek. A WordPress oldalak, akkor generálódnak mikor a felhasználó a böngészőben meg akarja tekinteni az adott oldalt. Ezzel szemben az egyedi fejlesztésen alapuló weblapokat alkotó fájlok fixen el vannak helyezve egy tárhelyen, ahol a lekérést követően mindig ugyanúgy jelennek meg.

Az egyedi fejlesztésű weboldalakat nem lehet olyan könnyen egy kalap alá venni, mint a WP alapú honlapokat, mivel számtalan programozási nyelv és keretrendszer alkothatja őket. Azonban vannak általánosan kirajzolódó jellemzők, főleg, ha a WP-vel állítjuk szembe őket. Most nézzük ezeket!

Az egyedi fejlesztések legfőbb előnyei:

Teljes kontroll. Az egyedi fejlesztés esetén nincs lehetetlen, hiszen gyakorlatilag a semmiből készül el a weblap. A website minden tulajdonságát testreszabhatod. Mind a megjelenés, mind a funkcionalitás kialakítása teljesen egyedi elgondolás alapján zajlik.

Jól skálázható megoldás. Itt a hirtelen növekedés esetén sem fognak megakadni a folyamatok, a weboldal képes folyamatosan növekedni a vállalkozásoddal együtt és az esetleges új funkciók megvalósítása sem fog falakba ütközni. Ebben is megmutatkozik az egyedi weboldalak egyik előnye, mégpedig az, hogy viszonylag gyorsan reagálhatsz a változásokra. Nem kell egy új keretrendszer miatt az egész megjelenést újratervezni, vagy egy apró módosítás miatt (például plugin cseréje) extra munkaórákat fektetni a felmerülő hibák javításába.

A biztonság kérdése is sarkalatos. Az egyedi fejlesztés sokkal kevesebb, vagy sok esetben nulla készre szerelt komponenst tartalmaz. Ebből következik, hogy olyan támadások, melyek a népszerű szoftvereket célozzák, ebben az esetben nem is igazán léteznek. Persze itt is szem előtt kell tartani a karbantartás fontosságát.

Az egyedi fejlesztés hátrányai:

Az egyik legfontosabb tényező, ami miatt sokan a WordPress-t választják, az a rendszer költséghatékonysága. Ez itt sajnos egyáltalán nem opció, az egyedi fejlesztés mindig egy nagyobb volumenű befektetést jelent. A szerteágazó programozói tudás, az ehhez társuló tartalomelőállítás és egyéb feladatok költségei a legtöbbször milliós költségeket eredményeznek egy egyszerűbb üzleti honlap esetében is.

A fejlesztéshez szükséges időtartam is eltér a WP-hez képest. Míg egy egyszerűbb WordPress weboldal 1-2 hét alatt összerakható, addig egy egyedi fejlesztés esetén hónapos időtávokkal érdemes kalkulálni.

Mindig jól meg kell választani a fejlesztői gárdát, de ez kiemelten fontos az egyedi fejlesztés esetében. Itt egy hosszútávú kapcsolatról van szó egy olyan csapattal, amely nagyon specializált tudással rendelkezik. Ha menet közben egy új csapatot kell keresned az igazán komplikált helyzetet eredményezhet, ezért a megfelelő partner kiválasztása kritikus pont.

Melyiket válasszam?

Most, hogy az alapvető különbségekkel tisztában vagyunk, valamivel könnyebb meghozni a döntést, hiszen elég élesen elválik egymástól a két megoldás.

Mielőtt meghozod a döntést érdemes mérlegelned a számodra fontos szempontokat. Minek nagyobb a súlyozása a te esetedben? Bele tudsz vágni egy hónapokig tartó fejlesztésbe, vagy minél rövidebb határidővel dolgoznál? Mekkora büdzséd van a weboldalra, képes vagy kifizetni egy nagy valószínűséggel milliósra rúgó tételt, vagy a WordPress rendszerint ennél jóval alacsonyabb árai mellett döntesz? Milyen funkciókat szeretnél? Képes vagy-e magad karbantartani az oldalt? Rengeteg kérdés merülhet fel, így érdemes egy listát felállítanod és rangsorolnod.

Én mindig hasonló javaslatot szoktam adni a hozzám segítségért fordulóknak.

Ha nincsenek különösen extrém igényeid, kvázi egy olyan üzleti weboldalt szeretnél, ahol némely feladatot te is el tudod végezni és szeretnél időben, valamint költségekben egy ésszerűbb kereten belül maradni, akkor a WordPress jó választás lehet számodra.

Ha speciális igényed van, vagy egy nagyvállalati infrastruktúrát kell kiszolgálnia a weboldalnak, ha mindened a stabilitás és a biztonság, akkor válaszd az egyedi fejlesztést.

Vissza a blog bejegyzésekhez

error: Védett tartalom