Mi az a készenléti állapot és jó-e, ha készenléti állapotban hagyjuk a gépünket? Ez egy igazán remek megoldás, ha azt szeretnénk, hogy a számítógépünk hamarabb munkára készen álljon a következő bekapcsoláskor. Azonban előfordul, hogy nem „marad nyugton”. A Windows minden programot és nyitott dokumentumot is megőriz a RAM-ban vagy annak háttértárra mentett másolatában. Ennek segítségével, ha alvó állapotba tesszük a gépet, a következő bekapcsoláskor pontosan ott tudjuk folytatni a megkezdett munkát, ahol előzőleg abbahagytuk.

keszenleti allapot

Azonban esetenként előfordul, hogy a gép „felébred” és nem tér vissza az alvó állapotába, de akár az is, hogy megtagadja a készenléti üzemmód aktiválását. Ezeknek a furcsa jelenségeknek az okát nehéz kideríteni, azonban az alábbi megoldások segítségünkre lehetnek.

Mit tehetünk, ha a készenléti állapot során a gépünk megmakacsolja magát?

Ennek orvoslására ajánlott az alábbi lépéseket elvégezni, ezáltal kiküszöbölve az esetleges hibás beállításokat. Ezt követően pedig ellenőrizni, hogy rendben működik-e a készenléti állapot.

  • Karbantartás – időzítve

Érdemes tudni, hogy a Windows alapbeállításai szerint minden nap hajnal kettő órakor karbantartást végez a rendszeren. Ehhez készenléti állapotban lévő gépünket viszont fel is ébreszti. Azonban ezt a funkciót ki is kapcsolhatjuk. A Start menü keresőjébe írjuk be, hogy Karbantartás, majd itt válasszuk ki az Automata Karbantartás lehetőséget. Ennek a beállításainál a számítógép felébreszthető lehetőségnél a felugró ablakból vegyük ki a pipát.

  • Aktív hardver azonosítása

Amennyiben az 1. megoldás nem hoz eredményt, akkor érdemes tovább keresni. Nyissunk meg egy rendszergazdai szintű parancssori ablakot. Itt pedig adjuk ki a powercfg – devicequery wake_armed parancsot. Ennek eredményeként pedig egy listát fogunk kapni arról, hogy mik azok a lehetséges tételek, melyek a gépünket felébreszthetik. Gyakran megtalálhatjuk itt a hálózati kártyát is.

keszenleti allapot
  • Hardver beállítása

Keressük meg az Eszközkezelőt (a Start gombra kattintással a jobb egér gombbal), majd itt duplán kattintsunk a Hálózati kártyára. Az Energiagazdálkodási fület és Az eszköz felébresztheti a számítógépet lehetőség elől vegyük ki a pipát.

  • Szoftverek ellenőrzése

Bezavarhat valamilyen szoftver is a folyamatba. Különösen a Teamviewer régebbi verziója esetén. Ilyenkor a szoftver frissítése lehet a megoldás. Szintén rendszergazdai szintű powercfg – waketimers parancs kiadásával utánajárhatunk a felelős programoknak.

  • Energiatakarékos lehetőségek

A Start menü keresőjébe írjuk be az energia szót, majd kattintsunk az Energiagazdálkodási és alvási opciókra. Itt a További energiagazdálkodási opció lehetőséget kiválasztva tudjuk a Séma beállításait módosítani. A megjelenő fastruktúrán nyissuk meg az Alvó állapot ágat és ott a Felébresztési időközök engedélyezését, melynél válasszuk a Letiltás lehetőséget.

  • Energiajelentés
keszenleti allapot

Ha még mindig nem sikerült megoldani a problémát a Windows 10 által készített „System Power Report” segítség lehet. Itt ugyanis minden a számítógép energiaállapotában bekövetkezett változásról részletes leírást találunk. Itt a rendszergazdai parancssorhoz az alábbiakat írjuk be: powercfg – sleepstudy. Ennek eredményét a C:\Windows\system32 mappában találhatjuk meg a sleepstudy-report.html fájlnévvel.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom