TeamViewer, avagy segítség nyújtás távolról? Mi ez pontosan és mikor is alkalmas a bevetése? A TeamViewer az egyik leghatásosabb eszköz arra az esetre, ha egy távoli számítógépet szeretnénk irányítani. A programmal akár fájlok másolására vagy videóhívások bonyolítására is van lehetőség.

TeamViewer – avagy segítség nyújtás távolról

Mikor lehet rá szükség? Például, ha a nagyi nyomtatója felmondja a szolgálatot vagy a munkahelyi gépünkkel nem boldogulunk. De akár abban az esetben is, ha a WordPress weblapunkon nem tudjuk megcsinálni a megfelelő beállításokat, akár termék frissítéseket. Ebben az esetben jól jön a segítő kéz – távolról is.

TeamViewer, avagy segítségnyújtás távolról

TeamViewer – előnyei

A távirányításra az egyik legjobb alkalmazás a Team Viewer. Rengeteg funkciója mellett azért is remek, mert otthoni felhasználásra teljesen ingyenesen használható. Sőt még arra sincs feltétlenül szükség, hogy telepítsük, ugyanis a letöltött file maga is futtatható.

További előnye, hogy nemcsak Windows, hanem MacOS, Linux, Android és iOS alatt is működik. Vagyis lényegében nincsen olyan eszközkombináció, amelyben ne lehetne munkára fogni.

Ráadásul a gépek közötti kapcsolatot AES 256 bites titkosítással is ellátja, így még a biztonság miatt sem kell aggódni. Nagy előnye még, hogy rendszergazdai jogosultságokra sincs szükség a használatához.

TeamViewer – segítségnyújtás lépései

  1. A távoli elérés létesítésének előfeltétele, hogy a TeamViewer mindkét számítógépen fusson. Tehát mielőtt segíteni tudnánk, meg kell kérnünk a segítséget kérő felet, hogy töltse le és indítsa el a TW-t a saját számítógépén. (Nem szükséges a teljes TW-t feltelepíteni, elég akár a Quick Support verzió is. Ennek egyetlen feladata az, hogy a távoli kapcsolathoz szükséges interfészt biztosítsa a cél számítógépen.)
  2. Indítást követően megjelenik egy 9 vagy 10 számjegyből álló azonosítószám, és egy véletlenszerűen generált jelszó. (Az azonosító minden később is, minden indításnál ugyanaz a szám marad, de a jelszó minden alkalommal változik, a biztonságot előtérbe helyezendő.) Ezt a jelszót a partnernek el kell juttatnia – telefonon, e-mailben, Messengeren vagy SMS-ben – a segítőnek.
  3. Ezeket az adatokat meg kell adni azon a számítógépen, amit távirányítóként szeretnénk használni. Az azonosító és a kód beírásét követően a „Connect” gomb segítségével lehet kezdeményezni a csatlakozást. 
  4. A sikeres kapcsolat felépítését követően a számítógépen megjelenik egy ablak, benne a távoli gép Asztalával – most már irányíthatjuk a gépet a TW segítségével.

Mit tehetünk a TW segítségével?

Az eszköztár egy sor hasznos kiegészítő funkciót tartalmaz.

TeamViewer, avagy segítségnyújtás távolról

Például:

  • jegyzetfüzet – vagy digitális tábla – amire a fontos információkat rögzíthetjük
  • megnézhetjük a távoli gépen futó szoftvereket
  • a távoli gépet fel is vehetjük az ismerősök listájára (a felvételt a partnernek is jóvá kell hagynia)
  • a csatlakozásban részt vevők akár chatelhetnek is egymással
  • lehetőséget ad videókonferencia hívások lebonyolítsára
  • fájlokat is másolhatunk általa

Külön előnyös, hogy a csatlakozás nemcsak számítógépek, hanem számítógép és telefon vagy számítógép és tablet között is létrehozható. Ráadásul nemcsak a távoli elérés, de a fájlküldés is titkosított. Ezen kívül a csatlakozás közvetlenül a két gép között jön létre, felhő közbeiktatása nélkül.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom