A kéretlen üzenetek, vagy más néven spamek, megnehezítik és megkeserítik a mindennapjainkat. Mik ezek pontosan, hogyan tudunk védekezni ellenük? Ezeket mutatjuk meg most ismét, hiszen nem elég sokat beszélni róla, ha gyakorlatban nem ismerjük fel.

Kéretlen üzenetek

A spamek még a múlt század vége felé kezdtek terjedni az USA-ból, azonban napjainkra már jellemzően Ázsiába és Európába helyeződött át. Ezek olyan kéretlen elektronikusan, e-mailen keresztül tömegesen kiküldött levelek, amiket a fogadó fél nem kért. Vagyis nem azért kapja, mert különböző oldalak hírlevélszolgáltatására feliratkozott volna. Ezen levelek célja a fogadó fél megtévesztése által többféle lehet. Jellemzően valamilyen kereskedelmi céllal vezérelt, a leggyakoribb, hogy a banki azonosítóinkat, jelszavainkat, személyes adatainkat, megszerezzék. Éppen ezért nemcsak idegesítőek, hanem veszélyesek is.

Mik a kéretlen üzenetek ismérvei?

Sok kéretlen és veszélyes levelet könnyű felismerni, és azonosítani. De még jobb, ha nem kerülünk a támadók célkeresztjébe.

Amit megnyitás előtt érdemes átgondolni?

1. Ügyfelei vagyunk-e a küldő félnek?

Ha nem vagyunk ügyfelei, vagy bizonytalanok vagyunk a levél feladóját illetően, jobb megnyitás nélkül, azonnal törölni a kéretlen levelet. A legtöbb ilyen levelet ugyanis óriási számban küldik ki, nem célzottan támadnak, inkább vakon keresik az áldozatokat.

2. Ki a küldő?

Ha a küldő rendszerint egy olyan cím, aminek semmi köze a megszemélyesített vállalkozáshoz, már törölhetjük is az üzenetet.

3. Milyen a megszólítás?

Ha személytelen vagy hibás, akkor gyakran, de nem minden esetben adathalászatról beszélhetünk. Sajnos azonban a bűnözők is egyre jobb technikákat alkalmaznak, így sokszor már kevésbé magyartalan vagy helytelen a kéretlen levél megfogalmazása is.

Mi történik, ha mindezek ellenére megnyitottuk a levelet?

Ha már megnyitottuk, mert kíváncsiságunk nem hagyott nyugodni és linket találunk benne, mely kattintására ösztönöznek is a levélben, arra semmi esetre se kattintsunk rá! Továbbra is erősen gyanús jel lehet, hogy magyartalan az email szövegezése vagy helyesírási hibákat tartalmaz.

Kéretlen üzenetek

Védekezés a kéretlen üzenetek ellen

Hogy elkerüljük ezeket a kéretlenül érkező leveleket az e-mail fiókunkban lehetőség van arra, hogy ezeket spamként jelöljük meg. A Gmail automatikusan is azonosítja ezeket az elektronikus leveleket és az ilyen jellegű üzeneteket Spam mappába helyezi. Azonban előfordulhat, hogy olyan levél is a Spam mappában landol, amit pedig várunk. Ugyanis sokszor előfordul, hogy – tévesen – automatikusan ide kerül egy normál email, ezért érdemes először ebben a spam mappában megnézni, ha várunk vmit.  

Az összes kiküldött email közel fele spam, de ezek nagy része szerencsére észrevétlen marad a felhasználók számára és nem érkezik meg a bejövő üzenetek közé, mert a szolgáltatók- és/vagy email szűrő programok automatikusan kiszűrik a kéretlen leveleket.

Kéretlen leveleket nemcsak magánemberként, de cégként vagy honlap üzemeltetőként is kaphatunk. A WordPress – vagy bármely más – alapú weboldal esetén, megtalálhatnak minket ezek a nemkívánatos üzenetek. A céges levelezések esetében is nagy mennyiségű levél beérkezése okoz a felhasználóknak folyamatosan bosszúságot. További nehézség a védekezésben, hogy a spameket rendszerint mindig változó (másik) email címről küldik a bűnözők.

Érdemes tudni, hogy a spamek sem csak kéretlen leveleket takarhatnak, ugyanis a technológia fejlődésével itt is bővült a repertoár. Napjainkra ugyanis már mobiltelefonon, közösségi média oldalakon, blogokon és fórumokon egyaránt spameknek lehetünk kitéve.

De akkor hogyan védekezzünk a spamek ellen?

  • először is utólag blokkolni kell ezeket a feladókat
  • spamszűrőket kell alkalmazni
  • mailszerverek beállításával és karbantartásával is érdemes foglalkozni
  • munkahelyi e-mail címet csak munkára használjunk
  • járjunk el körültekintően, ha saját e-mail címet adunk is meg (érdemes akár külön postafiókot is használni)
  • semmilyen linkre ne kattintsunk rá
  • de ne akarjunk a spam üzenetben megjelenő hírlevél leiratkozásra se rákattintani

Ez utóbbi esetében ugyanis ennek az a célja, hogy a küldő fél ezáltal meg tudjon bizonyosodni róla, hogy a cím valós és onnantól még inkább elárasztanak bennünket a különböző reklámok, ajánlatok, kéretlen üzenetek.

Amire érdemes még odafigyelni: Weboldalak üzemeltetőjeként sose hagyjuk meg a levelezési címünket se fórumokon, se chat felületeken. Mivel robotok segítségével a spamküldők onnan is összegyűjtik az adatokat. Ezért érdemes kép fájlként feltölteni az email címet a honlapokra és nem szövegesen.

Legyünk minden esetben körültekintőek!  

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom