Sok megkeresés érkezik hozzánk különböző technikai kérdésekkel, akár már a WordPress admin felülettel kapcsolatban is. Ezért most egy kis kitekintést adunk a WordPress adminisztráció világába, néhány trükkel és tippel megspékelve. Mit érdemes tudni róla, mivel induljunk és egyéb információk, érdekességek.

Miért éppen WordPress?

A WordPress weboldal készítés jó választás, ha egyszerű, jól működő és gyors honlapot szeretnénk. Mivel a WordPress az egyik legnépszerűbb ingyenes CMS (Content Management System) tartalomkezelő rendszer. Amivel webes tartalmakat lehet létrehozni és megjeleníteni. Sőt!!! Nagyon népszerű, mivel könnyen kezelhető, hamar elsajátítható, egyedire szabható

A WordPress sablonok pedig nagyon jó alapot adnak a honlap vázadnak. Ingyenes és fizetős verzióban is válogathatunk.

Webáruház esetén a speciális, mindenféle funkciót tartalmazó WooCommerce bővítmény jellemzően csak a fizetős sablonokban található meg.

Mindenképpen ajánlott először ingyenes sablonnal indulni és azon megtanulni a funkciókat, lehetőségeket, testre szabásokat.

WordPress admin felület

A WP adminisztrációs felülete – melyet WP admin néven is használnak – az a felület, ahol a weboldal tartalmát, beállítását lehet kezelni, adminisztrálni. Használata nem bonyolult és könnyen megtanulható. URL címe a saját weboldal címe/wp-admin vagy /wp-login.php. (Pl. https//www.sajatweboldal.hu/wp-admin vagy https://sajátweboldal.hu/wp-login.php)

WP admin felület testre szabása

A rendszer megjelenését az alábbi módokon is testre lehet szabni:

  • a profil beállításoknál (pl. színek, alapértelmezett nyelv stb.)
  • az egyes menüpontoknál (pl. bejegyzés)

WP adminisztrációs felület részei

3 fő részre osztható, ezek:

1. Eszköztár – felső sávban (ez mindig látható)

2. Bal oldali menüsáv

3. Szerkesztő tartalom – itt érdemes tudni, hogy mindig a Guttemberg szerkesztő nyílik meg

Az eszköztár alatt súgó menüpont és a „Mit lássunk” fülecske alatt a megjelenítést és testre szabást is be tudjuk állítani.

WordPress admin
WordPress admin

Belépés a WP admin felületre

A belépés során a Vezérlőpult/Kezdőlap oldalra kerülünk. Itt jellemzően 4 oszlopot találunk, de első belépés során még egy fő „Üdvözlet” widget is lesz a képernyőn.

Bejegyzés – vagy blog szekció

A Bejegyzés menüpont alatt látható az összes bejegyzés listázva. Az „Új hozzáadása” menüpontra kattintva tudunk új cikkeket felvinni.

A Bejegyzés/Kategóriák, illetve a Bejegyzés/Címkék menüpontok alatt a bejegyzések kategóriáit és címkéit tudjuk kezelni. E kettő működése és kezelése szinte teljesen megegyezik. Kivéve, hogy a Kategóriákat kvázi Fa rendszerben tesszük egymás alá.

Média/Médiatár menüpont alatt a weboldalhoz tartozó képeket, egyéb fájlokat lehet feltölteni, keresni, listázni stb. Rács és lista nézetben is használható.

Oldalak/Összes oldal menüpont alatt a weboldal statikus oldalainak listáját érjük el. Használata, szerkesztése szinte megegyezik a Bejegyzések menüpontéval. Kivétel ez alól, hogy az oldalakat nem lehet kategorizálni, címkézni.

Oldalak/Új hozzáadása menüpont használata esetén itt is a Guttemberg szerkesztő nyílik meg.

Hozzászólás menüpont alatt a weboldaladra érkező hozzászólásokat lehet kezelni.

Megjelenítés menüpont alatt a weboldal megjelenítésével és megjelenésével kapcsolatos beállításokat tudjuk megtenni.

A Sablonok almenüben tudjuk kezelni a telepített sablonokat (pl. aktiválhatjuk, törölhetjük, újat telepíthetünk).

Megjelenítés/Testreszabás menüpont alatt minden fontos sablon és weboldal beállítás megtalálható. Minden változtatás először csak „élő nézetben” lesz látható. Ameddig kezeljük, az éles, publikus oldalon nem lesz látható. Minden csak a „Közzététel” gombra kattintás után lesz publikus. Azonban a beállítások után, ha erre nem kattintunk rá, akkor a felületből történő kilépés során elvesznek a korábbi beállítások, módosítások.

Megjelenítés/Widgetek menüpont alatt találhatók a Widgetek, illetve azok a helyek (pl. oldalsáv, lábléc), ahová azok elhelyezhetők.

Megjelenítés/Menük itt a menük menüpontjai, beállításai találhatók meg. Bal oldalon lehet újakat hozzáadni, középen vannak a kiválasztott menük.

Bővítmények: Itt találhatók a telepített bővítmények, melyek ki- és bekapcsolhatók. Illetve itt van lehetőség új bővítmények felvételére, valamint a bővítmények automatikus frissítésének engedélyezésére vagy letiltására is.

Felhasználók/Összes felhasználó menüpont alatt a felhasználóhoz kapcsolódó beállítások és információk adhatók meg.

Az Eszközök/Elérhető eszközök menüpont alatt a weboldal karbantartását tudjuk elvégezni, valamint egyéb (pl. export-import) eszközök találhatók.

A Beállítások/Általános beállítások menüpont alatt a weblap alapvető információit lehet megadni (pl. név, URL).

Ha elakadtál, vagy nem tudod, hogy indulj el, kérd személyre szabott ajánlatunkat itt!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom