A WordPress honlapok előnyei széles palettán mozognak, de lássuk előbb mi is az a WordPress? Mik az előnyei és a hátrányai? Mikor használjuk és van-e olyan helyzet, amikor inkább kerüljük el?

Mi az a WordPress?

A WordPress egy ingyenes és nyílt forráskódú (PHP és MySQL alapú) tartalomkezelő rendszer. Segítségével ingyenesen és viszonylag egyszerűen lehet saját honlapot létrehozni, mely segítségével látogatókat, ügyfeleket lehet szerezni az interneten keresztül. Ez tulajdonképpen egy tartalomkezelő rendszer, amin különösebb programozói tudás nélkül lehet weboldalt telepíteni, egy saját magunk választotta domain-névvel és címen, amit aztán tetszés szerint alakíthatunk, ahogy csak szeretnénk.

WordPress honlapok előnyei

 • Függetlenség, szabadság

Az első és legfontosabb, hogy a tulajdonosa nincs kiszolgáltatva a honlapfejlesztőknek és mégis professzionális megjelenést érhet el. Azért ehhez szükséges minél több tudást elsajátítani, de tény megéri a befektetett időt és energiát. A kezelése egyszerű, mellyel függetlenséget és egyúttal szabadságot is ad a tulajdonosának. A honlap kinézete is szabadon választható, alakítható az egyéni ízléseknek megfelelően.

 • Ingyenesség

Ezen túlmenően nem elhanyagolható szempont az ingyenessége, egyszerűsége és az, hogy szinte korlátlanul bővíthető.

 • Tartalom változtatása

Könnyedén megváltoztatható benne akár az oldal kinézete is úgy, hogy közben a tartalom ugyanaz marad.

 • Sablon

A honlapra egy sablon segítségével választható ki a dizájn. Nagy előnye, hogy a WordPress sablonkezelőből akár 12 ezer ingyenes sablon között is lehet válogatni. Sőt, ha fizetünk is érte, akkor még jobb sablonokat is lehet vásárolni 5-35 ezer forint közötti összegben.

 • Reszponzív

A sablonok legtöbbjével reszponzív honlap hozható létre, vagyis asztali gépen, tableten és mobiltelefonon is minden helyzetben (kicsinyítve, nagyítva, átméretezve a böngészőablakot) remekül jelenik majd meg a tartalom: szöveg, kép, videó. Ez pedig manapság egy megkerülhetetlen tényező, és mivel a mobiltelefonos keresések száma egyre nő, erre is érdemes mindenképpen figyelni.

 • Egyszerűen kezelhető

Hiszen a honlap szerkezete egymásból illeszkedő elemekből áll. Ezeket az elemeket pedig magunk tudjuk ki, vagy bekapcsolni és nincs szükség hozzá programozói tudásra.

 • Bővítmények

Az új funkciókkal való bővítés is nagy előnye – ha nem a legnagyobb előnye – a WordPressnek, hiszen rendkívül rugalmas rendszer. Nagyon sok ingyenes bővítmény telepíthető rá, éppen úgy, mint egy sablon. Azonban érdemes arra figyelni, hogy csak olyan bővítmények kerüljenek fel rá, amik valóban szükségesek és használatosak, ugyanis minél több bővítmény van egy honlapon, annál lassabb lesz, illetve annál több hibalehetőséget rejt.

Wordpress előnyei

WordPress honlapok előnyei – keresőoptimalizálás

Ez egy igen kardinális kérdés, hiszen ezzel tud a honlapunk előrébb kerülni a Google találati listáján. A legtöbb tartalomkezelő rendszer természetesen alkalmas a keresőoptimalizálásra is. De fontos tudni, hogy a sikeres SEO inkább a Google működésének megértésén és az oldalakon közzétett tartalmakon múlik. Az viszont tény, hogy a WordPress rendszerben egyszerűbb kezelni a SEO beállításokat és keresőoptimalizálni az írást. Továbbá ezen belül ingyen használható a Yoast SEO bővítmény, mely segít a honlap teljes keresőoptimalizálásában és az egyedi cikkek, oldalak SEO-zásában is. A Google ezért is szereti.

Milyen weblapok készíthetők WordPressel?

Szinte bármilyen honlap készíthető vele az egyszerű blogtól a céges honlapon át, akár egy 500 terméknél kevesebb cikket áruló Woocommerce webshop is. Különleges, egyedi igényekre szabott weboldal is kialakítható vele.

A WordPress oldalak előnyei mellett mik a hátrányai?

Minél összetettebbek a honlappal kapcsolatos egyedi igények, annál biztosabb, hogy szakember bevonása szükséges az elkészítéséhez.

Mivel sokan használják a sérülékenysége és a támadhatósága is viszonylag nagy, hiszen a robotok és hackerek előszeretettel támadják őket. Éppen ezért a biztonság elengedhetetlen:

 • összetett jelszót kell használni, akár ingyenes jelszógenerátor segítségével is
 • a brute force szisztematikus automatizált jelszó próbálgatós támadás, vagyis honlap feltörés ellen jó védekezés, ha ingyenes bővítménnyel letiltjuk a támadót a harmadik helytelen weboldal jelszó próbálkozás után (pl. Loginizer)
 • mindig el kell végezni a frissítéseket, ehhez a WordPress legfrissebb verzióját kell használni és a bővítményeket, sablont is szükséges frissen tartani. Ehhez szükséges tárhelyszolgáltatás pl. a SiteGround esetében ezt automatikusan végrehajtják a honlaphoz.
 • legyen mindig biztonsági mentés is a honlapról (adatbázisról és tartalomról), ami tárolható pl. Dropboxban, vagy a Gmail Drive-ban is.
 • lassú oldalbetöltési sebesség – ezt lássuk külön kicsit részletezve

A WordPress oldalbetöltési sebessége ugyanis inkább az alábbi tényezők miatt lehetséges:

 • Túl nagy a képek mérete

A 2-3 MB-os képekkel telerakott oldal nem szerencsés, ebben az esetben célszerű a képeket lekicsinyíteni 150 KB alá és ez már azonnali látványos gyorsulást eredményez az oldalon.

 • A fölösleges bővítmények

A fentebb említett bővítmények. Tényleg csak annyi – és jól működő, bevált – bővítményt használj, amennyi szükséges, különben nagyon lelassítja az oldalt.

 • Gyenge tárhely

Nem érdemes a tárhelyen spórolni. Érdemes a prémium Honlap WordPress tárhelyszolgáltatását használni, különben 5-6 mp betöltési idővel is lehet számolni. Ez nem kevés, ezzel ügyfeleket veszthetünk, akik nem fogják kivárni, hogy betöltődjön az oldal.

 • Ingyenes sablon

Az ingyenes sablonok között is vannak olyanok, amik lassítják az oldalt. Ezekkel is óvatosan kell bánni.

A WordPress honlapok előnyei mellett eltörpülnek a hátrányai és az is fontos tényező, hogy a Google alapvetően szereti a keresőoptimalizálás szempontjából. De mindenki döntse el saját egyéni elképzeléseit figyelembe véve, hogy mit szeretne használni.

WordPress weboldal tervezés és készítés

Az ötlettől a megvalósításig! Fontos lépések, melyek nem hagyhatók ki a sikeres weboldal tervezéséből. A weboldal készítés összetett folyamat, mely során a megrendelő igényét felmérve készítjük el a személyre szabott honlapot, ami hozzájárul a sikeredhez.

error: Védett tartalom