Hogyan érhetjük el a legegyszerűbben, hogy minden eszközünk biztonságban lehessen? A számítógép mellett az okostelefonok, routerek és mindenféle okosotthon termékek is nagy veszélynek vannak kitéve, ha internetre kapcsolódnak. Sajnos a tökéletes biztonság nem garantált, de sokat tehetünk a biztonságunk megőrzéséért.

Minden eszközünk biztonságban – Windows

A Windows esetében érdemes már a Windows 10 vagy 11-et használni. Ha még mindig Windows 7 van a gépünkön, akkor azt ajánlatos azonnal frissíteni. Ugyanis a Microsoft már régen nem nyújt támogatást ehhez a rendszerhez. Így a benne felfedezett biztonsági hibákat sem javítja ki. A váltás Windows 7-ről Windows 10-re továbbra is ingyenes. Ez utóbbi rendszerről pedig szintén ingyen válthatunk Windows 11-re, feltéve, hogy gépünk specifikációja megfelel a rendszerkövetelményeknek. A Microsoft az egyes verziók számára 18 hónapnyi terméktámogatást biztosít.

Automatikus frissítések

A Windowst folyamatosan frissíteni kell, hiszen a felfedezett hibákat javító patcheket telepíteni kell a rendszerre, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat. A Windows esetében jó hír, hogy a rendszer képes arra, hogy saját maga menedzselje a folyamatokat. Saját maga megtalálja, letölti és telepíti is a PC-t. Ami nem települ automatikusan, az az évente megjelenő nagy frissítési csomag. Ez nemcsak az addig megjelent biztonsági frissítéseket tartalmazza, hanem új funkciókat is hoz a rendszerbe.

Minden eszközünk biztonságban

Ha szeretnénk ellenőrizni, hogy melyik Windows verziót használjuk, akkor nyomjuk meg a Win gombot, majd gépeljük be: winver. A felugró ablakban tudjuk ellenőrizni a verziószámot. Ha 21-gyel kezdődik, akkor nincs teendők. Ellenkező esetben viszont érdemes telepíteni a 21H2 jelű frissítést. A Windows 11-hez is évente érkeznek majd a nagyobb csomagok. A Windows más Microsoft programokat is képes automatikusan frissíteni. A javítások pedig minden hónap második keddjén jelennek meg.

Szoftverek frissítése

Minden, a rendszerbe feltelepített szoftver potenciális veszélyforrás. Minél kevesebb tehát az extra alkalmazás, annál biztonságosabb a rendszer. Persze annál kevesebbet is tud. Érdemes csak olyan rendszereket feltelepíteni tehát, amiket valóban használunk is. Ha valamire évente csak egyszer van szükségünk, akkor elég évente egyszer feltelepíteni az adott alkalmazást. Már csak azért is, mert ebben az esetben biztosak lehetünk benne, hogy mindig a legfrissebb változatot használjuk. A feltelepített szoftvereket megnézhetjük az Alkalmazások és Szolgáltatások menüben.

A használatban lévő programokat viszont folyamatosan karban is kell tartani. A legjobb, ha nem manuálisan keresgéljük a frissítéseket, hanem használunk egy olyan appot, amely elvégzi ezt a feladatot helyettünk. A Microsoft alkalmazásboltból letöltött programoknál ez a dolog mindenképpen működik (feléve, hogy engedélyezzük a frissítést a Windows Store-ban). A más forrásból telepített szoftverekhez pedig használhatjuk pl. a SUMo-t, vagyis a Software Update Monitort (ami viszont nem ingyenes). Ez képes megkeresni a frissítéseket, amelyeket vagy magától le is tud tölteni, vagy legalább el tud irányítani minket a gyártó weboldalára, hogy mi magunk tölthessük le azt.

Vírusvédelem

Minden eszközünk biztonságban

A kártevők elleni védelem továbbra is az egyik legkritikusabb pont – szerencsére a helyzet ma már nem annyira súlyos. Mivel a beépített Windows Security biztonsági csomag ma már tényleg remekül működik. Nem tökéletes, mert a gépet az átlagosnál jobban leterheli, viszont pontos, megbízható.

Biztonsági mentések

Ha valami, akkor a biztonsági mentések készítése alacsony prioritást élvez a felhasználók részéről. Pedig, amikor beüt a krach, akkor már késő! Az adatokat pedig ésszerű keretek között, nem lehet megmenteni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a biztonsági mentések fontosságát és nemcsak vállalatok, hanem magánfelhasználók esetében is! 

Aki egyszeű megoldást keres, és csak fontos fájlokat szeretne biztonságban tudni, annak a Windows beépített Biztonsági mentés funkciója is elég lehet. Ha viszont magáról a rendszerről is szeretnénk egy másolatot, segédprogramra, pl. az Aomei Backupper Próra lesz szükségünk. A rendszer védelmét sem szabad elhanyagolnunk, mert egy esetleges hardver meghibásodás vagy zsarolóvírus támadás esetén sem kell mindent nulláról újrakezdeni.

Minden eszközünk biztonságban – Jelszókezelők

Felhasználói fiókok és így jelszavak mentén éljük az életünket. A jelszavaknak erősnek és biztonságosnak kell lenniük, amit nem használunk két rendszerben sem. Így viszont nagyon sok jelszót kéne megjegyeznünk vagy rosszabb esetben felírnunk. Sokan éppen ezek elkerülése végett használnak egy jelszót számos rendszerhez. Pedig ez olyan, mint egy kulcs. Nemcsak kitalálni, de megjegyezni is nehéz. Éppen ezért találták ki a jelszókezelőket. A Bitwarden ingyenes verziója vagy a KeePassXC is remek a feladatra. Ha szinkronizálni is szeretnénk az adatokat az eszközeink között, akkor viszont fizetős alternatívára lesz szükségünk, például a KeePassiumra.

Minden eszközünk biztonságban

A webes szolgáltatásoknál akkor is érdemes bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást, ha jelszókezelőt használunk. Hiszen így csak akkor tudunk belépni, ha a mobil eszközre érkező kóddal vagy a rajta lévő app segítségével igazoljuk, hogy valóban mi szerettünk volna belépni.

Titkosított adatok

De mi a helyzet akkor, ha notebookot használunk és azt történetesen ellopják? Ha bejelentkezni nem is tudnak a gépre jelszó nélkül, az adatainkat megszerezhetik, ha kiszerelik a merevlemezt vagy SSD-t a notebookból. Persze csak akkor, ha hagyjuk! Ugyanis az ilyen esetekre is van egy nagyon hatékony védekezési forma. Mégpedig az adatok titkosítása. A BitDefender szintén része az operációs rendszernek. Azonban nem minden kiadásnak, az otthoni verzióba például nem került bele. A drágább notebookok esetében viszont a gyártók alapból is engedélyezni szokták. Segítségével a meghajtó teljes tartalmát titkosítani lehet. Így, ha ki is szereli bárki a HDD-t/SSD-t, az adatokat akkor sem fogja tudni megszerezni róla.

Wi-Fi routerek

A Wi-Fi routerek különleges elemei a rendszernek, hiszen ezek az eszközök biztosítják, a kapcsolatot az otthoni eszközök és az internetszolgáltatás között. A külvilágból érkező összes adat rajuk megy keresztül, ezért adja magát, hogy a routerek fokozott biztonsági kockázatnak vannak kitéve. Noha fontos lenne, hogy a vezérlőszoftvert (firmware) folyamatosan frissítsük, a felhasználók többsége erre nem szokott gondot fordítani.

Minden eszközünk biztonságban

Biztonságos jelszó

Nemcsak az online szolgáltatások, hanem a routerek esetében is fontos, hogy biztonságos jelszót használjunk. Ezeknek az eszközöknek a webes kezelőfelülete ugyan jelszóval védett, de az alapbeállítás szerinti értéket rengetegen meghagyják, így a kártevők rögtön ezzel próbálkoznak. Az első dolgunk tehát az legyen, hogy a belépési jelszót megváltoztatjuk. Emellett, ha van rá lehetőség, akkor korlátozzuk az admin felület elérését úgy, hogy csak a LAN-ról tudjunk belépni. Így hiába töri fel valaki a Wi-Fit, a routerbe legalább nem fog tudni bejutni. Változtassuk meg a gyári Wi-Fi jelszót is. Ez általában komplex és egész biztonságos, de rá van nyomtatva a router alján lévő matricára, így bárki, aki jár a lakásunkban, meg tudja nézni. Ha gyakran járnak nálunk vendégek, akkor érdemes egy másodlagos Wi-Fi hálózatot is létrehozni, hogy ne kelljen mindenkinek megadni a jelszavunkat. A vendég hálózatot érdemes úgy beállítani, hogy a rácsatlakozó eszközök az internetre „rálássanak”, viszont a helyi hálózat más eszközeivel ne tudjanak kommunikálni. A vendég hálózat ideális az okosotthon termékek számára is. Ha DynDNS vagy VPN szolgálttást használunk, akkor ezeknek is kellően erős jelszót érdemes beállítani.

Minden eszközünk biztonságban

Kötelező titkosítás

A gyártók jó ideje úgy hozzák forgalomba eszközeiket, hogy azok alapbeállítás szerint is titkosított hálózatot hoznak létre. Ezzel együtt így is figyeljünk arra, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki a rendelkezésre álló lehetőségekből. Az alapszintű védelmet ma már a WPA2/AES titkosítás jelenti (ezt az opciót a Fritz Box rouereknél CCMP-nek hívják), amely azonban csak akkor hatékony, ha megfelelően erős jelszóval használjuk együtt. Az új routerek már a WPA3 szabványt is ismerik, de a régebbi eszközökkel való kompatibilitás miatt a WPA2/WPA3 kevert üzemmód beállítása egyelőre még jobb választásnak tűnik.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom