Mitől jó egy jelszó és honnan tudjuk, hogy jó-e egyáltalán? Érdemes tudni, hogy a legerősebb titkosítás is csak akkor segít, ha erős és biztonságos jelszavakat használunk. Az évről évre érkező listák a legnépszerűbb jelszavakról azonban világosan mutatják, hogy még mindig kevesen figyelnek oda a jelszóválasztásra. Ugyanis még mind a mai napig a legnépszerűbb jelszavak között a „password” és 123456 szavak is megtalálhatók…

A listabeli triviális jelszavak állnak a szótárfájlok élén, amelyekkel a hekkerek az ellopott bejelentkezési adatokat próbálják feltörni, ezért nem jó jelszóként csak egy szót használni.

A második támadási módszer, a „brute force” az összes lehetséges karakterkombinációt végigpróbálja, ami 16-20 karakternél kevesebb esetében rendkívül gyors eredményt hozhat. Ez ellen csak hosszú jelszavak vagy ami még több, jelmondatok segíthetnek: több szó egyedi és valószínűtlen kominációi.

Mitől jó egy jelszó?

Legalább 16-20 karakterből áll, mely véletlenszerűen kis-nagy betűkből, egyéb karakterekből áll. Legjobb jelszókezelő használata, mely nemcsak tárolja a különböző fiókokhoz használatos jelszót, de jelszavakat is generáltathatunk vele.

Ugyan tudjuk, hogy egy jelszót használni több szolgáltatásban gondatlanság, de ennek ellenére ezt is sokan alkalmazzák. Ennek megkönnyítésére is érdemes a különböző jelszókezelők között körbe néznünk, tájékozódnunk.

Ugyanis bár szinte mindenki használ jelszavakat, az egyedi egyszeri jelszavak létrehozása a lehető legkevesebb esetben történik meg. Pedig nem győzzük eleget hangsúlyozni az erős és biztonságos jelszavak használatát. Sajnos elmondható, hogy a legtöbb esetben a gond nem magával a jelszóval van, hanem a felhasználók nemtörődömségével.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom