Mi az a cPanel? A cPanel egy olyan webalapú vezérlőpanel, amelyet gyakran használnak webtárhelyek kezelésére és adminisztrálására. Felhasználóbarát felületének és széles körű funkcióinak köszönhetően a cPanel népszerűvé vált a webfejlesztők, rendszergazdák és weboldal tulajdonosok körében egyaránt.

Mi az a cPanel? – Mikor és hol használjuk?

A cPanelt általában akkor használják, amikor hozzáférést kell biztosítani egy webtárhelyhez vagy szerverhez, és lehetővé kell tenni a felhasználóknak a weboldaluk és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások kezelését. Számos webtárhely-szolgáltató és szerverüzemeltető cég kínál cPanelt az ügyfelek számára, hogy könnyen kezelhessék az online jelenlétüket.

Valójában sok webtárhely-szolgáltató cPanelt kínál WordPress telepítéséhez és kezeléséhez. A cPanel lehetővé teszi a WordPress telepítését egyetlen kattintással vagy néhány egyszerű lépéssel, ami rendkívül egyszerűvé teszi a weboldal indítását és kezelését.

cPanel – WordPress esetében

A cPanel akkor ajánlott leginkább WordPress weboldalak esetében, amikor:

 1. Kezdők vagyunk: Mivel felhasználóbarát felülettel rendelkezik, így könnyen kezelhetjük a WordPress weboldalunkat anélkül, hogy különösebb technikai ismeretekkel rendelkeznénk.
 2. Gyors telepítés és frissítések: Lehetővé teszi a WordPress gyors telepítését, valamint a rendszeres frissítéseket és biztonsági mentéseket a weboldalunk egyszerű és hatékony karbantartása érdekében.
 3. Rugalmas kezelés: A segítségével könnyen kezelhetjük a WordPress weboldalunkhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is, például az e-mail fiókokat, adatbázisokat és domaineket.
 4. Támogatás és közösség: Mivel a WordPress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, rengeteg támogatást és dokumentációt találhatunk hozzá online, és sok cPanel-t használó felhasználó közössége is rendelkezik tapasztalatokkal és segítséggel.

cPanel funkciói

 • Webtárhely kezelése: A segítségével könnyen kezelhetjük a webtárhelyünkön tárolt fájlokat és adatbázisokat. Lehetőségünk van fájlokat feltölteni, letölteni, módosítani és törölni, valamint adatbázisokat létrehozni és kezelni.
 • E-mail fiókok kezelése: A cPanel lehetővé teszi e-mail fiókok létrehozását és kezelését a domainünkön keresztül. Beállíthatjuk az e-mail fiókokat, hozzáférhetünk a levelezőlistákhoz, és ellenőrizhetjük a spam szűrőket.
 • Domainek és aldomainek kezelése: Lehetővé teszi a domainek és aldomainek regisztrációját és kezelését. Ezen keresztül könnyen hozzáadhatjuk, távolíthatjuk el vagy kezelhetjük a domaineket, valamint beállíthatjuk a redirectionokat és az addon domaineket.
 • Adatbázisok kezelése: Segítségével könnyen kezelhetjük az adatbázisokat, például létrehozhatjuk, törölhetjük vagy módosíthatjuk azokat, valamint hozzáférhetünk az adatbázisokhoz szükséges beállításokhoz.

A cPanel egy olyan ikon alapú felhasználói felületet kínál, amely intuitív és könnyen használható, még azok számára is, akiknek nincs különösebb technikai ismerete. Számos előre telepített szoftvert és alkalmazást kínál, például tartalomkezelő rendszereket (pl. WordPress, Joomla), amelyek segítségével könnyen létrehozhatjuk és kezelhetjük a weboldalunkat. Rendelkezik egy saját fájlkezelővel, amely lehetővé teszi a fájlok közvetlen kezelését a böngészőből, anélkül, hogy FTP klienst kellene használnunk.

Hogyan tudok belépni a cpanel adminisztrációs felületre?

A cPanel adminisztrációs felületre való belépés általában a következő lépések szerint történik:

 1. Kapcsoljuk be a webböngészőt: Nyissuk meg a választott webböngészőt (pl. Google Chrome, Mozilla Firefox, vagy Safari).
 2. Írjuk be a cPanel bejelentkezési oldalának URL-jét: A bejelentkezési oldalára való belépéshez szükséges URL-t általában a webtárhelyszolgáltatónk biztosítja. Ez általában a következő formátumban néz ki: https://www.pelda.hu:2083, ahol pelda.hu a mi domain nevünk. Alternatívaként a tárhelyszolgáltató cPanel bejelentkezési oldalának a címe is használható lehet.
 3. Írd be a felhasználóneved és jelszavad: Amikor elérhetővé válik a bejelentkezési oldal, írjuk be a felhasználónevünket és jelszavunkat az erre szolgáló megfelelő mezőkbe.
 4. Kattints a „Bejelentkezés” gombra: Miután beírtuk a megfelelő adatokat, kattintsunk a „Bejelentkezés” vagy „Sign In” gombra, hogy belépjünk az adminisztrációs felületre.
 5. Sikeres bejelentkezés: Ha a felhasználónév és jelszó helyes, a böngésző átirányít minket az adminisztrációs felületre, ahol hozzáférhetünk a különböző szolgáltatásokhoz és beállításokhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a belépési folyamat és a cPanel bejelentkezési adatai eltérhetnek a tárhelyszolgáltatóktól függően, ezért érdemes lehet ellenőrizni az általuk biztosított specifikus utasításokat vagy dokumentációt.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom