Az egyik leghatékonyabb módszer, amellyel megvédhetjük fiókjainkat és adatainkat a közvetlen hekkertámadásoktól, az a kétlépcsős hitelesítés. Vagy más néven kétfaktoros (2FA) autentikáció.

Az elmúlt évek során hekkerek több milliárd jelszót és más személyes adatot loptak el – majd kínáltak eladásra. Rengeteg felhasználó vált már világszerte egy- akár több adatlopás áldozatává. Legtöbben anélkül, hogy észrevették volna. Elég végig gondolnunk, hány online fiókot hoztunk létre az interneten az elmúlt néhány évben. Minél magasabb ez a szám, annál nagyobb a kockázata annak, hogy hekker támadás áldozatává váljunk.

Kétlépcsős hitelesítés

Kétlépcsős hitelesítés

Arról már sokszor írtunk, hogy mennyire fontos az erős és biztonságos jelszavak használata. Nem véletlenül! Ugyanis még a legösszetettebb jelszavakat is el lehet lopni, majd a felhasználói azonosítóval együtt felhasználni egy online fiók feltörésére.

Azonban a kétfaktoros hitelesítés egy további tényezővel egészíti ki ezt a rendszert. Ez lehet akár egy hardveres token (pl. FIDO2 alapú USB-kulcs, amelyet a hitelesítéshez csatlakoztatni kell a számítógéphez), vagy egy alkalmazás az okostelefonon, amely egy rövid ideig érvényes kódot generál, amelyet a bejelentkezéskor a jelszó elfogadása után még be kell írni.

Számos szolgáltatás, például az Amazon, a Paypal, az Ebay vagy levelezőszolgáltatók ingyenesen kínálják a kétfaktoros hitelesítés beállításának lehetőségét.

Érdemes nemcsak a banki és levelező szolgáltatások során használni ezt a biztonsági rendszert, de a közösségi média fiókjainknál is. Igyekezzünk a lehető legkevesebb rést vagy támadási felületet hagyni és megelőzni, hogy csalók, adathalászok, hekkerek áldoztaivá váljunk!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom