Ha rendszeresen használjuk az internetet, mutatjuk mi lehet segítség: trükkök a böngészőkhöz. De ehhez érdemes még tudni, hogy a felhasználók különösen a Chrome-ot használják előszeretettel. Itt joggal merül fel a kérdés, hogy vajon melyik a legjobb böngésző? Még egy kis érdekesség! Három asztali gépből kettőn a Chrome fut alapértelmezett böngészőként.

Rejtett trükkök a böngészőkhöz

Célzott keresés

Ma már minden böngésző esetében van lehetőség arra, hogy egyszerűen csak a címsorba írt kifejezésekkel keressünk. Az alap ilyenkor a Google, de jobb lehetőségek is adódnak. Ha például Firefoxban a keresési kifejezés után egy „^” jelet teszünk, akkor a böngésző az előzményekben keres. A „*” jellel a könyvjelzők között, a „%” jellel pedig az éppen megnyitott fülek között. A Chrome-ban a jelek helyett a @history, @bookmarks, illetve a @tabs szavakat kell használni.

Sütik felfüggesztése

A felugró üzenetek elég sok felhasználó életét keserítik meg. Hiszen egyáltalán nem veszik figyelembe a személyes adatokra vonatkozó beállításokat. Ezek azonban a legtöbb böngészőben – jellemzően valamilyen bővítménnyel – letilthatók. A Brave-ben beépített megoldás is van rá. A Beállítások – Pajzsok útvonalon kattintsunk a Tartalomszűrésre, majd tegyünk pipát a Szűrőlista elemei közé.

Trükkök a böngészőkhöz

Fülek rendszerezése

A füles böngészők nagy előnye, hogy szinte bármennyi fület megnyithatunk. Azonban a túl sok megnyitott fül között nehéz eligazodni. A Chrome-ban éppen ezért lehetőség van a fülek csoportba rendezésére is. Ezt a jobb egér gombra kattintva tudjuk megtenni. Ugyanakkor a munka, hobbi és online vásárlás csoportok mellett újakat is létrehozhatunk.

Régi menü megjelenítése

Ha a Firefoxban nem tetszik az új menü, könnyen visszaállíthatjuk a régit. Ehhez elég megnyomni a Alt gombot. Ha pedig még egyszer megnyomjuk a régi menü ismét eltűnik.

Csak HTTPS

A Chrome, a Firefox és az Edge esetében is lehetőség van arra, hogy a böngészéseinket olyan site-okra korlátozzuk, amelyek biztonságos HTTPS kapcsolaton keresztül érhetők el. Azonban ezek nem alapbeállítások, így érdemes a Biztonságos szekciót megkeresni az adott programban és ott engedélyezni ezt a funkciót.

Firefox megjavítása

Előfordulhat, hogy a Firefox nem indul vagy nagyon belassul. Ebben az esetben írjuk be a címsorba: „about:support”. Ha itt a hibaelhárítási funkciót választjuk, akkor a Firefox újraindul. Mégpedig úgy, hogy egyetlen bővítményt sem tölt be. Így ki tudjuk szűrni, ha a problémát esetleg valamelyik plugin okozta volna. Emellett ki lehet üríteni az indítási gyorsítótárat is. Ha pedig ez sem segít, akkor a gyári beállításokat is visszaállíthatjuk itt.

Vissza a blog cikkeihez

error: Védett tartalom