Melyik a legjobb böngésző? – Van ennek egyáltalán bármilyen jelentősége? A Windows-felhasználók szeretnek sokat lógni a neten. Különösen a Chrome-mal.

Érdekesség: Három asztali gépből kettőn a Chrome fut alapértelmezett böngészőként. Mindez annak ellenére, hogy nem előre telepített Windows alatt, hanem külön kell letölteni. Azonban ahhoz, hogy megértsük a sikerét nem elég a Windowst nézni, ugyanis Androidon már sok esetben előre telepített, mint szabvány böngésző.

Vajon melyik a legjobb böngésző 2022-ben?

Az elmúlt években a felhasználók megtanulhatták, hogy a Google böngészője navigálja el őket leggyorsabban a céloldalakra, akár a WordPress alapú weboldalakra. A Chrome továbbra is a legjobb választás, ha a sebességről van szó.

Böngésző beépített nyomkövető blokkolóval

Napjainkra változnak az idők! Bár a munkavégzés sebessége továbbra is lényeges képessége egy böngészőnek, de a biztonság és az adatvédelem mára legalább annyira fontos sok felhasználó számára. A Firefox készítői különösen elkötelezték magukat mindkettő iránt. A Firefox volt ugyanis az első böngésző, ami bekapcsolt nyomkövetők elleni védelemmel települt. Mit is jelent ez? Képes megállítani a közösségi hálózatok nyomkövető szkripjeit, ahogy a hagyományosabb websütiket, kriptobányászokat és a böngésző-ujjlenyomat készítő technológiákat. Így jelentősen hozzájárul a megfelelő adatvédelemhez.

A Brave és az új Edge változattal a Microsoft is ihletet merített a Firefoxból, ugyanis mindkettő rendelkezik alapból aktív követők elleni védelemmel és megfelelő kiegészítő lehetőségekkel is. Az Opera rendelkezik ugyan követők elleni védelemmel, de azt nekünk kell aktiválni. A Chrome, a Vivaldi és az eredeti Edge pedig nem tartalmaz ilyen védelmet, azoknál legfeljebb bővítményeikkel lehet megoldani.

Támadások kereszttüzében

A böngésző nem csupán a leggyakrabban használt program, de egyben a webes támadások fő célpontja is. Minden cég komoly erőfeszítéseket tesz ezek visszaverésére. Külön folyamatokba rakják a weboldalakat és homokozó rendszert használnak. (A homokozó rendszerről majd egy másik cikkben bővebben.) Mindezt annak érdekében, hogy elkülönítve tarthassák a különféle tartalmakat. Fontosak az automatikus frissítések, ugyanis a nagyobb verzióváltásokat az átlag felhasználók nem tudják és nem is akarják követni.

Az adathalász oldalak és manipulált letöltések elleni védekezéshez a többség a Google Safe Browsing rendszerét használja. Kivétel ez alól a két Edge böngésző. Ennél a Chrome teljesít a legjobban. Ugyanis míg a többi böngésző csak egy frissített listát kap a gyanús oldalakról félóránként, addig a Google böngészője valós idejű védelemmel rendelkezik.

A jelszókezelőről

A jelszókezelő rendkívül fontos biztonsági és kényelmi elem is. Mindegyik böngészőben meg is található valamilyen változatban. Ennél többet azonban csak a Chrome és a Firefox nyújt, egy könnyen kezelhető jelszószéffel- és generátorral. SŐT!!! Ezek a böngészők még arra is képesek, hogy figyelmeztessék a felhasználókat, ha az éppen használt jelszót már korábban ellopták (és erre fény derül).

VPN

További védelmet jelent például a hotspotokon keresztüli netezéskor a VPN (Virtual Private Network) használata. De az Opera az egyetlen böngésző, ami könnyen bekapcsolható VPN kapcsolatot kínál. Bár csak a böngészőn belüli tartalmakat védi.

Adatvédelem

Az összes böngésző legalább anonim felhasználási adatokat gyűjt. Az Opera és a Vivaldi még egyedi azonosítót is használ a felhasználók megkülönböztetésére. A Chrome automatikusan tárolja a böngészési adatait a Google fiókba bejelentkezett felhasználóknak, ha nem kapcsoljuk ki. A régi Edge esetében pedig külön bele kellett egyezni a keresés és a reklámok személyre szabásába.

Akkor most végül is melyik a legjobb böngésző, melyiket is válasszuk?

Összegzésül elmondható, hogy az adatvédelemre és a biztonságra vágyók számára a Firefox a legjobb választás. Magyarországon arányaiban még mindig többen használják a Firefoxot, – az egyik legnépszerűbb böngésző, a Chrome után – mint például Nyugat-Európában.

A Chromium frakcióból a Brave a legjobb alternatívája, ami főként az integrált TOR-ral hódíthat meg sokakat. A Chrome még mindig a leggyorsabb böngésző, de memóriaéhes, és adatvédelemben sem a legerősebb.

Ha ezek után sem tudnánk dönteni: akkor egyszerűen csak használjunk különböző böngészőket a különféle feladatokra.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom