Ha nem szeretnénk nyomokat hagyni magunk után, jellemzően a privát böngészés lehetőségét használjuk. Sokan azonban rosszul alkalmazzák a böngésző privát üzemmódját. Ugyanis azt hiszik, hogy ezzel jobban elbújhatnak netezés közben, mint a „normál” üzemmóddal. A Firefox például, ha szükséges képes a megszokottnál komolyabb adatvédelmi lehetőségekkel üzemelni és kicselezni a legalapvetőbb nyomkövetési eljárásokat. De a weboldalak számára még bőven akad lehetőség a látogató beazonosítására.

Privát böngészés

A privát mód ugyanis nem annyira a netes nyomok eltüntetésére szolgál, hanem arra, hogy a helyi rendszeren tűnjenek el ezek. A munkáltató, a szolgáltatónk, de még azok is, akik ugyanazon a Wi-Fi hálózaton vannak velünk, továbbra is láthatják, hogy az adott pillanatban mit csinálunk merre járunk – igaz ez igényel is némi hekkelést. Ha böngészés közben is szeretnénk elrejtőzni, akkor érdemes minimum egy VPN (virtuális magánhálózatra) csatlakozni.

Az inkognitó mód nem véd meg attól sem, hogy ellopják a bankkártya, vagy akár személyes adatainkat, és arra sem ad garanciát, hogy ilyenkor véletlenül vírust töltünk le. 

Privát böngészés

Az interneten ettől még ugyanúgy láthatóak maradunk. Ha az utóbbi ellen szeretnénk védekezni, akkor nem egyszerűen a böngésző beállításai között kell szétnéznünk. A teljes Windows-ökoszisztémát magunk mögött kell hagynunk. Ennek pedig csak az egyik oka az, hogy az operációs rendszer is szereti gyűjteni adatainkat, amelyről leszoktatni csak drasztikus módszerekkel lehetséges.

Ezzel szemben például a Tails OS egy olyan Linuxon alapul, melyet már az alapoktól kezdve az adatbiztonságot szem előtt tartva építettek fel. Ettől persze még a Windowsról sem kell lemondani, használhatjuk a Tailst célzottan is. Például, amikor kimondottan fontos az adatvédelem. Más esetben pedig maradhatunk a Microsoft termékeknél.

Tails használata

Alapvetően két módon használhatjuk:

  1. UBS-kulcsra telepítjük, majd szükség esetén erről indítjuk a számítógépet
  2. Windows alatt egy virtuális számítógépre tesszük fel

Az első megoldás komplexebb, de biztonságosabb, és adatvédelmi szempontból is jobb. A második pedig kétségtelenül kényelmesebb.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom