Az ünnepek közeledtével, egyre többen vásárolunk webáruházakban az idő hiányában, ehhez adunk most egy kis online vásárlási kisokos segítséget. Bár sokan ódzkodnak tőle, míg mások el sem tudják már képzelni az életüket online vásárlás nélkül. Hiszen nagyon gyorsan, kényelmesen, bárhonnan elvégezhető és a választék is óriási. Nem időhöz kötött, mint az üzletek esetében, ahol záróra után már nem tudunk vásárolni, így a nap bármely szakaszában – amikor időnk éppen engedi – tudunk online vásárolni.

Online vásárlási kisokos

A hazai internet felhasználók jelentős része napjainkban már nemcsak hazai, hanem egyre több külföldi webáruházban is vásárol. Ennek pedig elsősorban anyagi okai vannak, hiszen sokszor jóval kedvezőbb áron lehet a termékekhez jutni így. Bár legyünk körültekintőek, mert nem mindig az olcsó, a tényleg kedvezőbb.

Online vásárlási kisokos

Mire érdemes figyelni?

  • online vásárlás során mindig biztonságos eszközöket használjunk (frissített operációs rendszer, megfelelő védelemmel ellátott szoftver stb.)
  • használjunk megbízható, biztonságos internetkapcsolatot (pl. nyilvános helyett, otthoni Wi-Fi hálózatot)
  • használjunk olyan kibervédelmi megoldást, ami spam és adathalászat elleni védelmet is tartalmaz
  • csak megbízható, ismert webáruházból vásároljunk
  • ellenőrizzük, hogy a szolgáltató weboldala rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal
  • nézzük a véleményeket, visszajelzéseket, ahol esetleg a felhasználók visszaélésekről írnak
  • vásárlói fiók létrehozásakor használjunk erős és biztonságos jelszavakat
  • figyeljünk rá, hogy milyen adatokat szolgáltatunk ki, soha ne mentsük el bankkártya adatainkat a webshopban vagy a böngészőben
  • ha lehet vásárláshoz használjunk másik kártyát
  • ha bármilyen furcsaságot észlelünk a tranzakció során, haladéktatanul jelezzük a bankunknak

Az ilyen különleges helyzetekben, amikor a kiberbűnözők az emberek félelmeit kihasználva próbálnak bevételhez jutni, fokozottan oda kell figyelni a felhasználóknak. Ugyanis könnyen csalás áldozataivá válhatnak. Különösen igaz ez akkor, ha idő hiányában, kapkodva, átgondolatlanul hozunk döntéseket.

Online vásárlási kisokos – mire figyeljünk a bankkártya használat során

Ma már számos szolgáltató létezik, ahol akár ingyen is lehet bankkártyát igényelni. Egyik ilyen szolgáltató a Revolut, ahol az online vásárlásaink során egyszer használatos virtuális kártyát is tudunk használni, így téve biztonságosabbá a vásárlást. Ezáltal ugyanis nem a saját bankkártya adatainkat adjuk meg, és akár csak annyi pénzt helyezünk el a kártyán, ami az adott vásárláshoz szükséges.

Online vásárlási kisokos

Az online vásárlás egyik legnagyobb veszélye, hogy ellopják az adatainkat. Ezért, ha nincs virtuális kártyánk, akkor is érdemes a bank kétlépcsős azonosítását bekapcsolni, így minden tranzakció előtt SMS érkezik a telefonunkra és csak a megerősítő kóddal tudjuk a fizetést intézni. Jó, ha tudjuk, hogy a kártyaszám, név, a lejárati idő és a kártya hátoldalán található biztonsági kódon kívül más adatot nem kérhetnek el. Így, ha a PIN kódunkat vagy egyéb személyes adatot kérnek, akkor kezdjünk el gyanakodni!

Tehát vásároljunk bátran online, de legyünk körültekintőek, figyelmesek!

Vissza a blog cikkeihez

error: Védett tartalom