Felejtsük el, hogy a jelszavainkat felírogatjuk és különböző helyeken tároljuk, helyette megbízható és megfizethető jelszókezelők alkalmazása javasolt. Ugyanis nem elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az erős és biztonságos jelszavak használata. Ugyanilyen fontos, hogy a különböző online fiókokban ne ugyanazt a jelszót adjuk meg többször. A jelszavak szinkronizálása nagyban megkönnyíti ehhez a dolgunkat és a jelszókezelők egyéb funkcióit is érdemes kihasználni.

Megbízható és megfizethető jelszókezelők

Sokan használnak túl rövid, vagy nem megfelelő jelszavakat. Érdemes tudni, hogy a 8 karakter – még ha használunk különleges karaktereket és nagybetűket – már nem elég. Ugyanis egy ilyen hosszú jelszó is már néhány óra alatt feltörhető.

A „brute force” támadási módszer esetében az összes lehetséges karakterkombinációt végigpróbálják, így egy „password” és 123456 jelszó néhány mp alatt feltörhető. A hosszabb és összetettebb verziók viszont nehezen jegyezhetők még, főleg, ha több szolgáltatást is használunk. Ha könnyen megjegyezhető, akkor valószínűleg nem túl erős, ha nagyon bonyolult, akkor nem tudjuk megjegyezni. Erre megoldás egy jelszókezelő.

KeePass

Ez az ingyenes program minden jelszavunkat megjegyzi. Több böngészővel, rendszerrel is használható és szinkronizálható. A jelszókezelők nagy előnye, hogy használatukkal csak egyetlen, nagyon erős jelszóra kell emlékeznünk.

Ez az egyik legismertebb és már KeePassXC változatban is elérhető. Az eredeti kissé régimódi felülettel rendelkezik, de több funkcióval bír, mint a modernebb KeePassXC. A KeePassnak létezik egy kiegészítőrendszere is biztonsági mentésekhez, egyszer használatos jelszavakhoz, haveibeenpwned-ellenőrzéshez és még sok máshoz.

Bitwarden

Szintén népszerű a Bitwarden, amely ingyenesen is használható, de prémiumverziója sem drága. A Bitwarden lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy létrehozzanak erős és egyedi jelszavakat, majd ezeket biztonságosan tárolják és szinkronizálják az eszközeik között. Emellett a szolgáltatás továbbfejlesztett biztonsági funkciókat is kínál, például kétlépcsős azonosítást és titkosított adatbázist, amelyek tovább növelik a felhasználók fiókjainak védelmét. Az alkalmazás és szolgáltatás felhasználóbarát felülettel rendelkezik, ami könnyűvé teszi a jelszavak kezelését és a funkciók használatát.

1Password

A 1Password számos praktikus funkciót kínál. Például a lehetőséget, hogy egyszerűen megosszuk jelszavainkat biztonságosan a családtagokkal vagy munkatársakkal. Valamint további lehetőséget, hogy mentse és automatikusan töltse ki az űrlapokat és belépési adatokat az internetes böngészés során.

Az alkalmazás és szolgáltatás intuitív felhasználói felülettel rendelkezik, ami könnyűvé teszi a jelszavak kezelését és a funkciók használatát. Összességében a 1Password egy hatékony és megbízható megoldás a jelszavak kezelésére és védelmére, amely segít megőrizni az online biztonságot a mindennapi internetezés során.

LastPass

A LastPass az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben használható online jelszókezelő. Erős jelszógenerátorral rendelkezik, és szinte mindent önműködően végez a háttérben, sok fejfájástól megkímélve minket, emellett jó pár hasznos extrát biztosít: testreszabható jelszó-generátort, jelszóerősség-elemzőt és szinte az összes népszerű böngészőhöz illeszkedő bővítményeket is kapunk vele.

A program igencsak sokoldalú, nagyrészt mert elérhető Mac-en, Windows-on, Linux-on, ChromeOS-on is, ráadásul kompatibilis az alábbi böngészők mindegyikével: Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer, Opera és Microsoft Edge! Már ez önmagában igencsak meggyőző, hogy a kevésbé népszerű böngészőkkel rendelkezők is használhatják a LastPass-t. Emellett különálló alkalmazásokat is letölthetünk Windows-ra, iOS-ra és Android-ra.

A LastPass Security Challenge (Biztonsági próba) arra szolgál, hogy e-mail címünket és jelszavunkat tegye próbára biztonsági szempontból, ezt nagyon alaposan végre is hajtja.

Érdemes tehát mindenképp valami egyedi jelszókezelőt alkalmazni az egyedi és erős jelszavaink védelme és megőrzése érdekében. Ehhez pedig kinek-kinek a saját egyedi ízlése szerinti legmegfelelőbbet megkeresni. 

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom