A legtöbb ember Újévi fogadalmak terén az egészségével kapcsolatban hoz új döntéseket. De ezek sajnos hamar feladásra kerülnek. Az alábbi rossz szokásokról azonban érdemes valóban és végleg lemondanunk a kiberbiztonságunk érdekében.

Újévi fogadalmak – avagy biztonságosabb netezés

Újévi fogadalmak

Mik azok a rossz szokások, amelyek elhagyásával sokat tehetünk a biztonságunk érdekében?

  • Elavult szoftverek használata

Az operációs rendszerek, böngészők és egyéb felhasználói szoftverek sebezhetőségei PC-ken és mobil eszközökön az egyik legfontosabb támadási módot jelentik a kártevők és a számítógépes bűnözők számára egyaránt.

Azonban csak azzal, hogy az automatikus frissítési funkciót bekapcsoljuk, máris sokkal többet tehetünk a hibajavító foltok mielőbbi letöltése és futtatása érdekében.

  • Nem megfelelő jelszavak

A jelszavak védik a hozzáféréseinket, belépéseinket. Amit itt elronthatunk, hogy nem elég erős és biztonságos jelszót választunk, és/vagy több helyen is ugyanazt a jelszót használjuk. A gyenge jelszavak másodpercek alatt feltörhetők.

Ezért használjunk mindenhol egyedi és erős jelszavakat. Ahol csak lehetséges alkalmazzunk többtényezős hitelesítést.

  • Nyilvános Wi-Fi használata

Próbáljuk meg biztonságunk érdekében ezeket elkerülni még akkor is, ha használatuk folyamatos kísértést jelent. A biztonságos netkapcsolat mindig kiemelt fontosságú. De különösen így van ez online vásárlások esetén. Erre a célra mindig inkább az otthoni – vagy saját adatforgalmat adó – eszközeinket célszerű használni. Ha mégis nyitott Wi-Fi használatára kényszerülünk, akkor a VPN – vagyis Virtual Private Network – megoldások segíthetnek a titkosított és biztonságos adatforgalom biztosításában.

Újévi fogadalmak
  • Kattintás mindenre

Leggyakrabban a social engineeringet, azaz a megtévesztéses technikát használja ki a támadó. Ezzel megpróbálja rávenni áldozatát, hogy rákattintson egy rosszindulatú linkre, vagy megnyisson kártékony mellékletet. Ezt megakadályozandó, kattintás előtt mindig ellenőrizzük a feladót, a tartalmat, hihető-e, legitim-e. Sose hagyjuk magunkat sürgetni, sőt ez legyen már egy gyanús jel. Ugyanis sürgetésre hajlamosabbak vagyunk kapkodni, hibás döntést hozni.

Újévi fogadalmak – avagy biztonságosabb netezés

  • Biztonsági megoldások kihagyása

A kiberfenyegetések minden az internetre kötött eszközön megjelenhetnek. Éppen ezért érdemes minden eszközünket megfelelő védelmi programmal ellátni. Ez alól pedig a mobilok sem lehetnek kivételek, főleg mivel egyre többet használjuk őket, rengeteg lehetőség van rosszindulatú alkalmazásokkal, kártékony webhelyekkel találkozni. 

  • Nem biztonságos webhelyek használata

A HTTPS-webhelyek titkosítást használnak a webböngészőből az adott webhelyre irányuló forgalom védelmére. Ebből rögtön látható, hogy a weboldal valódi, másrészt biztosítja, hogy a számítógépes bűnözők ne tudják észrevétlenül lehallgatni, ellopni a webes kommunikációt, például jelszavakat. Bár ez sem 100%-os garancia önmagában, érdemes figyelni a lakat ikont és ellenőrizni a tanúsítvány érvényességét.

Újévi fogadalmak
  • Munka és magánélet keveredése

A pandémia óta tartó home office változások következtében sokan dolgoznak még mindig otthonról. Nem árt itt sem óvatosnak lenni és tudatosan kezelni ezt a helyzetet. Céges gépről, e-mailről ne intézzünk privát ügyeket. Sose használjuk ugyanazokat a jelszavakat minkét helyen. Ugyanis adatlopás, adatszivárgás esetén ebből komoly kiberkockázat állhat elő. Érdemes ezért is komolyan venni a vállalati előírásokat.

  • Személyes adatok telefonon keresztül

A vishing – vagyis hangalapú adathalászat) szintén a social engineering technikát használja a felhasználók becsapására. Azonban fontos tudni, hogy a bankok sosem kérik tőlünk adatainkat (kártyaszám, PIN-kód, 3 jegyű CVV biztonsági kód stb.) telefonon keresztül. Így ez legyen örök érvényű figyelmeztetés. Ilyet kizárólag adathalász támadók tesznek.

  • Biztonsági mentés hiánya

A biztonsági mentés ugyan főleg a vállalati kultúrában volt kulcsfontosságú, de magánemberként sem elhanyagolható. A zsarolóvírusok tömeges megjelenésével ugyanis mindenki számára fontos a biztonsági mentés elkészítése. Még azelőtt, amikor egyáltalán nincs rá szükség.

  • Védetlen okosotthon

Az okosotthonok egyre elterjedtebbek napjainkra, azonban jelentős részük sebezhető. Azzal pedig, hogy netre kapcsolódnak ezek az eszközök is egyre vonzóbb célponttá válnak a bűnözők számára is. Ezeket feltörhetik, eltéríthetik és botnetekké alakíthatják, hogy támadásokat indítsanak mások ellen vagy átjáróként használhatók a többi belső eszközünk felé.

A biztonság megőrzése érdekében érdemes ezeket az eszközöket szeparált hálózaton üzemeltetni. Az alapértelmezett jelszavakat lecserélni, a rendszeres hibajavító frissítéseket mielőbb letölteni. Csak olyan gyártót válasszunk, amelyik nagy hangsúlyt fektet a biztonságra.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom