Vajon miért dőlünk be a csalásoknak még mindig? Mindezt annak ellenére, hogy mindenhonnan halljuk, mire figyeljünk? Mik azok a kockázati tényezők, amik miatt még mindig megégethetjük magunkat? Ezeknek jártunk most utána.

Miért dőlünk be a csalásoknak?

Íme azok a kockázati tényezők, amik miatt beleeshetünk a csapdákba:

  • A csalások egyre jobban fejlődnek

A csalók nemcsak önmaguk fejlődnek, és lesznek egyre leleményesebbek (ezt a Covid óta is tapasztalhatjuk), hanem tanulnak a saját és más bűnözők módszereiből, az elkövetett hibákból. Így a csalások egymásra épülően fejlődnek, így még profibbak és egyre inkább testreszabottak. Viszont a mi tapasztalataink is egyre inkább fejlődnek, így egyre hatékonyabban ismerhetjük fel a gyanús jeleket.

  • Információ morzsák elszórása

Sokfelé figyelmeztetnek minket, hogy nem ajánlott túlzottan kitárulkozónak lenni az interneten. Hiszen nem jó, ha közhíré tesszük a nyaralásunk helyét és időpontját, de fotókat megosztani sem feltétlen. Ugyanis nem tudhatjuk, hogy az információk végül kihez kerülnek. Napjainkban pedig a tömeges spam üzenetek mellett, egyre gyakrabban lehetünk áldozatai tudatos és célzott támadásoknak. Ahol az ellopott, kiszivárgott vagy nyilvánosan hozzáférhető adatokból hatásosabban lehet megtéveszteni az áldozatot.

Miért dőlünk be a csalásoknak
  • Leleményes megtévesztők

A csalók egyre leleményesebbek, a profik, akár a társkereső oldalakon is ténykednek. Hamis profilokat használnak, kész forgatókönyvet használva az áldozataik behálózására. Rendkívül hatékonyan tudják kiválasztani a sérülékeny célpontokat, akiket aztán megkárosítanak. Érdemes itt is résen lenni és ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor kapcsoljon be a vészjelzőnk.

Miért dőlünk be a csalásoknak, akkor is, ha jelez a vészcsengőnk?

  • Sürgetés

Az egyik legtipikusabb jel, amire szintén felfigyelhetünk: a sürgetés. A csalók ugyanis rendszerint sürgetnek, mi pedig nem gondolkodva, kapkodunk. Jellemző például, olyan formában, hogy éppen most törik fel a bankszámlánkat és ha nem akarjuk, hogy ellopják a rajta lévő pénzt vagy zárolják a számlát, akkor azonnal kattintsunk! De ugyanilyen lehet egy fantasztikus akció keretében kecsegtetett lehetőség, mely csak korlátozott ideig és limitált darabszámban elérhető. Így, ha valaki nem akar lemaradni a „remek lehetőségről”, annak bizony döntenie kell azonnal.

Miért dőlünk be a csalásoknak

A kapkodás pedig egyenesen hozza maga után az óvatlanságot, a figyelmetlenséget az áldozatok részéről. Mindenképpen érdemes lassítani és gondolkodni, mielőtt bármilyen döntést hoznánk, kattintanánk vagy megadnánk bizalmas, személyes adatokat.

  • Ingyen ebéd

Valljuk meg, szeretünk jól járni, ingyen eszközökhöz, tárgyakhoz hozzájutni. Itt is legyünk résen és ha kivételes hozammal kecsegtető befektetésről értesítenek, pénzügyi segítséget ajánlanak fel a kormány nevében vagy hasonló kivételes, soha vissza nem térő ajánlatot kapunk, kezdjünk el gyanakodni.

  • Megfelelési kényszer

Hajlamosak vagyunk bízni azokban, akik szakértők vagy magas pozíciókban vannak. A csalók pedig éppen ezt kihasználva gyakran adják ki magukat valamilyen szakértelemmel rendelkező vagy hatalmi pozícióban lévő embernek (kormányzati ügyintéző, adósságbehajtó stb.). Itt sem kell bedőlnünk azonnal, hanem gondolkodjunk, gyanakodjunk, mint a sürgetés esetén.

  • Figyelem elterelés

Jó időzítéssel elvonhatják az éber figyelmünket is. Ugyanis, ha az év végi hajrá közepette érkezik egy hamis villanyszámla, akkor lehet, hogy hajlamosabbak leszünk gyorsan kifizetni, csak, hogy egy gonddal kevesebb legyen. Ilyenkor is érdemes rászánni az időt és megnézni, hogy valóban a szolgáltatótól jött-e a számla, ténylegesen van-e tartozásunk stb.

  • A csalók a saját útjukat járják

A csalók előnyben vannak, mivel a védelem csak reagál az eseményekre. Ha egy nem várt üzenet vagy telefonhívás érkezik, az számunkra zavaró tényező. Míg a bűnöző a saját útját járja, jókora tapasztalattal és koncentráltan igyekszik becserkészni az áldozatát. Éppen ezért fel kell készülnünk a váratlan helyzetekre. Teljes figyelmünket fordítsuk a döntésre és a reakcióra. Ha pedig gyanakszunk egyszerűen meg is szakíthatjuk a kommunikációt.

Miért dőlünk be a csalásoknak?
  • Szeretünk segíteni

Mivel az emberek többsége alapvetően szeret segíteni, ezért a segítség kéréseket tartalmazó üzenetek is sajnálatot, empátiát keltenek bennünk. Ezt pedig számos hamis jótékonysági adománygyűjtés használja ki. A csalók rájöttek ugyanis, hogy az emberek szeretik hasznosnak érezni magukat, például telefonhívással segíteni az árvízkárosultakon stb. Azonban ilyenkor is érdemes figyelmesnek lenni és alaposan ellenőrizni a felhívások hitelességét és a szervezetek előéletét.

  • A csalók ráhangolódnak az áldozatukra

A csalók igyekeznek elnyerni az áldozatuk bizalmát, azonban ez nem empátia vagy figyelmesség, sokkal inkább a szociopata viselkedés jellemzője. A romantikus csalás például tipikus terepe ennek, ahol a magányosságot és a hiszékenységet kihasználva sablonátverésekkel próbálkoznak. Tipikus példa erre a külföldön szolgáló megözvegyült katona vagy fúrótornyon dolgozó jól kereső munkás, aki váratlanul bajba kerülve kér átmeneti kölcsönt a frissen megismert online párjától.

Érdemes jobban megismerni a tipikus csalásokat, átveréseket, ugyanis ezzel a tudással felvértezve máris jobb helyzetbe kerülhetünk.

A megelőzés is a védekezés egyik módja, éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos az erős és biztonságos jelszavak használata. De éppen így a naprakész vírusvédelem alkalmazása, mely az adathalászat kiszűrésére is alkalmas lehet.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom