Egy WLAN hálózat, ahogy telik az idő egyre lassabb lesz, de vajon miért lassul idővel a hálózatunk? Ennek oka rendszerint mi magunk vagyunk. Hiszen kevesen vagyunk hajlandók a beállításokat rendszeresen átnézni és módosítgatni. Az ilyen egyre bővülő hálózatok aztán egyre kevésbé lesznek képesek megbirkózni a rohamosan növekvő igényekkel. Amelyek az egyre gyorsabb és nagyobb kapacitású adattárolókkal szerelt számítógépeknek, a gyorsuló netkapcsolatnak, a sok hálózatra csatlakozó eszköznek köszönhetőek. Ha nem akarunk emiatt problémákat, akkor itt az ideje, hogy elemezzük a meglévő infrastruktúrát és az aktuális helyzetnek megfelelően beállítsuk.

Miért lassul idővel a hálózatunk? Hol a probléma?

A nulladik lépésben győződjünk meg róla, hogy az észlelt hiba valóban a WLAN-é, és nem az internetszolgáltató vagy a weboldal okozza. Ha ezeket kizártuk, akkor jöhet a hibakeresés első lépése!

  1. Találjuk meg a szűk keresztmetszet helyét! Kezdjük a hardverekkel: amennyiben a routerünk az elmúlt öt évben készült, és nem rendkívül olcsó, akkor nagy valószínűséggel már támogatja az újabb Wi-Fi 5-nek nevezett 802.11ac szabványt. Ez a hozzá passzoló ac-s vagy n-es kliensekkel egy szobán belül képes kell legyen a netkapcsolatunk maximális sebességét elérni. Ezt pl. a speedtest.net weboldal segítségével ellenőrizhetjük.
  2. Ha a sebességértékek nagyon alacsonyak, akkor valószínűleg valamilyen beállítási problémával állunk szemben. Első körben állítsuk vissza gyári állapotra a routert és a klienseket, illetve próbáljuk meg frissíteni a firmware-t, ha lehetséges.
  3. Ha ez sem ért célt, akkor próbáljuk meg a WLAN-nal kapcsolatos beállítások optimalizálását. Érdemes több klienssel is ellenőrizni a sebességet. Ha csak az egyikkel tapasztalunk szokatlan lassúságot, akkor lehet, hogy ott állunk szemben hardveres hibával, esetleg az adott helyszínnel kapcsolatos gonddal. Ez utóbbinál a rádiós zavarokon túl a bútorok, falak is jelenthetnek áthatolhatatlan akadályokat.
Miért lassul idővel a hálózatunk

Miért lassul idővel a hálózatunk? Távolságok és akadályok

A ma használatos routerek túlnyomó része két rádiós hullámhossztartományban dolgozik. Ezek a 2,4 és az 5 GHz-es sávok. Az előbbi lassú, de könnyebben megbirkózik az akadályokkal és a távolsággal. Kivéve, ha vizet tartalmaznak, mivel a víz különösen jó elnyelő ebben a tartományban. Így akár a növények, frissen vakolt és ezért nedves falak sokféle rádiós hibát okozhatnak.

Az 5 GHz-es tartomány ezzel szemben rövidebb hatótávolsággal rendelkezik és érzékenyebb az akadályokra. Viszont elméletben magasabb adatátviteli sebességet kínál. A különböző akadályok közül a legkomolyabb gondot a vasbeton jelenzi. Ugyanis a belső acélháló kiválóan árnyékol sokféle elektromágneses sugárzást.

Megoldás: átgondolt telepítés

A WLAN problémák első, egyszerűen elvégezhető lépése a fizikai felépítés átdolgozása lesz. A professzionális rádiós hálózatok hozzáférési pontjai nem véletlenül kerülnek a plafonra és nagyjából a szobák, termek közepébe. Ugyanis a rádiós jelek magasabb és szabadon elérhető pontokról terjednek a legjobban. Ennek megfelelően a routernek is a lakás közepe az ideális helyszín, azon belül is lehetőleg minél magasabb és szabadabb pozíciót keressünk számára.

Amennyiben a routert a szolgáltatótól kaptuk, akkor valószínűleg ehhez csatlakozik majd a tv-kábel (kábelmodem esetében) vagy a telefonvezeték (DSL esetében). Ezeket könnyű meghosszabbítani és a bútorok mögött elvezetve a szobát sem csúfítják el.

Zavaró jelek

A rádió világában routerünk nem egyedül dolgozik. Számtalan más eszközzel kell osztoznia a spektrumon. Ez különösen a 2,4 GHz-es tartományban jelent gondot, ahol nemcsak a szomszédos WLAN hálózatok vannak jelen, hanem egy sor teljesen más eszköz is. A rosszul szigetelt mikrohullámú sütőtől a bébiőrökön át a vezeték nélküli videós átjátszó eszközökig. Rádiós interferencia okozta hibára utalhat, ha a vételi gondok nem folyamatosan jelentkeznek.

Sávváltás

A legtisztább megoldás ezekre a gondokra, ha a 2,4 GHz-es tartományról áttérünk az 5 GHz-es tartományra. Itt a rendelkezésre álló csatornák száma is jóval nagyobb, így sokkal könnyebb megfelelő, szabad csatornát találni saját hálózatunk számára. Természetesen az áttéréshez szükséges, hogy minden érintett eszköz képes legyen használni az új sávot.

Hatótáv és sebesség

Ha továbbra is lassú vagy bizonytalan marad a hálózat, akkor valószínűleg hardveres tuningra lesz szükség. Könnyű telepíteni és viszonylag olcsók a jelismétlők vagy más néven repeaterek. Ezeket elsősorban akkor érdemes használni, ha a gondot a gyenge jel okozza. Egy jelismétlő tulajdonképpen egy közönséges hozzáférési pont, amely vezeték helyett vezeték nélküli kapcsolaton át kommunikál a routerrel. A drágább változatok ezt nem a klienssel egyező sávon teszik, így a sebességük is nagyobb. A még drágább, modern modellek pedig még arra is képesek, hogy több repeaterrel és routerrel összefogva úgynevezett mesh hálózatot hozzanak létre.

Ez egy olyan nagy kiterjedésű rendszer, melyben a kliensek automatikusan mindig a leggyorsabb hozzáférést biztosító jeladóhoz csatlakoznak. Ilyen mesh hálózatot készen is vásárolhatunk.

Amennyiben a rádiós jeleknek nem a távolság, hanem valamilyen komolyabb akadály (pl. a már említett vasbeton) állja az útját, akkor egy Powerline adapter lehet a segítségünkre. Ez az adatok továbbítására az elektromos hálózat vezetékeit használja, kikerülve a rádiót, a végpontban pedig vagy Ethernet-vagy WLAN hálózatot biztosít. Az utóbbit érdeems a routerrel egyező paraméterekkel beállítani, így eszközeink kényelmesen válthatnak a kettő között.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom