A wifiszabvány következő generációja, a WiFi 7, az új szuper WLAN nemcsak nagyobb adatátviteli sebességet ígér, hanem stabilabb adatkapcsolatot és ultrarövid válaszidőket is.

Valószínűleg nincs jelenleg más olyan technológia, amely annyira lázban tartaná a felhasználókat, mint a WiFi 7. Ez nem is csoda, hiszen az új szabvány nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik. Igazi lökést ad sebesség tekintetében, és megoldja végre azt a problémát is, amelyet a frekvenciasávok telítettsége okoz. Ehhez nyugodtan hozzávehetjük még azt is, hogy az új szabvány alacsonyabb válaszidőt ígér, így az eszközök közötti kommunikációt késleltetésmentessé teszi. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a WiFi 7 szabvány egyelőre még nem létezik végleges formájában. Ez az oka annak, hogy csak néhány gyártó termékpalettáján található olyan eszköz, amely kezeli ezt a szabványt is. Korábban is volt már ilyen helyzet, például a 802.11n esetében hosszú ideig csak „draft”, vagyis kiadás előtti verziót támogattak az eszközök.

Új vezeték nélküli szabvány születik – az új szuper WLAN

Még fejlesztés alatti változat, nem végleges verzió. Ezért egyelőre draft változatban létezik. A most kapható termékeknél a WiFi 5-kompatibilitás az IEEE 802.11ac kompatibilitást jelenti, a WiFi 6 és kiterjesztése, a WiFi 6E pedig az IEEE 802.11ax szabvány „hétköznapi” neve. Természetesen a wifiszabványok visszafelé kompatibilisek, és az lesz a WiFi 7 is, így a meglévő eszközöket csak azért, mert a router esetleg új, nem kell szükségszerűen lecserélni. A szabványok között fontos eltérés lehet, hogy milyen működési frekvenciát használnak. A WiFi s esetében például 5 GHz-es, a WiFi 6 esetében pedig a 2,4 és 5 GHz-es tartományban kommunikálnak az eszközök, a WiFi 6E pedig kibővítette a támogatást 6 GHz-re. A WiFi 7is a 6 GHz-es tartományra alapoz, de támogatja az5 és 2,4 GHz-es kommunikációt is.

Fókuszban a sebesség

A WiFi 5 és WiFi 6 szabványok közötti váltásnál a fókusz a hatékonyság és a megbízhatóság növelésén volt, ebből adódóan a sebességbeli előrelépés szerényebb méreteket öltött. A WiFi 7-nél megint az adatátvitel kerül a figyelem középpontjába, tehát a helyzet megfordul. A gyártók specifikációjában már szerepel néhány adat, köztük az elméleti maximális adatátviteli sebesség is, amely az igen impresszív 46 Gbps. Ez abban az esetben érvényes, ha a router 16 antennával párhuzamosan több adatcsatornát is használ, és nincsen semmilyen zavaró tényező – tehát a vétel optimális.

A számok azt mutatják, hogy egy gyengén teljesítő WiFi 7-es hálózat is legalább százszor gyorsabb válaszidővel rendelkezik, mint egy nagyon jól teljesítő 6-os. Az alacsonyabb késleltetési időből nemcsak a játékok profitálhatnak, hanem a virtuálisvalóság-alkalmazások és a videókonferenciahívások is.

Sokat fogyaszt – készenléti állapotban is

A nagy sebesség mellett fontos az is, hogy egy eszköz mennyit fogyaszt. Itt érdemes tudni, hogy ennek az eszköznek a fogyasztása még üresjáratban is rendkívüli magas, 30 watt körüli. Adattovábbítás esetén már 36 wattra nő. Havi szinte ez 22-25 kWh fogyasztást jelent, ami finoman szólva sem kevés. Éves szinten pedig 300 kWh-val számolhatunk, ami kb. 12 ezer forint. Hogy legyen mihez viszonyitani: a Synology RT6600ax 12 wattot eszik, ha csak be van kapcsolva, és 16 wattot akkor, ha adatokat is továbbít. Persze az is igaz, hogy a TP-Link routere több, összesen 16 antennát használ. Illetve egyszerre akár 3 adatátviteli frekvencián is tud kommunikálni.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom