A gáz- és áramszámlák drasztikus emelkedésének függvényében egyre fontosabb, hogy tudjuk mik a rezsinövelő eszközeink. Ha megtaláljuk a legtöbbet fogyasztó készülékeket, akkor jobban látható, hogy hol és min érdemes változtatni, akár a korábbi szokásainkon is.

Ugyanis nemcsak a pénztárcánk, hanem a klímaváltozás miatt is egyre inkább érdemes odafigyelni a fogyasztásunkra. Ezért szükséges megkeresni azokat az eszközöket, melyek a legtöbb energiát igénylik háztartásunkban.

Rezsinövelő eszközeink – a háztartási nagyfogyasztók

Rezsinövelő eszközeink

Elavult háztartási gépek

Érdemes tudni, hogy a legnagyobb fogyasztás az elavult háztartási gépekhez köthető. Emiatt pedig a legnagyobb spórolási lehetőséget is ezek jelentik. A lakások energiafogyasztásának legnagyobb része a hűtőszekrényeknek, fagyasztóknak, mosógépeknek, szárítóknak és mosogatógépeknek köszönhető. Minél régebbi egy ilyen eszköz, annál nagyobb ez az arány.

Egy jó minőségű, nagyobb méretű modern hűtő éves fogyasztása 95 kWh körül alakul. Egy hasonló paraméterekkel rendelkező, de 20 éves modell esetében ez még kb. 350 kWh. A kettő között 255 kWh az eltérés, mely a jelenlegi lakossági piaci árral (70 Ft/kWh) számolva 17 850 Ft különbséget jelent éves szinten.

A mosó- és mosogatógépeknél az energiával csak kisebb mértékben tudunk spórolni, ezek azonban nemcsak áramot, hanem vizet is igényelnek. Egy új mosógép egy 15 éves modellel összehasonlítva, pl. egy évben akár 5000 litert is megtakaríthat. Ez 220 Ft/m3 vízdíjjal és 300 Ft csatornahasználati díjjal számolva 2600 forintot jelent.

Szárítógépek

Különösen sokat fogyasztanak a szárítógépek, melyek éves szinten kb. 600 kWh energiát igényelnek. A modern, hőszivattyús elven működő készülékek ennek csak nagyjából a harmadát igénylik. A legjobbak az A+++ kategóriának felelnek meg.

Sütés-főzés

Sok energiát fogyaszt a sütés-főzés is. Egy tízéves sütő egy ételhez kb. 1,6 kWh-t igényel, egy modern, A3 kategóriába tartozó egység ennek a felével is beéri. Ha hetente kétszer sütünk, az közel 6000 forint megtakarítás egy évben.

Egy régi elszívó leváltása is megtérülhet már pár év alatt. A kevesebbet fogyasztó motor és az energiatakarékosabb világításnak köszönhetően.

A legnagyobb fogyasztók azonban a főzőlapok, melyeknél az indukciós modellek hatékonyabbak, mint a hagyományos változatok, de persze többe is kerülnek.

Rezsinövelő eszközeink – az IT és kommunikáció területén

Rezsinövelő eszközeink

A második legnagyobb energiaigény a lakások IT- és kommunikációs eszközeihez kapcsolható. Ebbe a tv-k, számítógépek, játékkonzolok tartoznak. De ide sorolhatók az okosotthonok komponensei is. Ez azonban az a terület, ahol nem sok értelme van pusztán a fogyasztás miatt cserélgetni az egyes eszközöket. Ugyanis az elavulás sebessége olyan nagy, hogy többségüket pár évente úgyis leváltjuk.

Új eszközök vásárlása

Azonban, ha új PC-t, vagy notebookot választunk érdemes elgondolkozni azon, hogy mire fogjuk használni. Sokat spórolhatunk azzal, ha a tevékenységeinkhez leginkább illeszkedő eszközt vásárolunk. Energiafogyasztás szempontjából a notebookok a PC-knél jobban állnak, de többe is kerülnek. Ráadásul nem is bővíthetők, így hosszabb távon nagyobb környezeti terhelést jelentenek.

Számoljunk a lehetőségeinkkel

Fontos, hogy amikor a spórolási lehetőségeket számba vesszük, akkor ne csak az otthoni eszközök lecserélésében gondolkozzunk, hanem felhasználói szokásaink megváltoztatásán is. De ahhoz, hogy pontosabban tisztában legyünk azzal, hogy mennyi energia- és pénzmegtakarítás remélhető egy készülék lecserélésétől, először ki kell derítenünk annak aktuális fogyasztását.

Ha még megvan a vásárláskor kapott energiacímke, az egyszerűvé teszi ezt. Ám ez sokszor a dokumentációval együtt egy idő után a kukában landol. Ha megtaláljuk, akkor egyszerűen csak hasonlítsuk össze a rajta található számot a neki megfelelő új eszközével. A hűtőszekrények és fagyasztók esetében trükkössé teszi ezt az újfajta mérési módszerek bevezetése, de az értékek még mindig nagyjából összevethetők. A mosógépek, mosogatógépek esetében korábban éves szinten 220, illetve 280 ciklussal számoltak – ma viszont 100 ciklusra adják meg a fogyasztást. Ennek megfelelően kell számolnunk, ha kíváncsiak vagyunk, miként teljesít régi gépünk egy új berendezéssel összevetve. Ha elosztjuk a címkén látott számot a ciklusok számával, és ezt megszorozzuk az energia-, illetve vízdíjjal, megkapjuk, hogy körülbelül mennyibe kerül egy „menet” az adott készüléknek. Ebből pedig már saját szokásainkat figyelembe véve kideríthetjük, hogy mekkora az adott háztartási berendezés használatának éves költsége.

Pontos fogyasztás meghatározása

Ha nem tudjuk egy papírról leolvasni a fogyasztást, akkor a legkézenfekvőbb egy fogyasztásmérő beszerzése, melynek egyszerűbb változatai már 10 000 forint alatti áron elérhetők. Hasonló szolgálta- tással több okoskonnektor is rendelkezik, és ezek sem drágábbak. Ám itt az értékek leolvasásához mobiltelefon szükséges, cserébe viszont távirányíthatóságuk miatt extra képességeket is kapunk velük. Az, hogy mennyi ideig érdemes egy eszköznél mérni a fogyasztást ahhoz, hogy megfelelő képet kapjunk az energiaszükségletéről, az adott berendezéstől függ. Hűtőszekrény, fagyasztó? Itt a folyamatos ki- és bekapcsolás, az ajtónyitások időben nem egyenletes eloszlása miatt két-három napra van szükség, hogy megfelelően pontos képet kapjunk a fogyasztásról.

Sok kicsi sokra megy

A kisebb fogyasztókon is sokat spórolhatunk, ha odafigyelünk rájuk. Az elmúlt években a klasszikus izzókat egyre inkább felváltották a LED-es fényforrások, melyek ugyanakkora fényerőhöz 85%-kal kevesebb energiát igényelnek. Számoljuk meg, hány lámpaizzót használunk otthon, és gondoljunk bele, mennyi energiát spórolhatunk meg ezek leváltásával. Még egy kis lakásban is meglepetést okozhat a végeredmény.

Ha egy szobában egy régi, 100 wattos hagyományos izzót használunk átlagosan napi öt órában (télen többet, nyáron kevesebbet), akkor az egy évben 12 800 forintnyi áramot fogyaszt. Egy hozzá hasonló fényáramot biztosító, 1000-1200 forintért beszerezhető LED-es változat ezzel szemben csak körülbelül 2000 forintnyi energiát igényel. A csere tehát nagyon gyorsan megtérül.

A vízforralók, bojlerek fogyasztása szintén magas – itt a rendszeres vízkőtelenítés segíthet ezen. Ezt a vízforralók esetében szimplán ecettel is megoldhatjuk. A bojlerek esetében azonban általában le kell engednünk a vizet, le kell szerelni a készülék alját, és kézzel eltávolítani az összegyűlt vízkövet. Ha nem szeretnénk ezzel kísérletezni, hívjunk szakembert – ezt egyébként is érdemes legalább évente egyszer elvégezni.

Fűtésgondok

A fűtés igazi nagy energiafogyasztó, különösen a régebbi építésű házaknál. Ami fontos: először az energia, tehát a hő elszökésével érdemes foglalkozni. Vagyis ablakok, ajtók, falak szigetelésével, és csak ezután nekilátni a fűtési rendszer cseréjének. Ez utóbbi ideális esetben energetikai vizsgálatokkal kezdődik, meg kell állapítani, hogy az adott lakás mennyi fűtési energiát igényel, hova érdemes és mekkora teljesítményű hőleadó elemeket telepíteni. Majd az ezekhez tartozó rendszert méretezni, és így tovább. Bár a gázzal fűtő lakásokban nem szoktunk foglalkozni a cirkó elektromos fogyasztásával, valójában ez is jelentős lehet, ha a keringtetőszivattyúnak magas a fogyasztása. Előfordulhat, hogy ezt érdemes egy modernebb, alacsonyabb energiaigényű modellre lecserélni, amennyiben ez lehetséges. Azt sem árt ellenőrizni, hogy a meleg vizet keringtető csövek rendesen szigeteltek-e, és ha nem, akkor az olcsón beszerezhető csőszigetelő héjakkal ezt pótolni, amennyire csak lehetséges.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom