Szülői felügyelet a Windowsban, ahol minden eszköz megvan ahhoz, hogy ezeket a beállításokat megtegyük. Ezáltal meghatározhatjuk, hogy gyerekeink mikor és mennyit használhatják azt és milyen webhelyeket látogatva.

Szülői felügyelet

Előbb-utóbb szinte minden szülőnek választ kell találnia a kérdésre – mely napjainkban egyre égetőbb, – hogy engedélyezze-e gyermekének a családi számítógép használatát. Ha pedig igen, akkor mikortól és milyen feltételekkel. Az aggodalom nem véletlen, hiszen az interneten számos veszély leselkedik ránk felnőttekre is. Így joggal féltjük gyermekeinket a kéretlen tartalmaktól és egyéb veszélyektől.

Szülői felügyelet – a Windowsban

Jó hír, hogy a szülői felügyeletre nem szükséges drága szoftvereket beszerezni, hiszen a Windows a legfontosabb funkciókat már tartalmazza.

Szülői felügyelet

Korlátozhatjuk vele:

  • a használat idejét
  • az elérhető alkalmazásokat
  • az engedélyezett webhelyeket

Szülői felügyelet beállításának lépései a Windowsban:

Gyermekfiók készítése

Először hozzunk létre egy új fiókot gyermekünk számára. Ehhez válasszuk ki a Start menü alatt a Gépház I Fiókok I Családtagok és más felhasználók” menüpontot. Majd kattintsunk az „Új családtag felvétele” mellett a „Fiók hozzáadása gombra”.

A következő párbeszédpanelen kattintsunk a „Fiók létrehozása gyermek számára” sorra, adjunk meg egy új e-mail címet és jelszót, majd válaszoljunk a következő kérdésekre. Végül megjelenik egy bejelentkezési ablak, amit csak zárjunk be.

Az első bejelentkezés

A következő lépésben jelentkezzünk ki a Windowsból, majd vissza, de azt már a gyerekfiókkal. Az első bejelentkezés során megjelenik egy ablak, amelyben válasszuk az „Egy felnőtt vagyok” lehetőséget, majd kattintsunk a Folytatásra.

A következő párbeszédpanelen adjuk meg a saját bejelentkezési adatainkat ellenőrzésképpen. Ezt követően hozzájárulásunkat kell adnunk a fiók létrehozásához.  Ehhez írjuk be a nevünket az ablak alján és erősítsük meg az „Igen, elfogadom” gombbal. Majd engedélyezzük még a nem microsoftos alkalmazások használatát, kattintsunk a Kész gombra és rendeljünk egy PIN-kódot a fiókhoz.

Szülői felügyelet

Családi csoport létrehozása

Miután a telepítővarázsló végzett, váltsunk vissza a saját fiókunkra a Windowsban. Válasszuk ismét a Start menü alatt a Gépház I Fiókok I Családtagok és más felhasználók” menüpontot és kattintsunk a „Családi beállítások online kezelése vagy fiók eltávolítása” lehetőségre.

Ez a parancs megnyit egy böngészőablakot, ahol kattintsunk a „Családi csoport létrehozása” gombra és jelentkezzünk be. Ha már létrehoztuk a csoportot, elég bejelentkeznünk.

A gyermekfiók aktiválása

A bejelentkezés után megjelenő párbeszédablakban további személyeket adhatunk a családhoz, ha szükséges. Jelenleg azonban erre nincs szükség, mivel a gyermekünk fiókja már automatikusan bekerült a rendszerbe.

Zárjuk be tehát a „Személy hozzáadása” ablakot, majd kattintsunk a gyermekünk fiókjára. Ha ezután először „Eszköz csatlakoztatására” szólít fel a rendszer, jelentkezzünk be újra a számítógépre a gyermekünk fiókjával. A tapasztalatok szerint kis idő múlva a csatlakozás automatikusan létrejön.

Szülői felügyelet beállítása

Ezek után a gyermekünk fiókjára kattintva a böngészőben megjelenik az Áttekintés, ami eleinte üres lesz, de idővel megtelik információval. Kattintsunk a „Képernyő előtt töltött időre” a bal oldalon, ha korlátozni szeretnénk, hogy gyermekünk mennyi ideig használhatja a számítógépet.

Beállíthatunk még Tartalomszűrőket is, amelyekkel letilthatunk alkalmazásokat és weboldalakat, de létrehozhatunk egy listát a jóváhagyott webhelyekről is.

További felügyeleti eszközök

Alapértelmezés szerint gyermekünk hozzáférhet a Microsoft Store-hoz és a korának megfelelő tartalmakhoz. Ha azonban egy új alkalmazást telepít, arról értesítést kapunk. Ha pedig idősebbeknek szólót szeretne, engedélyeznünk kell.

Vissza a blog cikkeihez

error: Védett tartalom