Nemcsak hazánkban, hanem az egész világon reneszánszát élik a spamek, vajon sosem szabadulunk a spamektől?

Ugyanis világszerte megugrott a kéretlen levelek, illetve az e-mailes adathalász kísérletek száma. Ez pedig a hazai felhasználóknak is problémát okozhat. Az elmúlt napokban, hetekben internetszolgáltatók, telefonszolgáltatók, közművek és biztosítók nevében is küldtek ki csalók olyan felszólításokat, amelyek elmaradt számlák befizetésére próbálják rávenni az áldozatokat. Noha a magyar nyelv a világ egyik legnehezebb nyelveként van számontartva, sajnos a helyzet az, hogy ma már nem feltétlenül jellemzők a helyesírási hibák ezekre a levelekre. Ugyan apró hibák lehetnek az e-mailekben, egyáltalán nem biztos, hogy ezek első olvasatra mindenkinek feltűnnek.

Sosem szabadulunk a spamektől

A levelekben személyes adatok is szerepelnek (például szerződésszám, rend- szám, számlaszám stb.). De szerencsére a csalók arra nem vették a fáradságot, hogy valós információkat keressenek/ vásároljanak a neten.  Így, ha másból nem, azért ebből észre lehet venni, hogy az e-mail nem hivatalos, hanem csak egy egyszerű lehúzási kísérlet. A csalók egyébként a cégeket úgy választják ki, hogy azok a legnagyobb részesedéssel rendelkeznek idehaza. Így jó esély van arra, hogy a címzettek nem fognak gyanút rögtön a levél megnyitását követően.

Hogyan védekezzünk a spamek ellen?

Noha alapszabály, hogy levélben érkező linkre nem kattintunk – főleg, akkor, ha azt pénz befizetésére lehet használni, – sajnos mind a mai napig sokan esnek abba a hibába, hogy az e-mailen keresztül nyitják meg a weboldalakat. Ebben az esetben pedig sokan bele is fognak sétálni a csapdába, mert a csalók olyan site-okat készítettek a „díjrendezéshez”, amely az adott cégek saját, befizetésre használatos oldalaira a megszólalásig hasonlít. Ha levélben érkező linket nyitunk meg, minden esetben ellenőrizzük, hogy a cím köthető-e az adott céghez. Abban például biztosak lehetünk, hogy egyetlen hazai bank vagy biztosító sem bonyolítja online fizetési tranzakcióit egy olyan site-on, amely a díjfizetés.online címen érhető el. Az adathalász kísérletek száma az év vége felé jellemzően mindig nő, hiszen a karácsonyi szezonban kevésbé figyelmesek az emberek. Korábban már írtunk bővebben arról, hogyan védekezzünk a spamek ellen.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom