A készülékgyártók érdeke a rövid termékciklus, azonban egyre többen a környezettudatos eszközhasználat hívei. A készülékgyártók mérnökei azon dolgoznak, hogy csak bizonyos ideig legyen jó egy készülék, így több eszköz fogy, a környezet kárára. Azonban szerencsére sokat tehetünk a környezetünk érdekében, a környezettudatosság sokak számára egyre fontosabb, és egyes gyártók is felfigyeltek már erre.

Környezettudatos eszközhasználat

Nemcsak a termékek gyártása, hanem a miattuk szeméttelepre került régi készülékek is hatalmas károkat okoznak a környezet számára. A készülékek gyártásához is rengeteg villamos energiát használnak fel, de nagy problémát jelent az is, hogy a gyártás során használt egyes anyagok veszélyesnek számítanak. Ide tartozik a kobalt és az összes ritkafémföld is, de a gyártás során a kevésbé kritikus aranyat és ezüstöt is szokták használni.

Egyes becslések szerint egyetlen okostelefon előállításához nagyjából 70 kg !!!, a természetben megtalálható alapanyagra van szükség. Ez igen figyelemre méltó annak fényében, hogy egy átlagos telefon tömege a 20 dkg-ot sem éri el. A lecserélt telefonok pedig nemcsak a fiókok mélyén porosodnak – bár jobb esetben csak ott – hanem a szemétbe kerülnek, holott veszélyes hulladéknak minősülnek!

Környezettudatos eszközhasználat

Környezettudatos eszközhasználat – minél hosszabb, annál jobb

A környezet számára a legjobb, ha minden eszközt a lehető leghosszabb ideig használunk. Azonban a valóságban nem ez a helyzet, mivel a gyártók elemi érdeke, hogy minél gyakrabban vásároljunk új eszközöket. Ennek érdekében pedig mindent meg is tesznek. Például a telefonok esetében a régebbi modellekre nem, vagy csak ritkábban adnak ki frissítéseket. Emellett persze ott van az is, hogy az új termékek többet tudnak, ezért sokan annak ellenére váltanak új készüléket, hogy a régivel sincs gond.

Éppen ezért már az EU is foglalkozik a témával, hogy a gyártókat hogyan tudják rábírni arra, hogy milyen hosszú ideig szükséges a gyártónak például frissítéseket kiadni, vagy javítani az eszközöket. Bár az ilyen jellegű szabályozás célja egyértelműen pozitív, bevezetése esetén számolni kell a termék árának növekedésével. Mivel a megnövekedett fejlesztési költségeket a gyártók nem fogják lenyelni.

Fenntarthatóság

Már napjainkban is vannak olyan telefonok és laptopok, amelyek tervezése és gyártása környezettudatos szempontok alapján történik. Azonban ezek a termékek egyelőre még drágák, illetve a környezettudatos termékek választéka is igen szűkös.

Környezettudatos eszközhasználat

Ugyanakkor örömteli, hogy azok számára, akik szeretnének odafigyelni arra, hogy minél kevésbé károsítsák a környezetünket, van lehetőség arra, hogy olyan telefont vagy hordozható gépet válasszanak maguknak, mely az átlagos időnél sokkal tovább szolgálhat.

Emellett pedig érdemes körbe nézni az interneten is. Mivel egyre több olyan üzlet van, mely használt termékeket értékesít újra. Mindezt úgy, hogy előtte alaposan tesztelik, javítják, ha szükséges, és némi garanciát is vállalnak rá. Így pedig nemcsak a környezetünket, de a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom