A számítógépes hálózatok (hálózati ismeretek) egyre nagyobbak és bonyolultabbak, még otthon is azonban megfelelő trükkök a gyorsabb hálózatért rendelkezésünkre állnak. Ugyanis a megfelelő eszközzel ezeknél is lehetséges elérni az optimális teljesítményt és biztonságot.

Alig pár éve egy tipikus otthoni hálózat legfeljebb öt eszközt tartalmazott. Ma ez a szám gyakran több tucatra tehető. Ennek elsődleges oka a különböző „okos” készülékek megjelenése a lakásokban. Idetartoznak a telefonok, táblagépek, a játékkonzolok, tévék, internetes asszisztenst is tartalmazó hangszórók és okosotthonos komponensek. Ezek között pedig már könnyű elveszíteni az áttekintést, a hálózat lassú működését okozó kliens felkutatása pedig rengeteg időt vesz igénybe. Szerencsére sok jó és gyakran ingyenes program áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezt a keresést, és általában a hálózat vizsgálatát, optimalizálását megkönnyítse számunkra.

Trükkök a gyorsabb hálózatért

Hálózat ellenőrzés fedélzeti eszközökkel

Komplett áttekintő nézetet kaphatunk a hálózati eszközökről, ha megnyitjuk routerünk kezelőfelületét. A FritzBoxok esetében ez a http://fritz.box/ címen érhető el jelszavunk beírása és a Home Network/ Mesh menüpont kiválasztása után. Ez az áttekintő nézet nemcsak az eszközöket sorolja fel, de az is látszódni fog, hogy melyik kliens melyik hálózati elemhez kapcsolódik és milyen sebességgel. Ha gyanúsan alacsony értéket látunk, már kezdhetjük is itt a vizsgálatot. A modern okostelefonok és notebookok például a modern 5 GHz-es sávot és 433 Mbps (vagy gyorsabb) adatátviteli sávszélességet használnak. De előfordulhat, hogy a router valamiért a lassabb 24 GHz-es rádióval csatlakozik hozzájuk – például a gyenge jelerősség miatt. Ilyenkor lehet, hogy egy repeater beszerzésével gyorsíthatunk a hozzáférésen.

A számítógépen is többféle, a hálózathoz kapcsolódó adatot érhetünk el. Ilyen lehet például az adatforgalom. Nyissuk meg a Gépházat a Win+I gombok lenyomásával, majd kattintsunk a Hálózat és Internet menüre. Itt jobbra fent nyomjuk meg az Adatforgalom feliratot, és kis várakozás után egy részletes áttekintést kapunk az elmúlt harminc napban a fő hálózati kapcsolaton át küldött és fogadott adatok mennyiségéről. Ezen belül látszódni fognak az egyes programok és szolgáltatások.

Ez segíthet felderíteni azt is, ha ismeretlen programok feltűnően sok adatot forgalmaznak. Ez ugyanis utalhat kártevő jelenlétére, de arra is, hogy valamilyen beállítás hibás. Amennyiben akadozik az internet hozzáférés, WLAN helyett Ethernet-kapcsolat használata javulást hoz. Amennyiben a rádiós hálózat jelenti a gondot, ha viszont továbbra is lassú és akadozó hozzáférést látunk, akkor valószínűleg az internetkapcsolat a hibás. A módszerrel a helyi hálózatra csatlakozó kliensek is ellenőrizhetők, ha ismerjük IP-címüket.

Hálózati forgalom ellenőrzése valós időben

Ha szeretnénk az aktuális adatforgalommal kapcsolatban mindig képben lenni, a NetTraffic nevű eszköz segíthet. Ez a kis méretű ingyenes program egy apró ablakot jelenít meg a Tálca felett, melyben a sávszélességet láthatjuk kbps vagy Mbps értékként. Részletesebb elemzéshez kattintsunk erre az ablakra a jobb egérgombbal, és nyissuk mega Statistics menüt. Itt vizsgálhatjuk a forgalmat órás, napos, hetes vagy akár éves bontásban. De megnézhetjük akár a PC bekapcsolva töltött idejét vagy – vicces extraként – az egérrel megtett távolságot is. Hasznos, hogy a beállítások között szűrhetünk a különböző hálózati interfészek alapján is, így külön figyelhető a WLAN- és a LAN-kapcsolat.

Trükkök a gyorsabb hálózatértProgramszintű forgalomelemzés

Időről időre előfordul, hogy gépünk csigalassúsággal működik, a böngészőnek percekbe telik oldalt? A háttérben futó, netkapcsolatot terhelő alkalmazások, szolgáltatások is lehetnek ebben ludasak. Ilyen például a Windows Update vagy a vírusvédelmi csomag. A NetWorx, mely a NetTraffichoz hasonlóan működik, ám nem ingyenes, segíthet. Alapesetben a program a Tálcán jeleníti meg az aktuális sávszélességet, ám a Usage Statistics menüvel programokra is szűrhetünk, ráadásul nemcsak az adatforgalmat kapjuk így meg, hanem a hozzáférések időpontját és hogy meddig tartottak. Így észlelhető, ha a lassúság és valamelyik alkalmazás működése között kapcsolat van. A Network Connections menüvel az aktuálisan futó folyamatokat nézhetjük meg: melyik mihez kapcsolódik, belső és külső IP-címmel és forgalmazott adatmennyiséggel egyetemben. A NetWorx ingyen tesztelhető 30 napig, ha ennél tovább használnánk, akkor egyszeri díj befizetésével vásárolhatjuk meg a licencet hozzá.

Hálózat felépítésének elemzése

Amennyiben a hálózatunkhoz csatlakozó aktív eszközöket, azok IP- és MAC-címével együtt szeretnénk megnézni, használjuk a kis méretű, ingyenes Advanced IP Scanner nevű programot. Ezt még telepítenünk sem kell, letöltés után rögtön futtathatjuk a Futtatható verziót választva. A „Gyártó oszlopban az ismeretlen kliensek azonosításához hasznos információkat találhatunk, egy adott eszközre kattintva pedig ellenőrizhetjük például az általa kínált megosztott mappákat, nyomtatókat és egyéb szolgáltatásokat is.

Hálózatelemzés professzionális szinten

Ha professzionális hálózatelemzésre van szükség, a szakértők általában a Wireshark nevű eszközhöz nyúlnak. Ez a korábban Ethereal névre hallgató program különböző naplófájlokat készít és azokat elemzésre kész formában meg is jeleníti. Ezek a naplók tartalmazhatják például a hálózati adatforgalmat és más információkat, melyek segítségével rendkívül alapos elemzésre nyílik lehetőség. A program képes máshonnan származó naplófájlokat is betölteni és megnyitni, az Ethernet és WLAN mellett akár VOIP kapcsolatokat is ellenőrizhetünk így a segítségével.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom