Ha számítógépünk furcsán viselkedik, az könnyen lehet a kártevőfertőzés, vírus jele. Ha vírusra gyanakszunk -> itt az akcióterv, hogy kiderítsük az igazságot!

A vírus kereséséhez végezzük el ezt a 7 lépéses ellenőrzést, amely 7 lépése még a legsunyibb vírusokat is felfedi.

Mindig akadnak profik, akik évek óta szörföznek az interneten víruskereső nélkül, azonban az átlagfelhasználó számára elengedhetetlen a megfelelő védőprogram. Windows 10 is rendelkezik saját keresővel, a Microsoft Defenderrel. Sajnos egyik program sem ismeri fel a neten keringő kártevők mindegyikét. Ennek oka pedig abban rejlik, hogy folyamatosan fejlesztik a rosszindulatú programokat, annak érdekében, hogy azok a lehető legtovább észrevétlenek maradhassanak.

Mikor gondoljunk rá, hogy vírus lehet a háttérben?

Ha a számítógép elkezd furcsán viselkedni, könnyen lehet, hogy egy kártevőnek sikerült megfertőznie a rendszert. Ha arra gyanakszunk, hogy ez megtörtént, alaposan át kell vizsgálnunk a rendszerünket az alábbi 7 lépéssel.

Ellenőrzés előtt érdemes minden fontos adatot átmásolni egy külső adathordozóra. Ha fertőzésgyanú van és nincs aktuális biztonsági másolatunk, gondoskodnunk kell a mentés pótlásáról. Az összes fontos mappa és fájl átmásolása egy ideiglenes csatlakoztatott külső meghajtóra egyszerűen végrehajtható a fájlkezelővel. Használhatunk biztonsági másolat készítő programokat is, pl.: Duplicati, EaseUS vagy Todo Backup Free.

A vírus keresés 7 lépése egyszerűen – gyorsan

A Windowst futtatva: Amennyiben a Windows elindul, használjuk a következőkben bemutatott programokat a vírusok felkutatására.

1. lépés: A víruskereső ellenőrzése: Érdemes meggyőződni róla, hogy a telepített víruskeresőnk továbbra is működik, és automatikusan keresi, valamint blokkolja a kártevőket.

2. lépés: Malwarebytes: Futtassunk le több tesztet is a rejtett kártevők felkutatására Malwarebytesszal. Telepítsük a Malwarebytest majd kattintsunk a programban az Ellenőrzés gombra a teljes rendszer átfésüléséhez. A Malwarebytes minden vizsgálat előtt letölti a szükséges adatbázis-frissítéseket, és csak utána lát neki a keresésnek. Amennyiben talál valamilyen kártevőt, azt Karanténba tehetjük, ahonnan biztonságosan törölhetjük.

3. lépés: Emisisoft Emergency Kit: Az Emisisoft Emergency Kit telepítés nélkül működik, az EXE fájl elindításakor mindössze kicsomagoljuk az eszközt. Utána kattintsunk az új mappában a „Start Emergency Kit Scanner.exe’’ fájlra. A friss védődefiníciók automatikus letöltése után az Átvizsgálás gombra kattintva beállíthatjuk a keresés részleteit.

4. lépés: McAfee Stinger: A McAfee keresője szintén hordozható eszköz, amelyet telepítés nélkül futtathatunk Windows alatt. Az EXE fájlra kattintva azonnal a kereső jelentkezik, ahol a Scan gombbal indítható általános vizsgálat. A program minden kártevőt igyekszik kijavítani.

Külső ellenőrzések:

5. lépés: Microsoft Defender Offline: A Windows 10-zel ellenőrizhetjük, hogy a gépünk megfertőződött-e, anélkül, hogy a Windows akadályozná a hozzáférést egyes fájlokhoz. A gépházban válasszuk a frissítés és biztonság ikont, majd kattintsunk a Windows biztonság fülre a „Vírus és veszélyforrás-kezelése’’, és ott a Vizsgálati beállítások sorra. A megjelenő oldalon válasszuk a Microsoft Defender offline vizsgálatát lehetőséget, majd kattintsunk a vizsgálat most gombra. A számítógép erre újraindul, de a keresőt tölti be, és neki is áll a rendszerünk átvizsgálásának. A folyamat befejezése után a számítógép ismét újraindul, és betölti a remélhetőleg tisztább Windowst.

6. lépés: ESET SysRescue: Az ESET SysRescue nem csak vírusokat kereshetünk, de az összes partícióhoz is hozzáférhetünk, amennyiben adat/biztonsági mentésre lenne szükségünk. A rendszer betöltődésekor bekapcsolhatjuk a Live Grindet, és a kéretlen alkalmazások keresését, majd a betöltődő Update fülénél frissítjük az adatbázist, és az On demand scan fülön indíthatjuk a Víruskeresést.

7. lépés: F-Secure Rescure CD: Az F-Secure CF szimpla ASCII alapú, így a billentyűzet is elég a használatához. Írjuk ki az ISO fájlt CD-re vagy DVD-re, és indítsuk el a gépet a lemezről. A kezdőképernyő megjelenésekor nyomjunk Entert majd válasszuk a Start scant. A rendszer erre letölti a friss vírusdefiníciókat, ami eltarthat egy darabig.

A fenti összes lépés elvégzése sem garantálja, hogy minden lehetséges fertőzésre fény derül. Ha továbbra is azt gyanítjuk, hogy egy vírus aktív a rendszerünkben, az egyetlen, amit tehetünk, az az operációs rendszer tiszta újratelepítése.

Utána viszont sokat tehetünk a vírusmentesség megőrzésének érdekében, ennek első jelentős lépése, a biztonságos, erős jelszavak használata. Ez annál is inkább nagyon fontos, mert mióta a koronavírus járvány felütötte a fejét, egyre többen dolgoznak otthonról. Az otthoni munkavégzés pedig más jellegű veszélyeket is hordoz magában. Hogy ott mire érdemes kiemelten figyelni, arról korábban írtunk itt.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom