Amikor egy honlapot meglátogatunk jellemzően nem merül fel, hogy mi van a weboldalak mögött. Pedig azon kívül, hogy a kért tartalom betöltődik, egy sor egyéb folyamat is zajlik a háttérben. Erről azonban többnyire semmilyen visszajelzés nincs. Egyrészt, mert a legtöbb felhasználót nem is igazán érdekli, hogy mi történik például a WordPress weboldal – vagy bármely weblap – hátterében. Másrészt viszont a weboldalak üzemeltetőinek sem feltétlen érdeke megmutatni, hogy milyen adatokat gyűjtenek rólunk.

Mi van a weboldalak mögött – sütik

Ha meglátogatunk egy weboldalt, biztosak lehetünk benne, hogy a honlap üzemeltetője tárol néhány adatot rólunk.

Például:

  • a látogatás időpontját
  • az IP-címünket
  • a meglátogatott oldal címét
  • ha be vagyunk jelentkezve a szolgáltatásba, akkor a felhasználói nevet is

Az már kevésbé egyértelmű, hogy az üzemeltetőn kívül egy sor más szolgáltató is megkaphatja ezeket az információkat. A Facebook és a Google például mindent gyűjt, amit csak tud, hogy az adatokat célzott hirdetések megjelenítésére használja fel.

A böngészőnkben van egy ún. „DNT” funkció, amit, ha bekapcsolun, ez a fajta nyomkövetés és adatgyűjtés megszűnik. Illetve ott van még a privát böngészés lehetősége, de ez is csak akkor ad védelmet, ha nem jelentkezünk be a privát ablakban sehova.

Mi van a weboldalak mögött

Ki mit gyűjt?

Egy globális vállalat az IP-cím alapján automatikusan a helyi weboldalra tud irányítani. A webshopokban pedig nem jelenik meg olyan termék, amit az adott régióba nem szállítanak ki. Ezzel együtt is érdemes tudni, hogy milyen adatok landolnak a szolgáltatónál, mert vannak közöttük olyanok is, amelyek kíváncsibbak a kelleténél.

A BrowserLeaks.com weboldalon az URL megadásával bármilyen oldalt tudunk tesztelni és igen részletesen meg lehet állapítani, hogy milyen kódok futnak le, milyen információk jutnak el a website-ig. Chrome alatt hasznos lehet még a BrowserBuddy, amely megmutatja, hogy adott pillanatban milyen adatokat látnak a szolgáltatók rólunk.

Ki a tulajdonos?

A weboldalak címe utalhat arra, hogy a tulajdonosok melyik országból valók. De csak utalhat, mivel semmi nem tiltja, hogy egy magyar vállalkozás .com végződésű címet használjon. Ebből adódóan pedig a .hu végződés sem feltétlenül jelenti automatikusan, hogy magyar tulajdonú oldalról van szó. Ráadásul vannak olyan domainek is, amelyek nem országfüggők (pl. .biz vagy a .xxx). A domainekkel kapcsolatos tulajdonosi információk lekérhetők a whois.org weboldalról is.

Mi van a weboldalak mögött

Mi fut a háttérben?

A Windows Feladatkezelőben megnézhető, hogy az egyes alkalmazások mennyi erőforrást használnak el. Valamint az is, hogy éppen hány szálon futnak. A böngészők saját feladatkezelőt is tartalmaznak. Ezekkel pontosan meg lehet nézni, hogy mi folyik a háttérben.

Mi van a weboldalak mögött – Weboldalak felépítése

Az interneten tényleg mindenre találunk megoldást. Így például van olyan weboldalak is, amelyet arra találtak ki, hogy más site-ok felépítését elemezze. A „builwith.com” segítségével igen átfogó képet kaphatunk arról, hogy egy-egy oldal milyen elemekből épül fel. Valamint megtudhatjuk azt is, ha valamilyen tartalomkezelő rendszer segítségével üzemel. A szolgáltatás elvileg az összes regisztrált domainnel kapcsolatban rendelkezik adatokkal. Ez a platform elsősorban fejlesztők számára készült, de persze minden érdeklődő találhat rajta csemegéket.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom