A weblapok betöltésekor a megjelenítendő tartalom egy pillanat alatt megjelenik, tele pletykákkal, hírekkel, sztorikkal és sokszor reklámokkal. De mi zajlik egy weboldal hátterében? Más lényeges dolgok is történnek a háttérben, ezek többsége viszont rejtve marad a látogatók előtt. Persze egyik weblap üzemeltető sem beszél szívesen arról, hogy pontosan milyen adatainkat gyűjtik, míg mi nézelődünk, és a felhasználók legtöbbjét ez nem is érdekli.

De vajon mi fut a háttérben?

Egy Windows operációs rendszernél meg lehet nézni a Windows Feladatkezelőben, hogy melyik alkalmazások/folyamatok futnak éppen, és melyik mennyi erőforrást használ fel. Azt sajnos nem lehet látni, hogy melyik pontosan mit csinál éppen. A böngészők saját feladatkezelővel rendelkeznek, így már egyszerűen meg lehet nézni, hogy mi folyik a háttérben.

 A “Feladatkezelő”-t a Chrome-ban a menüben a “További eszközöknél” lehet megtalálni. Használjuk, ha valami gyanúsan sok erőforrást használ. Valamelyik folyamatnál a processzor- és a memóriahasználat is látható, könnyedén észrevehető, ha valami túlzottan kilóg a sorból. Egyszerűen kilőhetjük a folyamatokat a Windows Feladatkezelőjében.

Firefox-ban szintén a Menü alatt a További eszközöknél találhatjuk meg, vagy előhívhatjuk az alábbi parancs beírásával a címsorba: about:performance

A weboldalak felépítése

Az interneten majdnem mindenre van megoldás, van olyan weboldal is amelyet arra találtak ki, hogy más weboldalakat felépítését elemezze. A Builtwith honlapon igen alapos képet kapunk arról, hogy egy-egy weboldal milyen elemekből épül fel. A szolgáltatás elvileg az összes domainnel működik, ami nem kevés – mivel jelenleg közel 17-18 milliárd regisztált domain létezik.

Mi zajlik egy weboldal hátterében - program kódok

Minden weboldalnál lekérhető, hogy milyen elemekből rakták össze, és néhány elemnél megtudhatjuk, hogy ha bővebb információra van szükségünk, azt hol találjuk meg. Ez a weblap elsősorban a weblapfejlesztőknek készült, de persze mindenki találhat rajta érdekes dolgokat. Ha pedig arra vagyunk kiváncsiak, hogy a weblap milyen betűtípust használ, arra a Chrome és a Firefox alatt is a “WhatFont”-nak nevezett bővítményre van szükség.

Mik is azok a sütik?

Ha megnézünk egy weboldalt, akkor van esély rá, hogy a weboldal tulajdonosa tárol rólunk néhány adatot, pl.: a látogatás időpontját, a meglátogatott oldal címét és az IP címünket. Ha a szolgáltatásba be vagyunk jelentkezve, akkor a felhasználónevünket is.

A Google és a Facebook például minden ilyen adatot gyűjt, amit csak tud, hogy ezekből az ember keresésének megfelelő releváns reklámokat dobjon fel. Vagyis ha Like gomb, megosztás, vagy bármi ilyen gomb található a weblapon, akkor ott adatgyűjtés folyik a háttérben. A böngészőkben van egy úgynevezett ‘DNT – do not trackfunkció, ami elvileg a nyomkövetést és az adatgyűjtést akadályozza meg. De ott van még a privát böngészés is, ami persze csak akkor ad védelmet, ha nem jelentkezünk be.

Az adatgyűjtés ellen a legjobb böngésző pluginok az alábbiak: uBlock origin, Privacy Badger, Ghostery. Érdemes a böngésző keresési előzményeit és a gyorsítótárat időnként kiüríteni, honlap tulajdonosoknak pedig weboldal karbantartást igényelni.

Mi zajlik egy weboldal hátterében - bináris számok

Milyen adatokat gyűjtenek?

A weblap tulajdonosai a szolgáltatásuk optimalizációja miatt is gyűjthetnek adatot. Ezek nekünk is hasznosak lehetnek, pl.: az IP címünk alapján ha nincs kiszállítás egy adott országba egy adott terméknél, akkor meg sem jeleníti nekünk a terméket. Vagy egy nagyobb vállalati honlap nemzetközi főoldala alapértelmezetten átirányít az adott cég helyi nyelvi honlapjára.

Egyéb adatok gyűjtése is zajlik: használt operáció rendszer verziója, böngésző(k) vagy használt képernyő felbontás. Ezek szintén hasznos információk az üzemtetőnek és fejlesztőknek, ha optimalizálni szeretnék egy weboldal megjelenítését különböző platformokon, más-más beállításokkal a tökéletes weboldali élmény érdekében.

Összességében mi zajlik egy weboldal hátterében a színfalak mögött?

A weblapok mögött sok modul végez egyéb feladatokat, elsősorban személyes információk gyűjtését.

Érdemes tudni, hogy pontosan milyen adatok kerülnek a szolgáltatóhoz, mert lehetnek olyanok cégek is közöttük amelyek kiváncsibbak a kelleténél.

A BrowserLeaks weblapon az URL beírásával le lehet tesztelni egy oldalt és az eredményből láthatóvá válik, hogy milyen kódok futnak a háttérben és milyen információk jutnak el a weboldalig. Javaslatokat is tesz, hogy mit tudunk tenni, ha meg szeretnénk akadályozni, hogy egy adott információ eljusson a weblap üzemeltetőjéhez.

Vissza a blog bejegyzésekhez

error: Védett tartalom