Saját felhőszolgáltatás? Létezik ilyen? A Nextcloud egy nyílt forráskódú szoftver, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját személyes felhőt hozzanak létre és üzemeltessenek. Továbbá lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy fájlokat tároljanak, szinkronizáljanak és megosszanak, valamint különböző egyéb funkciókat kínál a személyes felhőinfrastruktúrájukon keresztül.

Saját felhőszolgáltatás, avagy a Nextcloud fő jellemzői

Fájltárolás és szinkronizáció

A Nextcloud lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájlokat és mappákat tároljanak a saját szerverükön, és szinkronizálják ezeket különböző eszközeiken, például számítógépeken, okostelefonokon és táblagépeken. Egy frissen telepített Nextcloud szolgáltatás esetén a menüsor a képernyő felső részén jelenik meg. Itt találunk néhány ikont, amelyekkel a legfontosabb funkciókat érhetjük el. A mappát ábrázoló ikonra kattintva például a saját felhőben tárolt fájlokat nézhetjük meg. Beállítástól függően a dokumentumok és a fényképek is saját ikont kaphatnak. Ha fájlt szeretnénk feltölteni, akkor egyszerűen csak meg kell nyitni a mappát a saját felhőben, majd a feltöltendő fájlokat be kell húzni a böngésző ablakába. Alternatívaképpen feltöltéshez a „+” gombot is használhatjuk. Ha a már feltöltött fájlokra a jobb egérgombbal kattintunk, akkor választhatunk a fájl megosztása, letöltése vagy kedvencekhez való hozzáadása között. A megosztott és a kedvenc fájlok számára a bal oldali menüben készült külön elérést biztosító hivatkozás.

Kalendárium és névjegyzék

A Nextcloud tartalmaz egy beépített naptárat és névjegyzéket, amelyek segítenek az időrendezés és az értekezletek kezelésében. Hasznos ez az extra Naptár funkció is, amelybe a közelgő találkozók és egyéb határidők, figyelmeztetések vehetők fel. A könnyű kezelhetőség érdekében lehetőség van arra, hogy a Nextcloud naptár funkcióját összekössük a Google naptárral. Ez egyébként nagyon egyszerű folyamat: a kiválasztott naptárnál a toll szimbólumra kell kattintani, majd az így kimásolt hivatkozást a Google naptárban a Naptár hozzáadása opción keresztül importálni. Ha esetleg a naptár nem jelenne meg azonnal, ne essünk pánikba – technikai okokból előfordulhat, hogy pár órát is várni kell, amíg a Google megjeleníti a Nextcloud naptárat.

Fájlmegosztás és együttműködés, kapcsolatok kezelése

A felhasználók könnyen megoszthatják fájljaikat és mappáikat másokkal, és közösen dolgozhatnak rajtuk. A Nextcloud egyik extra funkciója, hogy kapcsolati adatokat is képes tárolni. Ha új kapcsolatot szeretnénk létrehozni, kattintsunk az Új kapcsolat gombra, majd adjuk meg a szükséges adatokat. Ha már van névlistánk, mondjuk okostelefonon, akkor van lehetőség arra is, hogy az adatokat VCF formátumban exportáljuk, majd azokat a Nextcloudba egyszerűen a VCF fájl beolvasásával importáljuk. (Beállítások | Címlista | Kapcsolatok importálása.) A kontaktokat könnyedén csoportba vagy „körökbe” rendezhetjük – utóbbiak kiválóak például abban az esetben, ha egy fájlt nem mindenkivel, hanem csak bizonyos emberekkel szeretnénk megosztani.

Videó- és hanghívások, fotók

A Nextcloud tartalmaz egy beépített Chatalkalmazást, amely lehetővé teszi a videó- és hanghívásokat, valamint az üzenetküldést. A felső sorban a második ikon a fényképekhez visz. Ebben a szekcióban nemcsak az általunk feltöltött fotókat lehet megnézni, hanem azokat a képeket (és videókat), amelyeket mások osztottak meg velünk. Ha az Android vagy iOS alatt futó mobil alkalmazást is használjuk, akkor lehetőség van arra, hogy a telefonnal készített fotókat automatikusan feltöltsük a Nextcloud-tárhelyre. Ha szeretnénk ezt az opciót használni, akkor a Nextcloud linkje mellett a felhasználói nevünket és a jelszót is meg kell adni természetesen. A kérdéses opciót a Beállítások | Automatikus feltöltés útvonalon érhetjük el. A feltöltés elég jól paraméterezhető, többek között azt is kérhetjük, hogy az app csak akkor küldje el a fájlokat, ha a mobil wifi hálózatra csatlakozik. A funkció tesztelése nagyon egyszerű: készítsünk egy fényképet a telefonnal, és nézzük meg, hogy a feltöltés megvalósul-e.

Adatvédelem és biztonság

A Nextcloud a felhasználók kezében van, így ők ellenőrzik az adatokat és a biztonsági beállításokat. Az adatokat erős titkosítással védi, és lehetőséget nyújt az önálló szerverek üzemeltetésére.

Kiterjeszthetőség

A Nextcloud rendelkezik egy bővítményrendszerrel, amely lehetővé teszi további funkciók és integrációk hozzáadását a szolgáltatáshoz.

Tevékenységek kezelése

A villám ikonra kattintva a tevékenységeket ellenőrizhetjük; megnézhetjük a közelmúlt, az adott Nextcloud-telepítésre vonatkozó eseményeket. Ha a felhőalapú tárhelyet megosztottuk másokkal, tevékenységek is megjelennek itt. A lista elemeit szűrni is tudjuk a biztonsággal, a fájlmegosztással, a naptárfunkcióval, a feladatokkal vagy a hozzászólásokkal kapcsolatos bejegyzésekre. akkor a hozzájuk kapcsolódó

További funkciók

Jól látszik már a fentiekből is, hogy a Nextcloud nem csupán egy felhőalapú táhely, hanem több más olyan szolgáltatást is kínál, amelynél az adatok felhőben való tárolása kényelmesebb használatot tesz lehetővé. Az extra funkciók beépülőmodulok segítségével integrálhatók, amelyek listája pedig az apps.nextcloud.com weboldalon nézhető meg. Arra érdemes figyelni a tárhely és a csomag kiválasztásakor, hogy a bővítményeket nem minden online szolgáltató kezeli!

A Nextcloudot általában olyan felhasználók és szervezetek használják, akik saját felhőszolgáltatást szeretnének létrehozni és üzemeltetni, hogy jobban ellenőrizzék az adatjaikat és a szolgáltatásaikat. Azok a személyek és vállalatok, akik aggodalmat éreznek az online adatvédelem és a harmadik féltől függés miatt, gyakran választják a Nextcloudot az alternatívaként.  Akár ingyenesen letölthető és telepíthető saját szerveren, de szolgáltatók is kínálhatnak Nextcloud alapú szolgáltatásokat.

Nextcloud telepítése és használata

Nextcloud egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftver, amivel tökéletesen helyettesíthetők az olyan felhőalapú tárhelyszolgáltatások, mint amilyen a OneDrive, a Google Drive vagy éppen a Dropbox. A saját Nextcloud-tárhelyszolgáltatás nemcsak azért hasznos, mert rengeteg költséget takaríthatunk meg vele, hanem azért is, mert nagyobb funkcióválasztékot nyújt, ráadásul nem kell amiatt sem aggódni, hogy az érzékeny adatainkat egy amerikai szolgáltató gondjaira kell, hogy bízzuk.

A Nexcloud többféle módon is használható. A legkönnyebb egy előre beállított, kulcsrakész ajánlatot választani egy webes szolgáltató kínálatából. Ha nem szükséges nagy tárkapacitás, akár még ingyenes ajánlatok közül is választhatunk. Ha pedig rendelkezünk már webtárhely-szolgáltatással (mondjuk egy saját weboldalhoz), akkor saját pedig semmi akadálya annak, hogy a Nextcloud rendszert saját magunk telepítsük fel oda. Ha nincs táhelyszolgáltatásunk, alternatívaként bérelhetünk vagy építhetünk saját szervert is, de ez messze a legdrágább megoldás, nem mellesleg az ágyúval verébre verzió.

Ismerkedjünk a Nextclouddal

A Nextclouddal való ismerkedéshez akár egy ingyenes webes Nextcloud fiók is bőven elegendő. Ezek a változatok egy emberre vannak tervezve, és Csak az alapszolgáltatásokra koncentrálnak, valamint erősen korlátozott tárhelyet nyújtanak. De arra tökéletesen megfelelnek, hogy a kezelés és a használat alapjait elsajátítsuk segítségükkel. Ha nagyobb tárhelyre van szükség, akkor azért már fizetni kell. Hazai szervereken futó Nextcloud-tárhelyszolgáltatást könnyű találni a Google segítségével. Az egyes csomagok kiválasztásakor figyelni kell arra, hogy mit tartalmaz az adott csomag. Mert például a tárhely méretén kívül eltérés lehet abban, hogy az adott csomaggal a szolgáltatás hány felhasználót kezel, illetve milyen kiegészítőmodulokat lehet telepíteni.

Összességében egy erős és testreszabható személyes felhőszolgáltatás, amely számos funkciót kínál, és lehetőséget nyújt az adatvédelemre és a függetlenségre az online adattárolás és együttműködés terén.

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom