Szakadozó kapcsolat, akadozó YouTube és hozzáférhetetlen internet a hálószobában, ilyenkor kell a WLAN gondok megoldása profi módon! Először is megmutatjuk, hogy nyomozhatjuk ki e problémák okait, és mit tehetünk elhárításuk érdekében!

A vezeték nélküli hálózatok minősége folyamatosan javul. Az olyan új megoldások, mint a Wi-Fi 6 vagy a MU-MIMO biztosítják a stabil kapcsolatot és a magas adatátviteli sebességet. Legalábbis általában, mert van egy probléma, ami még most is sok felhasználót joggal bosszant. Ez pedig az, hogy a lakás egyes pontjain mintha mágikusan eltűnne a hálózat, és tehetünk bármit, akkor sem tudunk használható wifi elérést biztosítani ezeken a helyeken. Ennek több oka is lehet, amelyeket az itt leírt módszerekkel könnyen kinyomozhatunk, a rádiós zavarástól a router beállításain át a WLAN kiterjesztéséig.

WLAN gondok megoldása profi módon – Router konfigurációja

A vezeték nélküli router egy rádióadó mely elektromágneses sugárzást bocsájt ki, akárcsak egy lámpa. Ezért is érdemes egy router elhelyezésekor úgy gondolkozni, mintha egy lámpáról lenne szó. Hova tegyük, ha az a célunk, hogy a lehető legegyenletesebb megvilágítást szeretnénk? Ilyenkor gyorsan rá fogunk jönni, hogy a szekrénybe zárni, a sarokban egy virágcserép mögött vagy az asztal alatt kábelek közé zsúfolni mennyire nem célszerű ezt az eszközt. Ideális esetben az útvonalválasztó a lakás közepére kerül. Így a rádióhullámok viszonylag könnyen eljuthatnak minden sarokba. Ha viszonylag magasra tesszük, az is sokat számíthat, mert kevesebb akadályon kell áthatolnia a jeleknek, míg célba érnek.

Elhelyezés és emeletek

Ha többszintes lakásról beszélünk, akkor a legalsó szint jó kiindulási pont. Ezen belül érdemes valamilyen központi helyet keresni, például a nappalit vagy a folyosót, amely összeköti a szobákat. Gond akkor lehet, ha a szolgáltató által behúzott kábel a pincében vagy az előszobában ér véget. Ilyenkor érdemes egy hosszabb hálózati kábellel összekötni a kábelmodemet és a routert. A másik lehetőség a bejövő vezeték meghosszabbítása. Azonban ez nem minden esetben egyszerű, érdemes szolgáltatónknál érdeklődni a lehetőségről, és annak anyagi vonzatairól.

Csapdák elkerülése

Fontos tudni, hogy egyes építési anyagok rendkívül jól árnyékolják a rádiós jeleket. Ezt a tulajdonságukat pedig érdemes figyelembe venni, amikor a legjobb pontot keressük routerünknek.

A legnagyobb ellenség a víz. Ennek oka egyrészt mert a vízmolekulák nagy hatásfokkal nyelik el a rádióhullámokat. Másrészt azért, mert minden irányban vissza is verik őket, ami rengeteg interferenciát okoz. Ennek kapcsán sokat szokták emlegetni, hogy ezt a víz 2.45 GHz-es rezonanciafrekvenciája okozza, de ez egyáltalán nincs így. Szobahőmérsékleten például a molekulák több mint 20 GHz-en rezegnek, a 2,45 GHz-es érték eléréséhez -30 °C alá kell hűteni őket.

Szintén nincsenek jó hatással a WLAN-ra a különböző fémek, melyek visszaverik és elnyelik a rádiós jeleket. Ha pedig a fémet és a vizet kombináljuk, egy egészen kiváló csapdát nyerünk, mely bármilyen wifihálózatot képes elfojtani. Egy modern lakásban ilyen lehet például a fűtés radiátora. De elég rosszat tesz az adatátvitelnek a padlófűtés is, illetve, bármilyen meglepő, a szobanövények, a leveleiben és a cserepekben található nedvesség miatt. Éppen ezért nem érdemes növények mögé rejteni a routert, ha fontos a WLAN minősége és hatótávja.

Elektromos berendezések

A különböző konyhai eszközök, például indukciós főzőlapok és mikrohullámú sütők híresek arról, hogy nem működnek jól együtt a wifihálózattal. Ha például a konyhában tartunk egy tabletet, vagy ott van valamilyen digitális asszisztens, melyet tv-csatornák, videók, zene továbbítására szolgálnak. Előfordulhat, hogy amint valamelyik említett berendezést bekapcsoljuk, szakadozni kezd a lejátszás. Ilyenkor általában csak az segít, ha minél távolabb visszük a lejátszót az interferenciát okozó készüléktől. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor egy közelben elhelyezett repeaterrel tudjuk garantálni a megfelelő jelerősséget.

WLAN gondok megoldása profi módon

WLAN-ellenőrzés telefonnal

A FritzApp WLAN segítségével megmérhetjük a hálózat jelerősségét, így megkapjuk a legfontosabb információt a minőségről.

Érdemes a WLAN hálózati elemeitől a többi otthoni gépet, így a mosó- és szárítógépet, porszívót is távol tartani, hogy ezek se rontsák a hatásfokot.

WLAN gondok megoldása profi módon – Jelerősség mérése

A WirelessNetView egy jó választás arra, hogy egy tetszőleges számítógép segítségével különösebb erőfeszítés nélkül ellenőrizhessük a WLAN-hálózat minőségét. A kevés erőforrást igénylő szoftvert telepítés nélkül használhatjuk, és indítása után automatikusan ellenőrzi valamennyi, a közelben található wifihálózatot. Megjelenítve azok fontosabb adatait: jelerősséget, RSSI-értéket, frekvenciát, csatornaszámot és az elméleti maximális sávszélességet.

Lefedettség ellenőrzése

A lakásban vagy házban sétálva gyorsan azonosíthatjuk a rádiós szempontból gyengébb és erősebb pontokat.

A legfontosabb ezek közül az RSSI (Received Signal Strength Indication). Ez egy relatív érték, melyet dBm-ben (decibel milliwatt) adnak meg. Egy -50 dBm-es, vagy annál magasabb érték már kiválónak számít, táblagépen, okostelefonon négy vonalka jelöli az ilyesmit. A -51 és -60 dBm közötti érték jó, a -61 és -72 dBm közötti pedig elfogadható szintű, a -71 dBm, és annál alacsonyabb RSSI azonban gyenge jelerősségre utal.

Lakás ellenőrzése alkalmazással

Ha szeretnénk feltérképezni, hogy a lakásban hol találhatóak a legjobban lefedett pontok és a vakfoltok, akkor célszerű megfogni okostelefonunkat, és telepíteni rá az ingyenes FritzApp WLAN alkalmazást. Miután elindítottuk, a program az aktuálisan használt hálózat legfontosabb adatait és a tartózkodási helyünkön mért jelerősségét jeleníti meg. Ha készen állunk a vizsgálatra, akkor koppintsunk a Measure Wi-Fi gombra, és kezdjünk el körbesétálni a lakásban.

A program séta közben folyamatosan mutatja az éppen elérhető jelerősséget, melyet másodpercenként frissít. Ha elég magas ez a jelerősség, akkor telefonunk valószínűleg 5 GHz-es sávra vált. Mely jóval magasabb adatátviteli sebességet kínál, de hatótávolsága rövidebb és érzékenyebb a már említett zavaró tényezőkre is. Ahogy romlik a jel minősége, úgy előbb-utóbb 2,4 GHz-re kapcsol a rendszer. A telefon képernyőjén három görbe segítségével követhetjük nyomon a WLAN minőségének alakulását. A sárga az adatátviteli sebességet (Mbps-ban), a kék az RSSI-értéket (dBm-ben), a zöld pedig késleltetést (ezredmásodpercben) jeleníti meg. Amikor visszaértünk kiindulási pontunkhoz, nyomjuk meg a Stop gombot, majd a Report segítségével elemezzük ki a kapott adatokat. Ennek a módszernek a segítségével megtalálhatjuk a lakásban a legkevésbé lefedett részeket. Ezek ismeretében pedig átmozgathatjuk a routereket, repeatereket úgy, hogy ezekben a pontokban is biztosítani tudják a megfelelő rádiós jelerősséget. Vagy, ha erre nincs lehetőség, akkor további repeaterek elhelyezésével kiterjeszthetjük a WLAN hatótávolságát is. Mielőtt azonban pénzt adnánk ki, próbáljuk meg azt is, hogy egyszerűen elforgatjuk a router antennáit – sok esetben már önmagában ez is javíthat a helyzeten.

Netspot: WLAN-térképészet

A Netspot eszköz ingyenes alapverziója, sok szempontból a WirelessNetView-hoz hasonlóan működik, de igazi tudását csak akkor csillogtatja meg, ha kifizetjük a teljes változat körülbelül 55 eurós díját. Ebben az esetben ugyanis importálhatjuk a lakás, ház vagy egyéb létesítmény alaprajzát. Ennek segítségével pedig egy úgynevezett „hőtérképet” hozhatunk létre, melynek színezése a wifi jelerősségének függvényében változik. A rajzolás során legfeljebb 50 adatpontot rögzíthetünk, és ezek segítségével egy nagyon látványos ,,térképet” kapunk lakásunk rádiós lefedettségéről.

inSSIDer: kéretlen vendégek felderítése

Az ingyenes inSSIDer is megadja nekünk az aktuális WLAN-hálózat valamennyi fontos adatát. De ezenfelül grafikus ábrán jelzi a csatornák foglaltságát, jelezve, hogy az észlelhető wifihálózatok közül melyik melyik csatornát használja. Ennek segítségével gyorsan kiderülhet, ha véletlenül egy olyan csatornával dolgoznánk, amelyik nagyon foglalt már, akkor erről válthatunk egy szabadabbra – erre általában a router beállításai között nyílik lehetőség.

WLAN gondok megoldása profi módon

WLAN gondok megoldása profi módon – Gyorsítás a router felületén

Nemcsak a hardver, hanem a szoftver is fontos szerephez juthat egy wifihálózat minőségében. Most a Frizt Box 7590 segítségével mutatjuk meg a legfontosabb beállítási lehetőségeket. Ezeket általában hasonló elnevezéssel valamennyi útvonalválasztó kezelőfelületén elérhetjük. A FritzBox beállításait a böngészőből érjük el a fritz.box URL vagy a router IP- címének beírása után.

Operációs rendszer ellenőrzése

Az Overview ablakban jobbra fent láthatjuk az operációs rendszer verzióját, és azt, hogy ez a legfrissebb-e. Ha nem így lenne, akkor frissíteni kell. Erre a System/ Update menüpontban nyílik lehetőségünk. Ugyanitt érdemes az Auto Update fülön kiválasztani a Level III opciót, hogy routerünk automatikusan letöltse és telepítse a jövőbeli frissítéseket. Ha hálózatunkban több AVM-eszköz is van, a Home network/Mesh ablakban lent, az Update oszlopban láthatjuk, hogy rendelkezésre áll-e valamelyikhez újabb firmware, és ha igen, a frissítésről is gondoskodhatunk.

Csatornafoglaltság ellenőrzése

A Wi-Fi/Wi-Fi Channel ablakban lent láthatunk egy áttekintőnézetet a rádiós csatornák foglaltságáról. A legtöbb WLAN- hálózat a 2,4 GHz-es tartományban dolgozik, így itt sok esetben nagyon zsúfoltak ezek a csatornák. A Wi-Fi/Wi-Fi Channel/Set Wi-Fi channel settings automatically (recommended) menüpont segítségével biztosíthatjuk, hogy routerünk minden esetben igyekezzen a leginkább megfelelő csatornát megtalálni és használni. Ha ennek ellenére szakadozik a hálózat, akkor érdemes megnézni az aktuális foglaltságot jelző ábrát, és ha úgy találjuk, hogy a FritzBox rosszul értelmezte a helyzetet, a Refresh Channel Assignments gombra kattintani. Másik lehetőség, hogy fent az automatikus kiosztás helyett az Adjust Wi-Fi Channel settings opciót választjuk, majd külön a 2,4 GHz-es és külön az 5 GHz-es sávokban kiosztjuk a kinézett csatornákat. Időnként előfordul, hogy stabilabb kapcsolatot kapunk, ha a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es tartományban különböző hálózatokat használunk. Ehhez a Wi-Fi/Wi-Fi Network menüben tegyünk pípát a Different names for the Wi-Fi networks on 2.4 and 5 GHz opció elé, és adjunk nekik különböző SSID-kat. Ezután beállíthatjuk, hogy melyik kliens melyik hálózathoz csatlakozzon.

Eszközök prioritása

Ha a nappaliban éppen 4K-ban nézünk filmet az interneten át, és közben a gyerek elkezd a szobájában letölteni egy játékot, előfordulhat, hogy a tévéadás akadozni kezd. Az ilyen problémákat az eszközök prioritásának beállításával hidalhatjuk át. Menjünk az Overview képernyőre, és kattintsunk a Home Network Devicesra. Válasszuk ki azt az eszközt, amelynek fontosságán állítani akarunk, kattintsunk a ceruza ikonra sávjának jobb szélén, majd aktíváljuk az Internet use prioritized opciót.

WLAN gondok megoldása profi módon – Lefedettség kiterjesztése

Lefedettség kiterjesztése repeaterek segítségével

Családi házakban vagy nagy lakásokban előfordulhat, hogy a legjobb router a tökéletes beállításokkal együtt sem képes minden sarokban megfelelő minőségű hálózati hozzáférést biztosítani. Ez különösen így van, ha többszintes épületről beszélünk. A megoldást az úgynevezett repeaterek, jelismétlők nyújtják. Ezek a kompakt eszközök a routertől érkező WLAN-jelet fogják, erősítik fel és sugározzák tovább a korábban rosszul lefedett helyiségek felé.

Kis repeater, nagy hatótáv

A legtöbb repeater meglepően apró, és közvetlenül a konnektorba csatlakozik. Csak a különösen nagy teljesítményű változatok, például a FritzRepeater 6000 az, ami külön dobozként érkezik, és saját külső tápegységgel rendelkezik. Telepítésük pár pillanat csak a WPS-nek köszönhetően, mint ezt alább bemutatjuk egy FritzRepeater segítségével.

Repeater telepítése

Beállításhoz a legegyszerűbb, ha repeaterünket egy, a router közelében található konnektorba dugjuk. Várjuk meg a boot- folyamat végét: a csatlakozásra kész állapotot a FritzRepeateren a státusz-LED lassú villogása jelzi. Tartsuk lenyomva a Connect gombot körülbelül egy másodpercig, míg az említett LED el nem kezd gyorsabban villogni. Most két percünk van arra, hogy a FritzBoxon is megnyomjuk a Connect gombot, és nyomva is tartsuk, míg fel nem gyullad a Connect LED. A kapcsolat rövid idő alatt felépül, a repeateren pedig megjelenik a jelerősséget mutató kijelzés. Most kihúzhatjuk a jelismétlőt a konnektorból, és átvihetjük a kívánt helyére. Ezzel kapcsolatban megjegyeznénk, hogy ugyanúgy érdemes elhelyezni, ahogy azt a routerrel tennénk.

Repeater mint LAN-áthidaló

Az Ethernet csatlakozóval is rendelkező jelismétlőket LAN-bridge-ként, áthidalóként is bevethetjük. Ezek segítségével például a rádiós jelek számára áthatolhatatlan akadályokat (például vasbeton födémet) is leküzdhetünk. Ehhez át kell vezetni egy LAN-kábelt a FritzBoxtól a repeaterig (de ezt helyettesíthetjük például PowerLine kapcsolattal is), majd csatlakoztatni a jelismétlőhöz. Így az utóbbi eszköz tulajdonképpen hozzáférési ponttá válik, és minden szükséges beállítást átvesz a routertől. Ezzel már biztosíthatjuk az emeleten vagy a pincében is a WLAN-hozzáférést. A beállítás további lépései úgy történhetnek, mint azt a routerek esetében már láttuk.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom