Nem tudunk eleget beszélni róla, még mindig a spamek vannak a fókuszban. Ugyanis napjainkban sem lett kevesebb a nem kívánatos levelek száma, de nézzük is meg, hogy pontosan mik ezek és honnan kerültek az életünkbe.

A spamek tulajdonképpen olyan kéretlen elektronikusan, e-mailen keresztül tömegesen kiküldött levelek, amiket a fogadó fél nem kért. Érdekessége ezeknek, hogy már a múlt század vége felé kezdtek terjedni az USA-ból. Napjainkra azonban jellemzően már Ázsiába és Európába helyeződött át.

Tehát ezeket a leveleket a fogadó fél nem kérte, nem várta, ezért is hívják őket kéretlen leveleknek. Ezek célja pedig a fogadó fél megtévesztése által többféle lehet. Általában valamilyen kereskedelmi céllal vezérelt, a leggyakoribb, hogy a banki azonosítóinkat, jelszavainkat, személyes adatainkat, megszerezzék. Éppen ezért nemcsak bosszúságot okoznak, de rendkívül veszélyesek is.

Még mindig a spamek – Hogyan ismerhetjük fel?

Ha bizonytalanok vagyunk a levél feladóját illetően, jobb megnyitás nélkül, azonnal törölni a kéretlen levelet. Azonban, ha már megnyitottuk, és linket találunk benne, mely kattintására ösztönöz, arra semmi esetre se kattintsunk rá! Továbbá erősen gyanús jel lehet, hogy magyartalan az email szövegezése vagy helyesírási hibákat tartalmaz.

Hogy elkerüljük ezeket a kéretlenül érkező leveleket, az e-mail fiókunkban lehetőség van arra, hogy ezeket spamként jelöljük meg. A Gmail automatikusan is azonosítja ezeket az elektronikus leveleket és az ilyen jellegű üzeneteket Spam mappába helyezi. Ehhez az szükséges, hogy a Gmail felé minél több spamet jelentsünk be. Ugyanis akkor tudja a leghatékonyabban megjelölni a hasonló üzeneteket is automatikusan spamként.

Azonban e-mailek a spam mappába úgy is kerülhetnek, hogy várjuk őket. Éppen ezért, ha bármely levelet, amit várunk, nem kapunk meg, érdemes először ebben a Spam mappában megnézni.

Mennyi ilyen levél lehet?

Még mindig a spamek
Még mindig a spamek

Az összes kiküldött email közel fele spam, de ezek nagy része szerencsére észrevétlen marad a felhasználók számára és nem érkezik meg a bejövő üzenetek közé, mert a szolgáltatók- és/vagy email szűrő programok automatikusan kiszűrik a kéretlen leveleket.

Kéretlen leveleket nemcsak magánemberként, de cégként vagy honlap üzemeltetőként is kaphatunk. A WordPress – vagy bármely más – alapú weboldal esetén is megtalálhatnak minket ezek a nemkívánatos üzenetek. A céges levelezések esetében is nagy mennyiségű levél beérkezése okoz a felhasználóknak folyamatosan bosszúságot. További nehézség a védekezésben, hogy a spameket rendszerint mindig változó (másik) email címről küldik a bűnözők.

Érdemes tudni, hogy a spamek sem csak kéretlen leveleket takarhatnak, ugyanis a technológia fejlődésével itt is bővült a repertoár. Napjainkra ugyanis már mobiltelefonon, közösségi média oldalakon, blogokon és fórumokon egyaránt spameknek lehetünk kitéve.

Még mindig a spamek – Akkor hogyan védekezzünk ellenük?

Törekedni kell arra, hogy minden kéretlen üzenetet előre próbáljunk megszűrni, de ezt lehetetlen minden egyes levél esetében megtenni.

Akkor mégis mi lehet a megoldás?

  • először is utólag blokkolni kell ezeket a feladókat
  • spamszűrőket kell alkalmazni
  • mailszerverek beállításával és karbantartásával is érdemes foglalkozni

Spamszűrők alkalmazása

A kéretlen levelek kiszűrésére érdemes spam szűrőket alkalmazni. Azok ugyanis nem egyetlen feladótól érkeznek, hanem úgynevezett botnetek küldik. A szó a robot és a network szavakból alkotott kifejezés és hálózatba rendezett gépek csoportját jelenti. Általában ártatlan felhasználók titokban megfertőzött számítógépeit logikai egységbe fűzik és zombihálózatot alakítanak ki. Működésük alapja pedig, hogy előre meghatározott automatizmus alapján tömegesen küldenek ki üzeneteket előre meghatározott címzetteknek.

Ezek a spamszűrők hivatottak megfogni e kéretlen leveleket, azonban mivel a küldők módszerei is folyamatosan változnak, ez korántsem olyan egyszerű. Néha úgy érezhetjük, hogy sok ilyen levéllel találkozunk a szűrők beállítás ellenére is, pedig igazán csak annak levételével látszik, hogy ténylegesen hány levelet fognak meg nap, mint nap.

Még mindig a spamek

Az alábbi lépésekkel segíthetünk megelőzni a levél áradatot:

  • munkahelyi e-mail címet csak munkára használjunk
  • privát fórumokra, közösségi oldalak és hírlevél feliratkoztató levelekre ne adjuk ki a munkahelyi e-mail címünket
  • járjunk el körültekintően akkor is, ha a saját e-mail címünket adjuk meg bármely platformon
  • érdemes lehet akár egy külön postafiókot használni ilyen esetekre és teljesen külön használni azt is a privát e-mailünktől.
  • semmilyen linkre ne kattintunk rá (ezáltal káros tartalmakat küldhetnek nekünk vagy megfertőzhetik a gépünket, de így lophatnak el adatokat is stb.)

FONTOS!!! Ennek az ellenkezője is igaz, hogy ne akarjunk a spam üzenetben megjelenő hírlevél leiratkozásra se rákattintani! Ugyanis ennek az a célja, hogy a küldő fél ezáltal meg tudjon bizonyosodni róla, hogy a cím valós és onnantól még inkább elárasztanak bennünket a különböző reklámok, ajánlatok, kéretlen üzenetek.

Weboldalak üzemeltetőjeként sose hagyjuk meg a levelezési címünket se fórumokon, se chat felületeken. Mivel robotok segítségével a spamküldők onnan is összegyűjtik az adatokat. Ezért érdemes kép fájlként feltölteni az email címet a honlapokra és nem szövegesen. Legyünk minden esetben körültekintőek!  

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom