Villámgyors internet a konnektorból? A wifi kétségkívül nagyon jó szolgálatot tesz, ha az otthonunkat szeretnénk felvértezni internetkapcsolattal. Azonban a technológia nem mindenható, és ha emeletek vagy falak is útját állják a rádiós kapcsolatnak, akkor szó szerint falba ütköztünk. Főleg, ha nincs lehetőség vagy szándék arra, hogy Ethernet kábelt szereljünk be. És pontosan ez az a helyzet, amikor powerline-adapterek képbe jönnek. Segítségükkel a lakás két pontja között újabb kábel lefektetése nélkül, kényelmesen alakíthatunk ki vezetékes kapcsolatot.

A technológia ebben az esetben már meglévő elektromos hálózat kábelét használja az adatok továbbításához. De figyelem! Nem szabad levenni a polcról, ami szembejön, mert a termékek között elég nagy különbségek vannak és nemcsak árban, hanem tudásban is. Egyes terméket saját wifihálózatot is képesek létrehozni, mások már meglévő mesh hálózatba integrálhatók.

Villámgyors internet a konnektorból, hogyan?

Otthoni LAN az elektromos hálózaton 

A powerline-adapterek múltja most már elég hosszú időre nyúlik vissza, azonban a technológia sosem számított igazán népszerűnek, mert adtak buktatói szép számmal. Bár ezek többségét mára már sikerült leküzdeni. Az elv pedig az, hogy olyan adapterről, helyesebben adapterpárról van szó, amelyek tagjai az elektromos hálózat kábelén kommunikálnak egymással. Az adatok titkosítva és nagy frekvencia segítségével haladnak, egy rendszer pedig legalább két adapterből áll. Noha lehetőség van arra, hogy powerline-adapterek egyesével vásároljunk, a legjobb kompatibilitás érdekében mindig érdemes a gyártók csomagjai közül olyat választani, amelyek két vagy több adatpert is tartalmazhatnak.

Velük két pont között pillanatok alatt létrehozható a kapcsolat. Méghozzá oly módon, hogy az egyik termék csatlakozik a routerhez, a másik pedig az eszközhöz, például a tévéhez vagy a számítógéphez. A rendszer később persze nyugodtan tovább bővíthető további adapterekkel, amelyek között a kommunikáció tetszőleges irányban létrejöhet. Különböző gyártók termékei is kompatibilisek lehetnek egymással. De ennek feltétele, hogy ugyanazt a szabványt használják az adatok továbbításához.

Egyszerű csatlakozás vagy kiterjesztett wifihálózat?

Két pont közötti kapcsolat esetén nagy vonalakban arról van szó, hogy az Ethernet kábelt váltjuk ki. Nincs fúrás, nincsenek beállítások, hibás konfigurációs lehetőségek sem. Ha viszont a powerline és a wifiadaptereket szeretnénk párosítani, akkor már más a helyzet. Ugyanis összetettebb – és ezáltal drágább – termékekre van szükség. Ha pl. a router wifijét azonos SSD-vel a másik szinten is használni szeretnénk vagy ha a meglévő LAN hálózatot powerline-adapterrel szeretnénk wifiképessé tenni.

Ezekben az esetekben egy powerline-adapter hozzáférési pontként (AP – A ccess Point) viselkedik és ebből adódóan rengeteg konfigurációs lehetőséget is kínál. Ideálisan a WLAN adapterek intelligensen kezelik az eszközöket. Ha egy lakásban például több hozzáférési pont is működik, akkor azok egymás között a jelerősség függvényében kell, hogy adogassák az eszközöket.

Sebesség

A wifi sebességénél számít az is, hogy pontosan milyen beállításokat szeretnénk használni. Hiszen a titkosítás mellett befolyásolhatja a teljesítményt a csatlakoztatott eszközök száma vagy akár az is, hogy milyen működési frekvenciát állítunk be. Azonban semmiképpen nem hasonlítható össze a teljesítmény azzal, mint amit egy modern, Ethernet kábellel működő rendszer ma fel tud mutatni. Viszont cserébe kényelmes és megbízható. Így, ha más megoldás nincs, akkor ezzel együtt sem elvetendő alternatíva a powerline.

Jó tudni, hogy szinte minden terméknél úgy alakították ki az adaptereket, hogy a konnektor használható marad. Azaz maguk az adapterek is tartalmaznak egy konnektort. Azonban az elosztóban nem ajánlott powerline-adaptert használni, mert az túlságosan is korlátozhatja a működési sebességet a powerline oldalon.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom