Vajon honnan tudhatod, hogy van-e a honlapodon SSL tanúsítvány és egyáltalán mi fán is terem ez? Napjainkban egy weboldalnak sokféle kritériumnak kell megfelelnie.

Fontos a weboldalunk külső megjelenése, hiszen ez azonnali benyomást ad a látogató számára és ha az első benyomása nem pozitív, azonnal ott is hagy minket.

Ezenkívül lényeges az is, hogy mobilbarát legyen a weboldalunk, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a keresések nagy része már mobilon keresztül és nem asztali gépről érkezik. Ha nem mobilbarát a felület a kereséseknél mobilon az oldal elcsúszik, a menük nem jól láthatók, ez szintén elriasztja, sőt akár azonnali visszafordításra ösztönheti a látogatót.

A betöltési sebesség az egyik legfontosabb tényező, hiszen a látogató nem vár 2-3 másodpercnél többet, hanem keres másik releváns tartalmú oldalt. Ha nem szeretnénk elveszíteni, ezzel is foglalkoznunk kell.

A weboldal felépítése is egy fontos szempont, hiszen, ha felhasználóbarát és könnyen el lehet igazodni a különböző menük között, akkor szívesebben időznek rajta a látogatók. Azonban, ha átláthatatlan, látszólag mindenféle logikát mellőző menürendszerrel rendelkezik, amin nehéz megtalálni az információkat, nem lesz vonzó az olvasó számára.

Azonban, ami az egyik legfontosabb tényező: az a biztonság!

 ssl

 

Van-e a honlapodon SSL tanúsítvány

Napjainkra a biztonság az egyik legfontosabb tényező nemcsak a honlapokon, hanem minden területen. Nem szívesen adjuk ki az adatainkat, de ha már kiadjuk, akkor biztosak szeretnénk lenni afelől, hogy nem adják azokat tovább és nem is tudják felhasználni illetéktelenek.

Emiatt a weboldalaknak is számos adatvédelemmel kapcsolatos szabályozásnak meg kell felelniük. Az SSL – vagyis Secure Sockets Layer – egy tanúsítvány, mellyel biztonságosabbá tehető a weboldalunk. Ez pedig arra hivatott, hogy a látogató böngészője és a webszerver között egy biztonságos, titkosított csatorna jöhessen létre. Így akadályozva meg, hogy harmadik fél hozzáférhessen különböző adatokhoz vagy jelszavakhoz.

Ugyanis bizonyos információknak – mint például hitelkártya adatok, fiókbelépéshez szükséges adatok – az átvitele titkosítás alatt kell megtörténjen, kizárva a lehetőségét annak, hogy az adatok kiszivárogjanak. Ennek ellenére előfordul még, hogy – főleg régebbi honlapok – nincsenek SSL tanúsítvánnyal ellátva.

Használata nemcsak ajánlott, hanem elengedhetetlen követelmény.  

Honnan tudhatjuk, hogy van-e a weboldalunkon SSL?

Bármely oldalnak könnyedén ellenőrizhető, hogy van-e SSL tanúsítványa. Ehhez meg kell nyitni az adott oldalt és a böngészőben meg kell nézni a címét.

 • ha http-vel kezdődik -> valószínűleg nem rendelkezik vele
 • ha https van az URL elején -> akkor biztonságos

Új honlap készítése esetén érdemes olyan tárhelyszolgáltatót választani, ahol automatikusan megújuló (pl. 3 havonta) SSL tanúsítvánnyal látják el a tárhelyet.

A tanúsítványt szerveroldalon kell elhelyezni. Ebben az esetben a tanúsítvány garantálja, hogy https:// előtaggal fog kezdődni az URL. Attól függően, hogy milyen a hitelesítés fajtája, a böngésző lakat ikonnal, vagy a szervezet nevével is jelzi a biztonságos kapcsolat meglétét.

ssl

Miért fontos az SSL tanúsítvány megléte?

Ennek több oka is van:

 • a legfontosabb, hogy biztonságosabb a honlap, ez erősíti az ügyfelek bizalmát is
 • a biztonságosabb oldal, több látogatót vonz, mint a nem biztonságos
 • 2014. óta a Google előnyben részesíti az SSL tanúsítvánnyal ellátott oldalakat, így előrébb kerülhetünk a keresőben

SSL tanúsítványok fajtái

Ezek három hitelesítési csoportra oszthatók:

 • Domain hitelesítő tanúsítvány

Itt a kérelmezőnek kell igazolnia a domain név fölötti rendelkezését. Ebben az esetben a kibocsátott tanúsítvány tartalmazza a domain nevet és a kérelmet a tanúsítvány kiállításáról.

 • Szervezet hitelesítő tanúsítvány

Itt a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy a cége regisztrált és legális üzleti tevékenységet folytat, ezt követően hitelesítik a domaint. A kibocsátott tanúsítvány tartalmazza a domain nevet és a tanúsítványt kérelmező cég nevét.

 • Kiterjesztett hitelesítő tanúsítvány

Ez az előbbiek mellett további feltételeket is tartalmaz. Csak a kiterjesztett hitelesítő tanúsítvánnyal rendelkező weboldalak URL sávjában jelenik meg zöld csíkban a szervezet neve.

Milyen esetekben indokolt a https (Hypertext Transfer Protocol Secure) protokoll használata?

 • Facebook alkalmazások esetén
 • Adatbekérő űrlapok használata esetén
 • Bankkártyás fizetés megléte esetén
 • Keresőoptimalizásnál

Akárhogy nézzük manapság a https protokoll megléte alapvető fontosságú egy honlapon.

Vissza a blog bejegyzésekhez

error: Védett tartalom