A virtuális magánhálózatok (Virtual Private Network) egy titkosított alagutat hoznak létre az eszközünk és a VPN szolgáltató szervere között. Ennek hatalmas előnye, hogy adataink odáig védettek és csak onnan lépnek tovább a szabad internetre. Így például internetszolgáltatónk sem lesz képes megfigyelni a netezési szokásainkat, és a WiFi hotspotot használva sem tudják az ahhoz csatlakozó bűnözők kikémlelni az adatainkat.

Azonban a jó és megbízható hálózatok általában fizetősek. Az ingyenes változatok sajnos a legtöbb esetben vagy lassúak vagy adatokat gyűjtenek rólunk (holott pont ennek elkerülésére használnánk).

VPN

Az elmúlt években rengeteg minden történt az internetes biztonság területén. A legtöbb weboldalt ma már a titkosított HTTPS kapcsolaton keresztül érjük el és a különböző felhőszolgáltatók is szinte kivétel nélkül átálltak a komolyabban védett protokollokra.

Ettől függetlenül azonban még mindig lehet böngészési szokásaink ellenőrzése a DNS lekérdezések nyomon követésével vagy a meglátogatott weboldalak IP-címeinek begyűjtésével. Egészen más a helyzet akkor, ha virtuális magánhálózatot használunk. Ez a VPN legegyszerűbben egy titkosított csatornának fogható fel, mely számítógépünket és egy, a világ tetszőleges helyén található szervert kapcsol össze.

VPN előnyei

Ennek köszönhetően pedig az internetszolgáltatónk például nem tudja megállapítani, hogy milyen oldalakat látogatunk. Ha pedig nyilvános WLAN hálózatot használunk, a többi résztvevő nem lesz képes lehallgatni kommunikációnkat.  

vpn

A VPN használatának tehát vannak határozott előnyei, és a neten számtalan ilyen szolgáltatást találunk, melyek közül egyeseket teljesen ingyenesen is igénybe vehetünk.

Ugyanakkor a nagy kínálatból nem mindig egyszerű kimazsolázni a jó ajánlatokat. Különösen az ingyenes szolgáltatásoknál kell a felhasználónak óvatosnak maradni: mi az, amit a másik oldali végpont elárul magáról? Sokszor még az sem tiszta, hogy melyik országban üzemel az adott szerver, milyen adatokat rögzít és azokat mire használja.

Természetesen a 100%-os névtelenség elérhetetlen, még a legjobb VPN szolgáltatókkal is. Sok böngésző ugyanis már önmagában rengeteg adatot árul el magáról. Gyakran kapcsolatba lép készítőjével, így látogatásainkról egy idő után digitális „ujjlenyomat” készíthető.

A legtöbb elérhető VPN megoldás valamelyik elterjedt protokollt, az Open-VPN-t vagy az IPSecet használja a számítógép, vagy okostelefon és a távoli szerver közötti kommunikáció titkosítására. A WireGuard népszerűsége viszont egyre jobban nő, köszönhetően az általa kínált előnyöknek.

VPN kapcsolat működésének ellenőrzése

Ideális esetben a VPN aktiválása után észre sem szabad venni, hogy egy biztonságos csatornán át érjük el a hálózatot. De akkor honnan tudjuk, hogy működik? Ezt egy egyszerű teszt segítségével dönthetjük el. Látogassunk el a www.showmyip.com oldalra és ellenőrizzük az ott megjelenő adatokat a VPN ki- és bekapcsolt állapotában. Ebből rögtön látszik majd, hogy a csatorna működik-e vagy sem. Hasonlóan egyszerű megállapítani a szolgáltatás sebességét, mégpedig a jól ismert speedtest.net weboldal segítségével.

Ezt is futtassuk le a VPN aktiválása előtt és után. Amennyiben az utóbbi esetben jóval alacsonyabb értéket látunk, próbáljunk meg másik szerverhez kapcsolódni – erre a legtöbb VPN szolgáltató lehetőséget ad.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom