Készítsünk saját weboldalt egyszerűen! A statikus weboldalaknak több előnye van, például a legtöbbször gyorsabb és biztonságosabb, mint egy dinamikus vázlat. A nyílt forráskódú Publii HTML szerkesztőivel nagyon egyszerűen készíthetünk saját statikus honlapot.

Ha weboldal készítése a cél, a legtöbben rögtön a WordPresshez nyúlnak. És ezzel a népszerű CMS megoldással nincs is semmi gond. De egy egyszerű, személyes célokat szolgáló honlapnál gyakran túlzás egy ilyen, adatbázison alapuló, dinamikus oldalakkal működő rendszer használata. Egyszerűbb és célravezetőbb inkább a Publii, mely tisztán statikus kódot generál, mely kisebb projekteknél gyorsabb és biztonságosabb. Ráadásul a statikus weboldalak bárhova elmenthetők, akár USB-meghatóra is, így egy könnyen megnyitható prezentációt is készíthetünk.

Készítsünk saját weboldalt egyszerűen

Munkamenet

1. Projekt létrehozása

Rövid telepítés után a Publii automatikusan elindul. Válasszunk először logót, és adjunk nevet új projektünknek. Ezt később bármikor módosíthatjuk. A lenti mezőbe írjuk be a választott szerző nevét, végül fogadjuk el ezeket a Create website gomb megnyomásával.

2. Szerkesztő kiválasztása

A Publii a honlap oldalaihoz, bejegyzéseihez háromféle szerkesztőt kínál. Ezek közül kezdők számára a leginkább a WYSIWG Editor lehet hasznos, ez ugyanis megpróbál mindent pontosan úgy megjeleníteni, ahogy majd az a böngészőben is látszani fog később. A Block Editor azon WordPress-felhasználók számára lehet ismerős, akik ott a Gutenberg szerkesztőre szavaztak. Végül azok, akik ismerik a Markdown jelölőnyelvet, választhatják az azonos nyelvű szerkesztőváltozatot.

3. Formaterv választása

Most válasszuk ki weboldalunk alapvető dizájnját, az úgynevezett layoutot. Ehhez a jobb felső sarokban kattintsunk a három pontra, majd a Themes/Get more themes menüpontra. Ennek hatására böngészőnkben megnyílik a Publii Marketplace, melyben sok előre elkészített ilyen dizájnt találunk. Kattintsunk a Browse all themes/Free opcióra, hogy csak az ingyen felhasználhatókat lássuk (természetesen semmi akadálya, hogy megvásároljunk egy nekünk tetsző layoutot). Válasszunk egyet a szimpatikusak közül, és töltsük le a Download gombbal.

4. Layout bekapcsolása

Térjünk vissza a Publiihoz, és válasszuk az Install theme opciót, majd kattintsunk kétszer az előző lépésben letöltött témára a telepítéshez. Ezután menjünk vissza az áttekintőnézetbe a Go back gombbal, kattintsunka Site settingsre, majd a Current theme és Select theme lehetőségekre. Az Install and use részben válasszuk ki az imént telepített témát. Ugyanitt rögtön állítsuk át weboldalunk nyelvét magyarra (ha akarjuk), majd fogadjuk el a változtatásokat a Save settings gombbal. Ezután ellenőrizzük, hogy a program valóban elmentette a változtatásokat – ha nem, mert tesztünk során ez is előfordult, indítsuk újra.

5. Első bejegyzés megírása

Az első bejegyzés létrehozásához kattintsunk az Add new post gombra a WYSIWYG editorban. A gomb felett adjunk címet az új oldalnak, alatta pedig írjuk be a kívánt szöveget. Teszteléshez nyugodtan használjuk a klasszikus helykitöltő sablonokat, melyeket például a https://www.lipsum.com/weboldalon generálhatunk. Képeket klasszikus ráhúzásos módszerrel illeszthetünk a szövegbe. Végül kattintsunk a Save and close-ra a mentéshez.

6. Ellenőrzés a böngészőben

Most, hogy kiválasztottuk a dizájnt és megírtuk az első (teszt)bejegyzést, nézzük meg, miként jelenik meg a weboldal a böngészőben. Ehhez kattintsunk a Preview your changes gombra. Természetesen még messze vagyunk attól, hogy egy teljes értékű honlapunk legyen, melyet közzé is tehetünk az interneten, de az alapokat már ismerjük – a Publii pedig kiegészítőivel és témáival sokkal többre is képes. A Configure server gombbal késóbb lehetséges lesz az elkészült oldalakat feltölteni egy megfelelő webes tárolóhelyre, például FTP-kapcsolaton keresztül.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom