Az óvatos jelszókezelés fontos, de önmagában nem garantálja a biztonságot. Ugyanis – bár hajlamosak vagyunk elfelejteni, – de a szolgáltatók is sérülékennyé válhatnak, és az internetre kerülhetnek az adatbázisok, amelyek felhasználóneveket, e-mail címeket és jelszavakat tartalmaznak. Ezeket az adatokat aztán további támadásokra lehet felhasználni. A legtöbb jelszókezelő szolgáltatás lehetőséget kínál a kiszivárgások ellenőrzésére. Emellett saját magunk is beállíthatunk értesítéseket adatlopások esetén.

Óvatos jelszókezelés

E-mail cím ellenőrzése

Az e-mail címek ellenőrzésére a HavelBeenPwned.com oldalt használhatjuk. Itt gyorsan választ kaphatunk arra, hogy a fiókjaink érintettek-e kiszivárgásban. Egyszerűen be kell írnunk az e-mail címünket, és az oldal ellenőrzi, hogy az adataink szerepelnek-e a több milliárd ellopott fiókadat között.

Jelszó ellenőrzés

A jelszavaink ellenőrzésére is van lehetőség az oldalon. A „Passwords” gombra kattintva megadhatunk egy jelszót, és az oldal visszajelzést ad. Ha a jelzés zöld, az azt jelenti, hogy a jelszó még nem szerepel az ismert kiszivárgásokban. Ha a jelzés pirosra vált, az azt jelenti, hogy a jelszó már valahonnan el lett lopva, ezért már nem biztonságos. Fontos azonnal megváltoztatni a jelszót, akár nem is a mi fiókunkhoz tartozik.

Legyünk mindig résen! Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az erős és biztonságos jelszavak használata. Jelszavainkat, felhasználó neveinket ne hagyjuk elérhető helyen. Inkább vegyük igénybe jelszókezelő segítségét!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom