Vajon mi lehet az oka, ha lassú a WordPress honlapod? Ennek bizony több oka is lehet és a weboldal gyorsítása elkerülhetetlen, ha nem akarunk látogatókat veszteni. Ugyanis, ha nem jön be néhány másodperc alatt a weboldalunk, akkor sajnos a látogató elkattint és nem várja meg a betöltődést. Ehhez pedig elég 5-6 mp is, már azt sem várják ki. Ráadásul nemcsak a látogatói élmény miatt nagyon fontos, de a Google is a gyorsabb, vagyis pozitív felhasználói élményt adó weboldalakat részesíti előnyben.

Lassú a WordPress honlapod

Mit tehetsz, ha lassú a WordPress honlapod?

Már a domain név kiválasztását követően ajánlott időt szakítani egy megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztására. Ugyanis a honlapunk sebességét alapvetően meghatározza a tárhelyszolgáltató által biztosított mögöttes webszerver tárhely sebessége is. Ezzel egyidőben érdemes végig gondolni már a WordPress honlap késztés előtt, hogy mire is szeretnénk használni az oldalt. Ugyanis annak megfelelően kell keresni és beállítani egy gyors, megbízható sablont (theme), bővítményeket, tartalmakat, képeket.

A bővítményeknél fontos, hogy csak az legyen fent, amik bejáratottak ás amire tényleg szükség van, fölöslegesen ne lassítsuk az oldalt. A képeknél pedig ajánlott a képek méretének optimalizálása, akár kicsinyítéssel, akár tömörítéssel. Az indokolatlanul nagy kép méretek szintén lassíthatják az oldal betöltési sebességét. (Ugyanez igaz a videók esetében is.) Ez tehát már a 0. lépés.

WordPress honlap gyorsítása lépésről – lépésre:

  1. Első lépésként érdemes egy biztonsági mentést készíteni, aztán megnézni a lehetséges okokat. A biztonsági mentés nemcsak ilyenkor fontos, de ebben az esetben mindenképpen ajánlott elvégezni.
  2. Következő lépésként a bővítményeket is érdemes átnézni. Lehet közöttük, ami lassít és esetenként olyan is, amire nincs is szükség. Ezek megtalálásával és kikapcsolásával sokat tehetünk az oldal gyorsulásáért.
  3. Meg kell nézni, hogy a legfrissebb PHP verziót használjuk-e, ami rendszerint biztonságosabb és gyorsabb is.
  4. A képek méretét utólag is optimalizálhatjuk, ha azt tapasztaljuk, hogy nagyon nagy méretűek.
  5. Ha nem elég gyors a sablonunk, érdemes annak leváltását is átgondolni egy gyorsabbra. De ez általában komolyabb átalakítást igényel, mert a honlap kinézetét is érinti.
  6. Ezután pedig ajánlott az adatbázis karbantartása is. Ezt a WP-Optimize bővítmény segítségével is el lehet végezni. (Mindenképpen meg kell előzze biztonsági mentés, mivel törölni fogja a posztokat, és egyéb tartalmak korábbi, mentett változatait!)
  7. Valamint alapvetően fontos egy megfelelően beállított WordPress gyorsítótárazó bővítményt (pl.: WP-Rocket, W3 Total Cache, WP Fastest Cache, Autoptizme, stb.) használni. A gyorsítótár/cache lényege, hogy bizonyos tartalmakat a gyorsítótárba elment és a honlap betöltődést jelentősen gyorsítja. Mivel onnan (átmeneti tároló) betöltve sokkal gyorsabb mintha a WordPresshez tartozó adatbázisból kellene minden egyes alkalommal kiolvasnia a webhely összes tartalmát.

Hogyan ellenőrizhető, hogy milyen lassú a WordPress honlapod?

Többféle tesztelési módszer is lehetséges a honlap sebességének ellenőrzésére. Ilyen lehet a PageSpeed Insights, a Google saját sebességtesztelője, de akár a GT metrix is. Csak a weboldal címét (URL) kell megadni és már láthatjuk is az eredményeket. Ezek külön asztali nézetre és mobilra is alkalmazhatók, ráadásul javaslatot is kapunk módosításokra, érdemes végig nézegetni őket.

Lassú a WordPress honlapod

Ha ezeken a lépéseken végig mentünk és mégsem lett lényegesen jobb a weboldalunk sebessége, akkor a tárhely még okozhat meglepetéseket. Ugyanis sok esetben osztott tárhelyen vagyunk, ami azonban sok látogató esetén már nem feltétlenül elég. Ilyenkor érdemes lehet már egyéb prémium szolgáltatást rendelni.

Ha mindezek ellenére lassú a honlapod, kérd személyre szabott ajánlatunkat itt:

Érdemes ezeket egyébként is időközönként felülvizsgálni, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt elérjük.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom