A WordPress blog jó választás, ha egyszerű, jól működő és gyors blogot szeretnénk. Napjainkban ugyanis szinte már követelmény a blog írás vagy más néven blogolás. Mint, ahogy az sem kérdés, hogy minden vállalkozásnak szüksége van egy weblapra, legyen az kezdő, vagy már bejáratott. Sőt a honlapokon is elengedhetetlen a blogolás. Nemcsak a leendő vevőink, ügyfelelink érzékelik általa, hogy él a weboldalunk, működő vállalkozás van mögötte, hanem a Google keresőmotorjai is. Igen ám, de hogyan álljunk neki egy blog készítéséhez?

Saját WordPress blog készítés

WordPress blog készítés folyamata

De még mielőtt ennek nekilátunk, nézzük először is meg, hogy pontosan mit jelent a blog, blogolás. A blog egy olyan napló vagy újság, ami vagy saját weboldalon működik vagy egy weboldal részeként. Tartalmát jellemzően bejegyzések – szövegek, képek, videók, hanganyagok – alkotják. Lehet nyilvános, de akár privát is. A 90-es évek közepén jöttek létre az első személyes történetek, gondolatok, napjainkra pedig már nagyon elterjedt.

WordPress blog

Lássuk először, hogy miből állnak a WordPress blog készítés árak?

Függetlenül attól, hogy ki készíti el nekünk, az alábbi költségekkel biztosan számolnunk kell:

 • Domain név kiválasztása és regisztrálása
 • Tárhely lefoglalása

Ezek abban az esetben is fennállnak, ha mi magunk készítjük a weboldalunkat.

WordPress blog készítés árak – Domain név

A legelső lépés, akárcsak egy honlap készítésénél a megfelelő, találó domain név megválasztása. Ha ez megvan, akkor rögtön lehet is ellenőrizni, hogy szabad-e. Amennyiben szabad, akkor a lehetséges, megadott végződésekkel le is lehet foglalni. Ha magyar nyelven szeretnénk a blogot indítani és üzemeltetni, akkor a legjobb a .hu végződésű domain név.

Domain nevek éves díja: 2.500-3.000 Ft körül van évente.

Blog készítés árak – Tárhely bérlése

A tárhely szolgáltató kiválasztása sem elhanyagolható szempont, mert ha nem jól sikerül, csak később okoz problémát, de nagyon tud fájni.

Lássuk mik a fő szempontok ebben az esetben:

 • gyors legyen (ügyfeleket veszthetünk, ha nem tölt be – időben – az oldal)
 • megbízható legyen, ne legyenek kimaradások
 • egyszerűen kezelhető legyen (a szolgáltató nélkül is tudjuk kezelni)
 • legyen mindig elérhető ügyfélszolgálata
 • fontos, hogy legyen biztonsági mentés
 • mindezek mellett ne legyen túl drága
 • az sem baj, ha a WordPress már előre fel van telepítve rá

Minden tárhelyszolgáltatónál választható csomagok vannak, annak függvényében, hogy mekkora tárhelyre van szükségünk, illetve hány domain számára elérhető a tárhely.

Tárhely bérlés éves díja: 8.000-20.000 Ft körül van évente, mely a tárhely nagyságától is függ. Ha a tárhely nagyságát nem tudjuk jól belőni, nincs probléma, menet közben tovább bővíthető.

WordPress blog

WordPress blog készítés további lépések

Ha megvan a domain név és a tárhelyszolgáltatónál is kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb csomagot, akkor jöhetnek a WordPress beállítások.

A weboldal tartalmának és megjelenésének módosítását a WordPress adminisztrációs felületén a vezérlőpultban tudjuk megtenni. Itt lehet majd közzétenni a blog bejegyzéseket is. Mindezek előtt viszont szükséges a WordPress fiókhoz egy erős és biztonságos jelszót megadni. Ehhez a WordPress fel is ajánl egy erős jelszót, akár azt is el lehet fogadni, de jelszógenerátorral újat is létre lehet hozatni. Nagyon fontos, hogy megfelelően erős jelszót válasszunk (már a 16 karaktersorból álló a minimum javasolt), mivel ez lesz az első védelmi vonal a weboldalak feltörése ellen. Érdemes akár jelszókezelőt használni, így nem tud eltűnni és minden fiókhoz más és más erős jelszót tudunk használni.

A WordPress vezérlőpulton tegyük meg a szükséges beállításokat, majd a sablont is válasszuk ki. Több ingyenes sablon közül válogathatunk, de ha nem nyeri el a tetszésünket, fizetős verziók között is nézelődhetünk.

Ha kiválasztottuk a sablont, akkor már lehet használni. Majd következhet a testre szabás, először a színek, képek megválasztásával, majd a későbbiek során az egyedi tartalom feltöltésével.

Ennél a pontnál érdemes beállítani egy karbantartás bővítményt, így a látogatók számára nem lesz végig követhető a blog felépítésének folyamata.

További lépések

További lépésekként a bővítményeket érdemes feltenni, mivel néhányra már az elindulásnál is szükség lesz.

Melyek ezek?

 • Yoast SEO vagy Rank Math – az oldal és a bejegyzések keresőoptimalizálása során van rá szükség
 • UpdraftPlus – ennek segítségével automatizálhatjuk, hogy bizonyos időközönként biztonsági mentés készüljön az oldalról
 • W3 Total Cache vagy WP Rocket – az oldalak betöltésének gyorsításában van nagy szerepe
 • Akismet – anti-spam bővítmény, mivel viszonylag hamar megjelennek a spamak is

Blogolás saját oldalon

Aztán már kezdhetek is, amiért létrehoztad az oldalt: az írást! Ehhez azonban érdemes először átgondolni a fő témát és azt további 4-5 altémára bontani. Ennek segítségével lehet majd a blog struktúráját kialakítani.

Majd, ha már vannak bejegyzésket azokat közzé is lehet tenni. És mielőtt várnánk a látogatókat az oldalunkra érdemes e-mail listát is készíteni. Sok sikert, jó indulást!

Ha elakadtál, kérd személyre szabott ajánlatunkat itt!

Blogolás blog aloldalon

Nem szükséges saját oldalt létrehozni ahhoz, hogy bejegyezéseket tudjál írni egy adott témában. Ugyanis ezt meg lehet tenni specifikus, ingyenes blog oldalakon keresztül is. Erről bővebben legközelebb…

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom