A virtuális magánhálózatok (Virtual Private Network, VPN) egy titkosított alagutat hoznak létre az eszközünk és a VPN szolgáltató szervere között, de VPN otthoni routerrel is elérhető. A VPN hatalmas nagy előnye, hogy adataink odáig védettek és csak onnan lépnek tovább a szabad internetre. Így például internetszolgáltatónk sem lesz képes megfigyelni a netezési szokásainkat, és a WiFi hotspotot használva sem tudják az ahhoz csatlakozó bűnözők kikémlelni az adatainkat. Arról már nem is beszélve, hogy a böngészés is sokkal biztonságosabb lesz.

Azonban a jó és megbízható VPN-ek általában fizetősek. A VPN-szolgáltatás pedig jellemzően annyira biztonságos, mint az azt nyújtó szolgáltató. Azonban mindig van lehetőség arra, hogy router vagy NAS segítségével saját VPN-szervert állítsunk fel.

VPN otthoni routerrel

Beépített megoldás

Érdemes tudni, hogy a VPN nem alapfelszereltség. Vagyis csak akkor áll rendelkezésre, ha az adott router vagy NAS támogatja azt. A Fritzbox termékek az IPSec szabványt, más gyártók termékei jellemzően az OpenVPN-t támogatják. Mindkettőhöz sokféle operációs rendszer alá elérhető a kliensprogram (Win, maxOS, Android, iOS, Linux). Amire figyelni kell, hogy egyes termékeknél a VPN csak akkor működik, ha az internetszolgáltató IPv4 címet ad meg publikus címként.

Dinamikus IP-cím

Tekintettel arra, hogy az internetszolgáltatók alapesetben dinamikus IP-címeket osztanak ki, valamilyen DDNS-szolgáltatást is be kell vetnünk. A legtöbb router mellé jár ingyenesen, viszont ezek a szolgáltatások csak regisztrációt követően működnek.

VPN beállítása

A VPN szolgáltatás pontos beállítása gyártótól és terméktől függően eltérő. Azonban többnyire nem kell bonyolult folyamatra gondolni! Ha az alapbeállításokkal is beérjük, akkor többnyire elég néhány pipát tenni a megfelelő helyre.

Az OpenVPN-t támogató termékeknél kapunk automatikusan generált .ovpn fájlt is, amelyet a kliensprogramba tölthetünk be. Így annak beállításával gyakorlatilag egyáltatlán nem kell időt töltenünk.

Kliensprogramok

Egyes routergyártók – AVM/Fritzbox, Synology – saját kliensprogramot készítenek. Míg mások – pl. QNAP – inkább a szabad választásban hisznek. Ennek megfelelően pedig az OpenVPN révén a felhasználók kezébe adják a döntés jogát. Noha általánosságban jobb, ha mindenki saját maga választhat, a kezdők számára – az egyszerűbb beállítás és a kevesebb hibalehetőség miatt – a saját kliensprogram a jobb választás.

Otthoni VPN szerver: bárhol tartózkodjunk is a világban, olyan lesz, mintha otthonról férnénk hozzá az internethez.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom