Arról sokat hallani, hogy mire figyeljünk az online vásárlás során, de vajon az online eladás is tartogat-e meglepetéseket, veszélyeket számunkra? Sokan még mindig idegenkednek az online vásárlástól, míg mások – főleg a pandémiás időszak óta – szinte csak ezt a módszert részesítik előnyben. Egyre nagyobb teret hódít az online eladásakár magánemberként – is. Nem véletlenül, hiszen számos előnnyel kecsegtet: gyorsan, kényelmesen tudunk bármit vásárolni, eladni napszaktól és helytől függetlenül. Ráadásul a választék óriási és már nemcsak számos webshop, hanem akár magánemberek kínálta portékák közül is válogathatunk.

Online eladás

Már a pandémiás időszakot megelőzően is növekvő tendenciát mutatott az online vásárlás hazánkban is. Azóta pedig sokan magánemberként is különböző platformokon értékesítik a már nem használt, de jó állapotú ruháikat, cipőiket, lakásfelszerelési- és egyéb tárgyaikat. Ezzel pedig alapvetően mindenki jól jár. Az eladó, mert pénzzé tudja tenni a számára már fölösleges cuccait. Azonban érdemes nagyon résen lenni – akár vevőként, akár eladóként – mert nemcsak előnyökkel kecsegtet, veszélyei is vannak az online tér ilyen jellegű használatának.

Mik lehetnek az online eladás veszélyei

Számos platform és applikáció van a segítségünkre, akár eladni, akár vásárolni szeretnénk valamit. Akármelyiket is válasszuk, ne spóroljuk meg az adott oldal vagy szolgáltató működésével kapcsolatos információkat alaposan átolvasni. Ugyanis, jellemzően nem történik probléma, – és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy velünk ilyen nem is fordulhat elő – de ha igen, akkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mik az adott oldal szokásai. Annál is inkább, mert így, ha olyat kérnek tőlünk, ami a szolgáltató szokásával nem egyező, akkor már gyanakodnunk kell. Viszont, ha nem ismerjük ezeket, sokkal könnyebben válhatunk csalók áldozatává.

Tehát minden esetben – akár eladunk, akár veszünk – legyünk nagyon körültekintőek!

Mire figyeljünk mindenképp?

  • nézzük meg az adott szolgáltató esetében, hogy a leendő vásárló hogyan tud velünk kapcsolatba lépni
  • milyen adatokat szükséges nekünk megadni a vásárláshoz
  • hogyan történik a termék fizetése, átadása
  • ha valaki e-mail címet kér tőlünk, majd abban bármilyen linket ad meg, hogy arra kattintsunk: kezdjünk el azonnal gyanakodni
  • ne kattintsunk semmilyen linkre
  • ha a vásárlás megerősítését kérik tőlünk – eladóként – már ez is egy jel, ami mellett ne menjünk el észrevétlenül
  • ha pedig olyan e-mail kapunk, amiben a bankunk oldalára kéne kattintanunk az e-mailen keresztül: soha ne tegyük!!!

Mire figyeljünk az online eladás során?

Soha nem kérhetnek e-mailen küldött banki oldalra kattintással történő fizetést! De az adatainkat – felhasználó név, jelszó stb. – szintén nem! Ha bármi ilyesmit észlelünk, villanjon fel a piros lámpa előttünk! Ne váljunk csalók áldozatává!

Az online vásárlás – legyünk bármelyik oldalon – egyik legnagyobb veszélye, ugyanis éppen az, hogy ellopják az adatainkat, vagy akár a személyazonosságunkat is.

Minden esetben érdemes a banki szolgáltatások kapcsán a bank kétlépcsős azonosítását bekapcsolni, így minden tranzakció előtt csak a megerősítő kóddal tudjuk a fizetést intézni.

Tehát adjunk-vegyünk bátran online, de legyünk körültekintőek, figyelmesek!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom