A legjobb trükkök TeamViewerhez, ha szükségünk van rá. A TeamVieweravagy segítség nyújtás távolról – tökéletes eszköz, ha egy számítógépet távolról kell irányítani. De alkalmas értekezletek tartására vagy ha nagyobb méretű fájlokat kell távoli gépek között mozgatni. Mindegy, hogy irodai számítógépet kell otthonról vezérelni vagy a WordPress weblapunk kapcsán van szükségünk segítségre. Számos olyan helyzet adódhat, amikor szükséges átvenni az irányítást egy távoli számítógép felett.

A TeamViewer ugyanis pontosan ezt tudja: számítógépeket távirányítani interneten keresztül. Az alkalmazás kereskedelmi verziója fizetős, de magánfelhasználók számára ingyenesen használható. Azonban ennél sokkal többet is tud:

  • értekezleteket lehet vele tartani és rögzíteni
  • alkalmas videótelefonálásra
  • chatelésre
  • fájlok továbbítására

Mindezt pedig nemcsak PC-k, hanem PC-k és telefonok/táblagépek között is lehetséges. A használat előfeltétele természetesen, hogy az alkalmazást mindkét, a tranzakcióban részt vevő számítógépre feltelepítsük.

Trükkök TeamViewerhez

Legjobb trükkük a TeamViewerhez

Számítógépek távirányítása

Ha mindkét gépre feltelepítették a programot, akkor csak a partnerazonosítóra (partner ID) és a jelszóra van szükség a csatlakozáshoz. Mindkettő könnyen továbbítható akár telefonon, akár e-mailben, chatprogramon keresztül.

Először az azonosítót kell beírni, majd a „Csatlakozás” gomb megnyomása után kéri szoftver a jelszót. Ha minden adat helyes, akkor a TeamViewer néhány másodperc alatt felépíti a kapcsolatot és már kezdődhet is a munka. Beállítástól függően elképzelhető, hogy a csatlakozást a másik gépen engedélyezni kell. Ez a funkció nagyon hasznos, hiszen megelőzhető vele bármilyen visszaélés abban az esetben, ha a belépési adatok esetleg rossz kezekbe kerülnek.

A vezérlő számítógépen a felső részen, középen található a kezelőpult, a kapcsolat beállításait itt lehet módosítani. A „Nézet” menüben lehet például azt megadni, hogy az irányított számítógépen mutassa-e a TeamViewer az egér mutatóját vagy sem. Általában ugyan jobb ezt a funkciót kikapcsolni, de néha kifejezetten hasznos lehet.

TV-fiók regisztrálását követően lehetőség van arra, hogy elmentsük azokat a számítógépeket, amelyeket gyakran szeretnénk távolról irányítani. Ezeket a csatlakozásokat a „Számítógépek & kapcsolatok” részben lehet megtalálni, a TW főképernyőjén. Az „Extrák I Beállítások I Általános” részben egy jól megjegyezhető nevet lehet adni a gépnek. Ugyancsak a „Nézet” menüben pedig levehetjük a tapétát, ami főleg lassú netkapcsolat esetén lehet hasznos.

Peer-to-peer: fájlok küldése

Habár a TeamViewer fő profilja a számítógépek távoli vezérlése, a program rengeteg extra funkcióval rendelkezik. Kiválóan lehet vele például fájlokat küldeni két gép között. Természetesen a fájlküldés is titkosított kapcsolaton keresztül történik. De nemcsak ezért érdemes használni, ha nagyobb adatmennyiségről van szó, hanem azért is, mert a TV sokkal kényelmesebb, mint az e-mail vagy a felhő alapú szolgáltatások. A gépek között ráadásul közvetlen kapcsolat alakul ki, ami azt jelenti, hogy a kommunikációt biztos, hogy senki sem tudja lehallgatni.

Trükkök TeamViewerhez

Fájlt kétféleképpen is lehet küldeni:

  • a csatlakozásnál a távirányítás helyett is kiválasztható a „Fájlok átvitele” funkció
  • de arra is van lehetőség, hogy először csatlakozzunk a másik géphez és csak kiegészítésként nyissuk meg a fájlkezelőt.

Ez utóbbi esetben a fájlkezelő a „Fájlok és extrák” menüben található meg, ahol a „Fájlátvitel megnyitás” opciót kell kiválasztani. A fájlok átvitele még egyszerűbb, ha mentett kedvenc gépre történik. Ebben az esetben a helyi menüből is indítható a fájlkezelésre szolgáló ablak.

Kommunikáció: megbeszélések és videótelefonálás

A távoli gépek távirányítása mellett lehetőség van arra is, hogy a TV segítségével megbeszéléseket tartsunk vagy videóhívásokat bonyolítsunk le. Egyes funkciók viszont csak akkor használhatók, ha ahhoz minden hardver a rendelkezésre áll. Nem lehet például videókonferenciát tartani, ha nincs videókamera a gépben.

Értekezletet a főképernyőn a bal oldali menüből lehet indítani, a „Megbeszélés” opciót kiválasztva. Hasznos funkció, hogy nemcsak az értekezlet azonnali indítására van lehetőség, hanem arra is, hogy későbbre ütemezzük be a megbeszélést. Későbbi értekezlet esetén lehetőség van arra, hogy a résztvevők számára e-mail értesítést küldjünk ki. Az Outlookkal ez a funkció tökéletesen együtt tud működni. Más levelezőknél viszont kézzel kell bemásolni a meghívó linkjét az érintetteknek.

Trükkök TeamViewerhez – Mobilos segítség, telefonok távirányítása

A TV nemcsak számítógépeken, hanem okostelefonokon is használható. Azonban az alap app számos funkciót nem tartalmaz, illetve a fontosabb funkciókat szinte mind külön appba szervezték ki. Így amikor letöltjük a TV-t az Apple vagy Google alkalmazásboltjából, mindig figyelni kell arra, hogy a megfelelő szoftvert töltsük le.

Trükkök TeamViewerhez

Ha számítógépet szeretnénk irányítani telefonról, akkor a TeamViewer for Remote Control alkalmazásra lesz szükség. Ha telefont szeretnénk távirányítani, akkor viszont a TeamViewer QuickSupport vagy TeamViewer Host app az, amit telepíteni kell.

  • TeamViewer for Remote Control: akkor ajánlott, ha csak egyszeri alkalomról van szó.
  • TeamViewer QuickSupport: akár folyamatos hozzáférést is tud biztosítani a telefonhoz.
  • TeamViewer Host: csak és kizárólag saját készülékre vagy közeli hozzátartozó készülékére és annak beleegyezésével ajánlott telepíteni, mert az app folyamatosan figyel a háttérben és várja a csatlakozást. Ha pedig valaki csatlakozni szeretne a mobilhoz, akkor minden a mobilon látható jel és figyelmeztetés nélkül engedi. És tekintve, hogy a működéshez elég sok engedélyt meg kell adni az appok számára, ha valaki távolról csatlakozik a mobilra, akkor simán tud alkalmazásokat is telepíteni. Nem véletlen, hogy az Apple alkalmazásboltjában a Host verzió nem elérhető.

A TV-be épített chat funkció lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő felek egymás között akkor is tudjanak kommunikálni, ha egyébként semmilyen olyan más csatorna nincs, amelyet mindketten tudnának használni.

Fájlok továbbítása telefonon

Lehetőség van arra is, hogy a telefonra fájlokat továbbítsunk a TV segítségével. De a dolog fordított irányban is működik. Vagyis a telefonon tárolt fotókat és videókat fizikai kapcsolat nélkül is könnyen a PC-re másolhatjuk.

A TV távirányítás funkciója rengeteg okostelefont támogat, de egyelőre nem minden androidos készülékkel használható. 

error: Védett tartalom