A mesh nem új technológia ennek ellenére érdemes utánajárni, hogy mesh vagy nem mesh alapon akarjuk-e a hálózatunkat gyorsítani. Egy WLAN hálózat, ahogy telik az idő egyre lassabb lesz, de vajon miért lassul idővel a hálózatunk? Ennek oka rendszerint mi magunk vagyunk. Hiszen kevesen vagyunk hajlandók a beállításokat rendszeresen átnézni és módosítgatni.

A mesh technológia otthoni felhasználóknak szánt változatát még a Google indította el a 2016-ban piacra dobott Google WiFi rendszerrel. Ez nálunk nem volt kapható, de a megjelenő versenytársak már megérkeztek a hazai piacra is, ahol jelenleg is több változatot találunk a kifejezetten olcsótól a több százezer forintos készletekig.

Mesh vagy nem mesh?

Könnyű telepíteni és viszonylag olcsók a jelismétlők vagy más néven repeaterek. Ezeket elsősorban akkor érdemes használni, ha a gondot a gyenge jel okozza. Egy jelismétlő tulajdonképpen egy közönséges hozzáférési pont, amely vezeték helyett vezeték nélküli kapcsolaton át kommunikál a routerrel. A drágább változatok ezt nem a klienssel egyező sávon teszik, így a sebességük is nagyobb. A még drágább, modern modellek pedig még arra is képesek, hogy több repeaterrel és routerrel összefogva úgynevezett mesh hálózatot hozzanak létre.

Ezekben a fő vonzerő, hogy igen egyszerű beállítani őket. Általában az egységek áram alá helyezése után egy mobiltelefonos alkalmazáson futó varázsló vezet végig a telepítésen. Ezután a 10-15 perces folyamat után, minden további csiszolás nélkül egy 100-110 négyzetméteres lakást egyenletes lefedő Wi-Fi áll rendelkezésre.

Hátrány

A hátrányt itt az jelenti, hogy a funkciók és az extra csatlakozók kínálata szűkös. Ezeket küszöbölik ki azok a megoldások, melyek inkább a router-repeater kombinációt gondolják tovább. Ilyen pl. az Asus AiMesh és a Fritz Mesh, melyek az adott cég bizonyos, egyébként önállóan is működőképes termékeit kombinálják mesh hálózatba.

Ilyenkor a központ általában a korábbi routerünk lesz. Egy vagy több másik router, illetve repeater pedig a további úgynevezett node-ok szerepét tölti be. A rendszer beállítása automatikusan történik, a node-okra a központi egység küldi át a működési paramétereket.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom