Kiberbiztonság – még mindig, mert nem lehet elég sokat beszélni róla. Sok különböző eset megesik és számos ijesztő történet kering a neten és csak reménykedhetünk, hogy velünk sosem esik meg hasonló. Azonban, ha felkészültek vagyunk sokkal kevésbé eshetünk áldozatául a csalóknak. Ugyanis érdemes tudni, hogy a Covid megjelenése óta a különböző átverések és rosszindulatú támadások megszaporodtak az interneten. 

Személyes információk, bankkártyaadatok, belépési adatok, e-mailek – a hekkerek bármiből képesek hasznot húzni, ezért bármi is legyen a kedvenc online tevékenységünk, kiemelten fontos, hogy közben a biztonságunkra is ügyeljünk. Érdemes sorra venni, mit kockáztatunk, ha nem vagyunk elég figyelmesek az online térben.

Kiberbiztonság – mire figyeljünk

Pénzügyi és bankkártyaadatok

Vajon biztonságos-e az online vásárlás? Egyre gyakrabban vásárolunk online, ami számos előnnyel jár. De érdemes itt is résen lenni, ugyanis egyre fejlettebb trükkökkel verhetnek át, ha nem vagyunk tisztában a legfontosabb szabályokkal.

Találkozhatunk például hamis webshopokkal, amelyek elsőre megbízható áruház látszatát keltik. Ám a valóságban a rendelés kifizetése után sosem kapjuk meg a csomagunkat, sőt a legrosszabb esetben akár a bankkártyánk adatait is eladják.

kiberbiztonság

Fiókok és jelszavak

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az erős és biztonságos jelszavak használata. Gondoljunk rájuk úgy, mint egy kulcsra, amellyel csak rajtunk múlik, hogy mennyi mindent lehet kinyitni. Például, ha egy általunk használt szolgáltatás oldalát feltörik, a belépési adataink is kiszivárognak. Így a megszerzett jelszavakkal a támadók megpróbálnak bejelentkezni a legnépszerűbb online oldalakra és bejut(hat)nak az összes olyan fiókunkba, amelynél a kiszivárgott jelszót használtuk. Így nemcsak megszerezhetik a banki információinkat is, de akár minket megszemélyesítve különböző szolgáltatásokat vehetnek igénybe a nevünkben.

Személyes adatok

Ha a személyes információink – mint pl. a jelszavak, azonosító számok, banki adatok, társadalombiztosítási adatok stb. – rossz kezekbe kerülnek, számos törvénytelen célra felhasználhatók. Többek között hitelek igénylésére, online vásárlásokra, vagy bankszámlánkhoz való hozzáférésre, melyek mind súlyos anyagi károkhoz vezethetnek.

A személyazonosságunk ellopása történhet adathalászattal, pszichológiai manipulációs technikákkal. De akár a közösségi oldalak vagy más nyilvános profilok is forrásként használhatóak hozzá. Hiszen ezeken rengeteg információt adunk meg magunkról. Egy tanulmány szerint a személyiséglopások 86%-a online történik. Itt tulajdonítják el az áldozat nevét, lakcímét, születési dátumát és más adatait.

Kiberbiztonság

Otthoni router

A router a lakásunk informatikai központja, amely összeköti az összes internetre kapcsolódó eszközt. Az otthonunk „szíveként” komoly figyelmet érdemelne, de általában igencsak elhanyagoljuk. Nem változtatjuk meg a gyári alapbeállításokat, sőt sokszor még a jelszót sem. Ez azonban nemcsak azt eredményezheti, hogy 1-2 ártalmatlan „potyautas” kapcsolódik rá a hálózatunkra, de akár az online tevékenységeinket is megfigyelhetik.

Kiberbiztonság – Egy kis figyelem csodákra képes

Nem számít, hogy egy videó alapján próbálunk-e otthon hajat vágni vagy épp a Gyakori kérdéseket böngésszük, a legfontosabb, hogy közben legyünk biztonságtudatosak. Vigyázzunk a személyes adatainkra, hogy a titkaink valóban, titkok maradhassanak.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom