Az online hirdetések egy idő után megkerülhetetlenek, ha vállalkozást indítunk. Érdemes tudni, hogy a Google kiemelkedően domináns a magyar keresőmotor piacon, több mint 95%-os részesedéssel. De globálisan sem állnak sokkal rosszabbul. Nem véletlen, hogy bevételeinek jelentős része évről évre a saját hirdetési rendszeréből származik.

A Google 2 fő lehetőséget kínál a megjelenésre:

 1. organikusan, magas színvonalú, információgazdag tartalmakkal
 2. fizetett hirdetésekkel

Az előbbihez a SEO, az utóbbihoz a Google Ads szolgáltatás nyújt segítséget. Itt most az utóbbival fogunk foglalkozni.

A Google hirdetéseknek különböző típusai léteznek, ilyenek például:

 • keresőhirdetések
 • Display hirdetések
 • Shopping hirdetések
 • YouTube hirdetések

A Google Ads rendszere egyre bonyolultabbá válik, figyelembe véve a különféle célzási lehetőségeket. Vagy elég csak a tavaly bevezetett Performance Max kampányokra gondolni.

Online hirdetések platformjai

Facebook

Jelenleg a Facebook rendelkezik a legnagyobb felhasználói bázissal globálisan és hazánkban is az összes közösségi média platform közül. Ennek a hirdetési rendszernek a legnagyobb előnye, hogy hatalmas mennyiségű adat áll rendelkezésre a felhasználókról. Így rendkívül pontos célzás lehetséges.

Éppen ezért, ha tudjuk, hogy ki a célcsoportunk, akkor Facebook hirdetésekkel valószínűleg hatékonyan el fogjuk tudni érni a megfelelő embereket.

Azonban itt jó tudni, hogy szinte folyamatosan újabb és tartalmakat (képes, grafikus) és szövegeket kell gyártani, mert ezek élettartama viszonylag rövid.

Instagram

Az Instagram felület jelenleg leginkább a 24-34 éves korosztályban népszerű.

Az Instagramon kattintásonként vagy megtekintésenként lehet fizetni. Jellemzően olyan termékek esetén működik nagyon jól, amelyeket az emberek impulzusvásárlásként szereznek be.

LinkedIn

A LinkedIn főleg akkor releváns, ha vállalkozásoknak értékesítenénk (B2B). Ez ugyanis egy üzleti közösségi oldal, ahol nem a személyes tartalom van a középpontban, hanem a szakmai és üzleti élet.

Használhatjuk tartalommarketing céllal, például szakmai bejegyzéseken vagy prezentációkon keresztül. De lehetőségünk van hirdetni is. Viszont általánosságban elmondható, hogy jóval drágább, mint a többi közösségi platform.

TikTok

A TikTok az utóbbi néhány évben hatalmas felívelésben van, bár talán továbbra is elsősorban a fiatalok között népszerű. Főleg mivel gyorsan és hatékonyan lehet vele közönséget építeni. Azonban a konkrét pénzügyi megtérülés nagyon nehéz, hacsak nem az influenszerkedés a célunk.

Mennyibe kerülnek az online hirdetések?

Erre a kérdésre sajnos nem lehet egyenes választ adni. Annál is inkább, mivel a hirdetési platformok mind licitrendszerben működnek. Ez azt jelenti, hogy a hirdetési költség nagyban függ attól, hogy hányan hirdetnek egy adott témában, és mennyit hajlandóak fizetni egy látogatóért vagy vásárlóért.

Online hirdetéseket indítani már pár tízezer forintból is lehet. De ha komolyan gondoljuk, ennél azért nagyobb összeget érdemes szánni rá.

Online hirdetések előnyei

Az online hirdetéseknek számos előnye van, amelyek miatt érdemes lehet őket fontolóra venni vállalkozásod számára:

 1. Széleskörű elérés: Az interneten keresztül hirdetve sokkal nagyobb potenciális ügyfélkört érhetünk el, mint hagyományos módszerekkel. Hiszen elérhetjük azokat is, akik nem helyi lakosok vagy akik nem járnak a térségünkbe.
 2. Célzott reklámozás: Az online hirdetési platformok lehetővé teszik, hogy pontosan meghatározzuk, melyik célcsoportnak szeretnénk megjeleníteni a hirdetéseinket. Ez növeli az esélyét annak, hogy az üzenetünk releváns lesz azok számára, akiket valóban érdekelhet.
 3. Mérhetőség: Az online hirdetések számos analitikai eszközzel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy nyomon kövessük a hirdetéseink teljesítményét. Így könnyen meg tudjuk határozni, hogy mennyire hatékonyak az adott kampányok, és szükség esetén időben tudunk korrekciókat végezni.
 4. Költséghatékonyság: Az online hirdetések sok esetben költséghatékonyabbak lehetnek, mint a hagyományos reklámozási módszerek, mivel rugalmasabban kezelhetőek a költségek, és célzottabban tudjuk felhasználni a hirdetési költségeket.
 5. Folyamatos jelenlét: Az internet soha nem alszik, így az online hirdetésekkel folyamatosan jelen lehetünk a potenciális ügyfelek előtt, akár éjjel-nappal is.

Online hirdetések – lehetséges hibák

Avagy hogyan tudunk hibázni a hirdetésekkel? Mire figyeljünk és hogyan küszöböljük ki ezeket?

 1. Mindenhol platformon próbálkozni egyszerre: Érdemes egy, legfeljebb 2 platformon kezdeni a hirdetést. Így nagyobb összeget tudunk rá szánni, nem kell azt szétaprózni a különböző felületek között. Ha már az első platformon nyereségesek a hirdetések, akkor érdemes másfelé is fordulni.
 2. Hirdetni eredmények mérése nélkül: Az egyik legnagyobb hiba, ami elkövethető. Ha nincs mérés, akkor ugyanis nem tudjuk, hogy megéri-e a hirdetésekre fordított összeg? A különféle analitikai eszközöknek, a megfelelő beállításnak köszönhetően azonban, egészen pontosan nyom követhető, mennyi új ügyfelet vagy vásárlót hoznak a hirdetéseink.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom