Mi az a domain pontosan és mikor, hol használjuk?  A domain vagy más néven tartomány név egy-egy IP-cím szöveges megfelelője. Ehhez viszont tudnunk kell, hogy mi az IP cím. Az IP cím egy egyedi azonosítója a számítógépnek (szervernek), ami az internethálózathoz csatlakozik. Az előbbi viszont könnyebben megjegyezhető, mint a csak számokból álló IP-címek. A domain név tulajdonképpen a weblap neve, ami a webkiszolgálók azonosítására szolgál.

WordPress weboldal készítés esetében – és természetesen minden más weblapnál – szükség van egy egyedi domain névre. Az sem baj, ha ez a tevékenységünkhöz, szolgáltatásunkhoz kapcsolódó név, így ugyanis jobban beazonosítható a tevékenységünk vagy termékünk. De az sem baj, ha teljesen más egyedi nevet találunk ki. A lényeg, hogy ha megtaláltuk ezt a nevet, akkor meg kell néznünk, hogy foglalt-e már. Ennek ellenőrzését az alábbi oldalon mi magunk is elvégezhetjük magyar (vagyis .hu-s) domainek esetében: https://www.domain.hu/domain-kereses/

Ha már foglalt, akkor újat kell keresnünk, ha nem, úgy lefoglalhatjuk.

Az új .hu domain név foglalása esetén az első 2 évre, egyéb esetben 1 évre tudjuk vásárolni, majd a továbbiakban évente hosszabbítani szükséges. Pár ezer forintért ezt már megtehetjük. A .hu-s domain nevek árai a legkedvezőbbek, de pár tízezer forintból már speciálisabb nevek is vásárolhatók. (Ha bankkártyával fizettél, akkor a további években csak annyi a dolgod, hogy elegendő összeget biztosítasz ahhoz, hogy le tudják vonni a következő éves költségét.)

Ez ugyanis minden honlap felépítésének legelső lépése.

Mit takar a domain név?

A domain név több részből állhat. Ezeket a különálló részeket címkéknek nevezzük és ponttal vannak elválasztva egymástól. Hátulról előre haladva:

Pl. www.wordpressweblapkeszites.hu  

  1. TDL vagyis top-level domain: vagyis a legfelső szintű domain. A példa esetében ez a .hu a domain végződése. Ez lehet country code top-level vagyis országkód szerinti címke. Pl. .hu – Magyarország, .sk – Szlovákia stb. De lehetnek általános címkék, mint pl. .com, .org, .edu stb. Ezek a tulajdonos fajtához kötődnek és nem földrajzi helyekhez. Pl. az .edu – oktatáshoz, .org – szervezetekhez, .com – kereskedelmi vállalatokhoz kötődött eredetileg, de napjainkra bárki használhatja.
  2. SLD vagyis second-level domain: a második tartomány, vagy második szintű domain, mely a legfelső szintű domain előtt található, jellemzően maga a domain teljes neve. A példa esetében a wordpressweblapkeszites, vagyis ez a márkanév vagy tevékenységi kör.
  3. Az SLD-t megelőző címkékről általánosságban elmondható, hogy azok pedig a szerverre utalnak. Pl. mail.yahoo.com egy e-mail szerverre. Hasonló, mint a blog.domainev.hu, vagy a www.wordpressweblapkeszites.hu  

A tárhely szolgáltatásról a következő alkalommal jelentkezem.

Ha pedig kedvet kaptál a WordPress alapú weboldalad elkészítéséhez, de mégsem tudod hogyan állj neki: ? -> Van megoldás! Kérd személyre szabott egyéni konzultációs ajánlatomat!

De akár Te magad is meg tudod csinálni!!!

Rád is igaz akár csak egy is ezekből?

  • nem szeretnél valakinek fizetni, ha magad is megcsinálhatod
  • de azt gondolod, hogy nem tudod megcsinálni
  • kéne egy szakmailag jól felépített honlap, hogy mielőbb jöjjenek a vásárlók
  • annyi bevételre szeretnél szert tenni, amit csak megérdemelsz
  • szeretnéd jól megtanulni, hogy ne legyél kiszolgáltatva senkinek

Ha ezek közül akár csak egy is igaz rád, -> jó helyen jársz!

Oktatási anyagunk a témában -> hamarosan!

Szeretnél konkrét témával kapcsolatban megoldásokat látni? ? Írj nekem erről!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom