Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az internetes csalások ránk nem jelentenek veszélyt, de a rosszindulatú webhelyek ellenőrzése mindenkinek hasznára válik. Napjainkban – amikor nagyon nagy jelenléttel vagyunk az online térben – számtalan fenyegetés érkezik felénk a kibertérből. Nemcsak adathalászok, kártékony linkek és vírusok, de akár rosszindulatú hirdetések, fájlok minden formája lehetséges. Tudjuk, hogy ugyan tökéletes védelem nem létezik, de érdemes legalább alapszabályok betartása a biztonságunk érdekében.

Rosszindulatú webhelyek ellenőrzése

Már korábban írtunk a 10 alapszabályról, mely sokat segíthet az internetes támadások megóvásától. Most a webhelyek ellenőrzésével is szeretnénk segíteni ebben.

Ma már számos megoldást találunk arra, hogy egy weboldal hitelességét ellenőrizni tudjuk. A Google Biztonságos Böngészés felületén is lehetőségünk van az adott weboldal URL-címének beillesztésével ellenőrizni, hogy a keresett weblap biztonságos-e.

Egy másik hasonló felület a VirusTotal URL-ellenőrzője, amely elemzi a webhely címét. Valamint összeveti több tucat felső kategóriás víruskeresővel, illetve webhelyszkennelő eszközzel, így igen pontos adatokat tud adni nekünk arról, ha esetleg mégis rosszindulatú felülettel van dolgunk. A Virustotal nemcsak gyanús fájlok, de gyanús weboldalak ellenőrzésére is kiválóan alkalmas.

Bár ennek első lépése, hogy a biztonságos http csatorna vagy SSL-tanúsítvány meglétéről meggyőződjünk mielőtt egy weboldalt felkeresnénk.

De jó, ha tudjuk, hogy a webhelyek felkeresésétől függetlenül a védekezés, megelőzés, a biztonságos környezet egyik alappillére továbbra is a biztonságtudatos alkalmazásválasztás és telepítés.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom