A tapasztalatok eltérők, akárcsak a vélemények, de érdemes tudni mire figyeljünk az online vásárlás során. Sokan még mindig idegenkednek tőle, míg mások – főleg a pandémiás időszak óta – szinte már csak így vásárolnak. Nem véletlenül, hiszen számos előnnyel kecsegtet: gyorsan, kényelmesen tudunk bármit vásárolni napszaktól és helytől függetlenül. Ráadásul a választék is óriási és számos webshop közül válogathatunk.

Már a pandémiás időszakot megelőzően is növekvő tendenciát mutatott az online vásárlás hazánkban is. Sokan már a nagybevásárlásokat is csak így intézik, de az ünnepek körüli időszakban főleg megnövekszik az online vásárlások száma. Azonban nemcsak előnyökkel kecsegtet, veszélyei is vannak.

Mik lehetnek az online vásárlás veszélyei

Manapság a felhasználók már nemcsak hazai, hanem egyre többször külföldi webáruházban is vásárolnak. Ez pedig elsősorban még mindig anyagi okokra vezethető vissza, hiszen sokszor jóval kedvezőbb áron lehet így különböző termékekhez jutni. Legyünk nagyon körültekintőek!

Mire figyeljünk az online vásárlás során

Mire figyeljünk mindenképp?

 • ne kattintsunk rá minden reklámra
 • kizárólag ismert webáruházból vásároljunk (ahol fel van tüntetve elérhetőség, elállási lehetőség)
 • nézzünk véleményeket
 • ellenőrizzük, hogy a szolgáltató weboldala rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal
 • ne adjuk meg csak a legszükségesebb adatainkat
 • futtassunk vírusellenőrző programot
 • legyen a gépünk naprakész a frissítésekkel
 • otthonról vagy megbízható wi-fi hálózatról intézzük a vásárlásainkat
 • erős jelszavakat használjunk

Mire figyeljünk az online vásárlás során?

Bankkártya használat

Ha lehet online vásárláshoz használjunk másik kártyát. Napjainkban már számos szolgáltató létezik, ahol akár ingyen is lehet bankkártyát igényelni. Egyik ilyen szolgáltató a Revolut, ahol az online vásárlásaink során egyszer használatos virtuális kártyát is tudunk használni. Ezáltal biztonságosabbá téve az online vásárlást. Így ugyanis nem a saját bankkártya adatainkat adjuk meg, és akár csak annyi pénzt helyezünk el a kártyán, ami az adott vásárláshoz szükséges.

Mire figyeljünk az online vásárlás során

Az online vásárlás egyik legnagyobb veszélye, ugyanis éppen az, hogy ellopják az adatainkat, vagy akár a személyazonosságunkat is. Ha nem rendelkezünk ilyen kártyával, akkor ajánlott mindenképpen a bank kétlépcsős azonosítását bekapcsolni, így minden tranzakció előtt SMS érkezik a telefonunkra és csak a megerősítő kóddal tudjuk a fizetést intézni. Jó, ha tudjuk, hogy a kártyaszám, név, a lejárati idő és a kártya hátoldalán található biztonsági kódon kívül más adatot nem kérhetnek el. Így, ha a PIN kódunkat vagy egyéb személyes adatot kérnek, akkor kezdjünk el gyanakodni!

Garancia, reklamáció

Jó, ha a vásárlásról szóló visszaigazoló e-mailt is megőrizzük. Ezzel fogjuk tudni ugyanis a vásárlást igazolni, ha bármely ok miatt szükség van rá. Ennek tartalmaznia kell a terméket, az árát és a kiszállítás módját is. A webshopokban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mintha hagyományos üzletben vásároltuk volna. Méretbeli eltérések esetén – ez főleg ruhák és cipők kapcsán jelentkezhet – élhetünk a visszaküldés jogával, de ebben az esetben a postaköltséget nekünk kell állni. Ezt elkerülendő érdemes a rendelés előtt az adott oldal mérettáblázatában is tanulmányozni a méreteket.

Azonban külföldi webáruházból történő vásárlás esetén még hangsúlyosabb, hogy meg legyen adva:

 • kapcsolat
 • elérhetőség
 • fizetési lehetőség
 • elállási jog gyakorlása hogyan történhet

Ugyanis, ha kifizetjük a terméket, ami aztán sosem érkezik meg, szinte lehetetlen az elutalt vételárat visszakövetelni. Főleg, ha nem volt megadva elérhetőség, e-mailre nem válaszolnak, telefont nem vesznek fel.

Elállási jog gyakorlása

Éppen ezért, gondosan nézzük meg a kiszemelt webáruházat. Ha nem hazai, vagy nem is az EU-ban bejegyzett cégről van szó, akkor főleg. Ha lehet ne utaljunk előre, válasszunk utánvételes fizetést. Online vásárolt termékek esetében az elállás a termék átvételének napjától számított tizennégy naptári napon belül lehetséges. Ezen határidőn belül indoklás nélkül vissza lehet küldeni a terméket. Az elállást írásban kell közölni a kereskedővel. Ehhez gyakran a csomagban találunk is nyomtatványt.

Ezért, ha ünnepek előtt ajándékot vásárolnánk így, érdemes figyelni a határidőkre, hogy még az ajándék átadását követően is beleférjünk a visszaküldési határidőbe, ha nem felelne meg.   

Tehát vásároljunk bátran online, de legyünk körültekintőek, figyelmesek!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom