A WordPress Gutenberg az egyik legnagyobb változás, ami a WordPress tartalomkezelő rendszerben az elmúlt években történt. Ez a blokk alapú szerkesztő megkönnyíti a weboldalak tartalmának formázását és testre szabását.

Mi az a WordPress Gutenberg blokk?

A Gutenberg blokkok olyan építőkövek, amelyekből felépül a WordPress tartalom. Minden blokk egy különálló tartalmi elemet képvisel, például egy cím, szöveg, kép, videó vagy akár egy speciális widget. Ezeket a blokkokat egyszerűen hozzáadhatjuk, elrendezhetjük és testre szabhatjuk a WordPress Gutenberg szerkesztőben.

Gutenberg blokkok hozzáadása

1. Új Bejegyzés/Új Oldal Létrehozása: A Gutenberg blokkok használatához először létre kell hozni egy új bejegyzést vagy oldalt a WordPress adminisztrációs felületen.

2. Blokk hozzáadása: Amikor elkezdjük szerkeszteni a bejegyzést vagy az oldalt, látni fogjuk a szövegszerkesztőt. Itt kattintsunk a „+” ikonra a bal felső sarokban, hogy hozzáadhassuk a blokkokat.

3. Blokk keresése vagy választása: Most választhatunk egy blokkot a leggyakrabban használtak közül, vagy kereshetünk specifikus blokkot. Például hozzáadhatunk egy „Szöveg” blokkot, ha szöveget szeretnénk beilleszteni.

Gutenberg blokkok testre szabása és formázása

A Gutenberg blokkok kiválóan testre szabhatók és formázhatók. Néhány kulcsfontosságú módja annak, hogyan érhetjük el ezt:

Szöveg blokk formázása: A szöveg blokkokban használhatjuk a szövegformázás eszközöket, például a címek, félkövér, dőlt vagy aláhúzott szövegek beállítását. Emellett lehetőségünk van a szöveg háttérszínének, betűtípusának és méretének módosítására is.

Kép blokk testre szabása: A kép blokkokban beállíthatjuk a képek méretét, keretét és igazítását. Lehetőségünk van akár alternatív szöveg hozzáadására a képekhez a jobb SEO érdekében.

Különleges blokkok használata: A Gutenberg tartalmaz olyan különleges blokkokat is, mint például a galéria, videó, térkép, idézet és sok más. Ezek a blokkok segítenek különleges tartalmakat hozzáadni a weboldalhoz.

Blokkok áthelyezése és törlése: Egyszerűen áthelyezhetjük a blokkokat a tartalomban a húzás-és-ereszd módszerrel. Továbbá bármelyik blokkot törölhetjük, ha már nincs rá szükségünk.

CSS testre szabás: Ha még több testre szabást szeretnénk, használhatunk egyedi CSS kódot a blokkok megjelenésének testre szabásához. Ehhez használhatjuk a „Testreszabás” opciót a WordPress adminisztrációs felületen.

Előnyök és tanácsok

  • A Gutenberg blokkok sokoldalúak és könnyen kezelhetők, így növelik a tartalom készítés hatékonyságát.
  • Ne felejtsük el rendszeresen menteni a munkánkat, hogy elkerüljük az esetleges adatvesztést.
  • Érdemes az összes rendelkezésre álló blokkot kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.
  • Ajánlott figyelemmel követni a WordPress frissítéseket, mivel az új blokkok és funkciók folyamatosan hozzáadódnak.

A Gutenberg blokkok lehetővé teszik, hogy kreatív és professzionális tartalmat hozzunk létre a WordPress weboldalunkon. Ennek segítségével könnyebben kialakíthatjuk a weboldalunkat pontosan az elképzeléseink szerint.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom